Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA MUZIKA XI Bisernica Janike Balaža

XI Bisernica Janike Balaža

  • PDF

Petrovaradin je u vremenu od 1965. do 1986. godine, koliko su zvuci čuvene Janikine tamburaške osmorke bili prisutni na Tvrđavi, bio poznatiji od grada kojem je pripadao, a elitizam mesta vrhunske zabave uz umilne zvuke starogradskih pesama, sačuvao je do danas.

Da tamburica Janike Balaža, koja je proslavila Novi Sad i Vojvodinu, a Petrovaradinsku tvrđavu podigla na pijedestal boemske četvrti svetskog glasa još uvek živi, dokazala je XI po redu „Bisernica“.
Tamburaška „banda“ Janike Balaža počela je da se osipa, kako ga je zdravlje izdavalo, zbog napornog višegodinjeg iscrpljujućeg rada, neki kažu i zbog viška kilograma. Janika nas je fizički napustio krajem 1986. godine, ali jedinstven zvuk njegove tamburice, njegova nemerljiva umetnička i ljudska figura ostala je da živi među njegovim saradnicima, onima koji su ga voleli, poznavali, i što je čudo, među nekim novim klincima. Posle njegovog odlaska, u bircuzu kod „Joe-a“, okupili su se njegovi najbliži prijatelji sećali se Janike, a kasnije i osnovali Udruženje građana „Tamburica Janike Balaža“. Jedan od njihovih zacrtanih prioriteta bio je osnivanje Festivala malih tamburaških orkestara. To je i jedan od načina da mu se oduže i prijatelji, i umetnici, i grad Novi Sad. Da je čika Janika živ, i da je mogao da vidi XI po redu „Bisernicu“ njemu u čast, imao bi razloga za zadovoljstvo. Njegovim prijateljima, iz Udruženja, ovoga puta, u organizaciji festivala pomogli su Sekretarijat za kulturu Vlade Vojvodine i Gradska uprava za kulturu Novog Sada, a „Bisernica“ podignta na međunarodni nivo, okupila je male tamburaške orkestre iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Na festivalu se predstavila nova generacija tamuraša, koja nastavlja negovanje zvuka iznedrenog iz ove naše ravnice, spremna da ga prenese širom sveta.
U takmičarskom delu nastupili su Gradski TO „Pljevlja“ (Pljevlja,Crna Gora), TO „Gornja Varoš“ (Zemun, Srbija), TO „Veseli tamburaši“ (Novi Sad, Srbija), Tamburaška škola „Batoren“(Osijek, Hrvatska), TS „Klasovi“ (Subotica, Srbija) i TS „Panonia“ (Osijek, Hrvatska), dok je u revijalnom delu Ansamb „Zorule“podigao prisutne na noge. Žiri nije imao lak posao, a dodatnu odgovornost imao je prema izvrsnoj publici, koja je dupke napunila salu Studija „M“. Da je o pobedniku odlučivala publika, pobednika ne bi bilo jer su svi orkestri imali podršku i na kraju dobili zaslužen aplauz. Stručni žiri je ipak presudio:
Treće mesto u konkurenciji tamburaških orkestara osvojio je TS „Panonia“ iz Osijeka, drugo mesto Tamburaška škola „Batorek“iz Osijeka, a najbolji na „Bisernici“, po mišljenju žirija bio je, TO „Veseli tamburaši“ iz Novog Sada. Za najboljeg primaša proglašen je Tomaš Starovića iz „Veselih tamburaša“.
Na kraju večeri, presednik Udruženja „Tambuica Janike Balaža“, Nikola Novaković Joe je izjavio da nikako ne treba da brinemo za budućnost tamburice, što su prikazanim prisutni orkestri i dokazali.
Možda se neki novi Janika nikada više neće pojaviti, ali je lepo da ovog našeg, Balaža, ne prepustimo zaboravu. Jedan od dobrih načina za to je i razvijanje i negovanje festvala i tamburaške muzike, pre svega zato što je ona autentična, naša.

Više slika sa XI „Bisernice Janike Balaža“ možete videt o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com