Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK intenzivira međunarodnu saradnju

FIMEK intenzivira međunarodnu saradnju

  • PDF

Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK u Novom Sadu nastoji da brojnim aktivnostima, projektima i međunarodnom saradnjom, svojim studentima i poslediplomcima, obezbedi što bolje uslove studiaranja. U tom smislu, protekle nedelje su održana dva značajna međunarodna skupa, a prema rečima Dragana Ilića, PR menadžera FIMEK-a, oba su izazvala izuzetno veliko interesovanje studenata.
Studenti osnovnih studija imali su priliku da prisustvuju promociji povodom uspešne saradnje Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i International Business School - IBS iz Budimpešte. Naime, Fimek ima potpisan ugovor o saradnji sa ovom prestižnom visokoškolskom ustanovom sa sedištem u Budimpešti, koja pored studijskih programa akreditovanih od strane Mađarske komisije za akreditaciju ima akreditaciju i od strane Oxford Brookes University iz Velike Britanije. IBS predstavlja međunarodno orijentisanu visokoškolsku ustanovu na kojoj studira više od 300 studenta iz svih delova sveta, a kompletna nastava i komunikacija odvijaju se na engleskom jeziku. Na taj način studenti u jednom multikulturalnom okruženju stiču nova znanja, praktične veštine i unapređuju engleski jezik. U okviru kampusa IBS-a studenti imaju mogućnost da budu smešteni u savremeno opremljenom studentskom domu, kao i da se hrane u studentskom restoranu, koriste sportske i kulturne objekte dostupne u kampusu, uključujući IBS fitness, tenis terene, biblioteku i druge sadržaje.
Potpisani ugovor o saradnji omogućava studentima Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment da posle tri godine studija na FIMEK-u četvrtu godinu osnovnih akademskih studija završe na IBS-u, te na taj način pored diplome FIMEK-a dobiju i međunarodno akreditovanu diplomu Oxford Brookes University.
Ovaj sastanak je bio jedinstvena prilika da se čuju autentični utisci studenta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment Vesne Pavić, koja studira četvrtu godinu na IBS-u, kao i poruke predstavnika IBS-a Tamás Mária, savetnika rektora IBS Budapest, Lendvai László, šefa kancelarije za međunarodno regrutovanje IBS-a i SzabóGabriella, koordinatora projekta ove saradnje.
Učesnike sastanka su u ime domaćina pozdravili Olga Carić, direktorka Centra za međunarodnu saradnju pri Univerzitetu Privredna Akademija i koordinatorka Centra za međunarodnu saradnju doc. dr Jelena Vapa-Tankosić.
Studenti su pokazali zavidno interesovanje za saradnju sa IBS-om, kao i za modalitete  postojeće saradnje, pa je diskusija na ovu temu trajala više od dva sata.
Sledećeg dana, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), u saradnji sa Evro-mediteranskim (EMUNI) univerzitetom, je u cilju jačanja lokalnih kapaciteta za razvoj regionalne saradnje i evropskih integracija, prvi put u Srbiji organizovao međunarodni stručni skup „EMUNI regionalni dan”. Ovaj skup okupio je predstavnike ministarstva Republike Srbije i Hrvatske, Vlade AP Vojvodine, lokalne zajednice, kao i stručni kadar pomenutih univerziteta, koji su govorili ne samo o jačanju lokalnih kapaciteta, već i o intenziviranju međunarodne saradnje i međunarodne mobilnosti nastavnika, saradnika i studenata.
Evro-mediteranski (EMUNI) univerzitet iz Slovenije predstavlja prestižnu međunarodnu mrežu koju čine 179 visokoškolskih ustanova iz 38 zemalja. FIMEK iz Novog Sada je jedina visokoškolska ustanova iz Srbije koja je potpisala bilateralni sporazum sa EMUNI univerzitetom.
Na taj način kvalitet obrazovanja je podignut na viši nivo, jer sada studenti, stručni saradnici i nastavnici dobijaju mogućnost direktnog praćenja svetskih naučnih trendova i bogaćenja iskustva kroz međunarodnu saradnju. Članstvo u EMUNI Univerzitetu omogućava Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment intenziviranje međunarodne saradnje sa svim članicama univerziteta, s posebnim akcentom na međunarodnu mobilnost nastavnika, saradnika i studenata.
Stručni skup je u ime domaćina pozdravila doc. dr Maja Ćirić, prodekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK. Uvodnu reč na skupu imao je prof. Joseph Mifsud, Predsedniku EMUNI Univerziteta.
Ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije skupu se obratila gospođa Dijana Stojković, šef odeljenja za politiku regionalnog razvoja. U ime grada Novog Sada skup je pozdravio Nemanja Starović, član Gradskog veća za obrazovanje.
Specijalni gost ovog skupa bio je dr Hugo A.M. van Veghel, viši ekspert za nauku i inovacije investicionog fonda pri Ministarstvu nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
Gospodin Andrija Aleksić, rukovodilac Odseka za evropske fondove u Fondu "Evropski poslovi" AP Vojvodine, govorio je o podršci koju njegova organizacija pruža u integracijama našeg društva u sistem Evropske Unije.
Gosti skupa su takođe bili Biljana Slavković, pomoćnik direktora VIP Fonda AP Vojvodine i  Nikolina Pupavac, Projekt menadžer Regionalne razvojne agencije Bačka
Učesnicima skupa su se sa posebnim temama obratili i profesori Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment: Prof. Dušan Mišković sa temom - Ambicija i akcija na polju obnovljive energije u EU i Srbiji; Doc. dr  Jelena Vapa-Tankosić sa temom - Internacionalizacija visokog obrazovanja u tranziciji i jačenje regionalne integracije i pristupa EU; kao i doc. dr Dragiša Žunić sa temom - Koncept deljenja: Inteligentni sistemi za ekološki održiv transport.
Više slika možete pogledati  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com