Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Evropski vinski vitezovi obeležili 26. godišnjicu

Evropski vinski vitezovi obeležili 26. godišnjicu

  • PDF

Evropski vinski viteški red (Ordo Equestris Vini Europae), čije je glavno sedište u gradu Železnom (Eisenstadt) u austrijskom Gradišću, je minulog vikenda obeležio 26. godišnjicu postojanja i rada.

Ova viteški red, čiji je član i Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, za razliku od nekih drugih vinskih redova, neguje i širi  vinsku kulturu svih sorti grožđa, promoviše vino, neguju njegovu autentičnost i  umereno pijenje, a sve to u nameri da ovu lepu tradiciju očuva za generacije koje dolaze. Takođe, za razliku od nekih drugih tradicionalnih viteških redova, ovaj viteški red prima i ženske članove koje dobivaju naslov "hospita", a kasnije mogu napredovati i postati "vinske ledi". Ove godine red može da se pohvali da ima već oko 10 posto ženskih članica, dok je ukupan broj članova veći od 4.000. Primanje u red počinje s prvim stupnjem: hospes (pripravnik), zatim redom: savetnik, sudija, vitez vina i konzul. Najveće viteško telo je Senat, a u zemljama članicama red ima svoje konzulate. Prošle, jubilarne 2010. godine, u više evropskih zemalja održano je preko 160 viteških proslava povodom 25. godišnjeg jubileja. Ipak, za glavnu međunarodnu proslavu viteškog reda smatra se veliki oktobarski skup u Železnom.
Ove godine je centralna svečanost održana 21. oktobra u Ajzenštatu (Eisenstadt), a prisustvovali su joj predstavnici svih zemalja članica. Našu delegaciju sačinjavali su prokonzul Aleksandaar Kojić, maršal Olah Pišta i vitez korpusa Berenji Ištvan. Na toj svečanosti, sem svečane mise koja je održana u Hajdnovoj crkvi (Haydnkirche) u Ajzenštatu, kojoj je između ostalih prisustvovao i vladika iz rumunske pravoslavne crkve Danijel, uzdignuto je preko 30 vinskih sudija u stepen viteza vina. Okupljanje je bilo masovno i po broju članova nije zaostajalo za okupljanjem u prethodnoj, jubilarnoj godini, s tom razlikom što ovog puta ceremoniji nije prisustvovao glavni pokrovitelj našeg viteškog reda, austrijski prestolonaslednik Karlo fon Habsburg. Ali, to nije uticalo na organizaciju proslave, koja je bila izuzetno dobra.
Svi vitezovi su se pre svečanosti, koja je počela u 13 časova, okupili na seminaru na prostoru oko Hajdnove crkve i imali priliku da uz laki ručak i dobro vino, razmene iskustva i steknu nova poznanstva i prijateljstva. Nakon završene svečanosti u Hajdnovoj crkvi staroj oko 300 godina, koja je ove godine bila sva u skelama zbog restauracije, vitezovi su u svečanom defileu prošli ulicama Ajzenštata do centra grada i do hotela Burgenland, gde je tradicionalno održana predviđena svečana večera. Uz paljbu  počasne garde mađarskih husara i bleh muziku, kolonu od oko 600 ljudi prodefilovala je gradom. Ispred dvorca Esterhazi, održana je prigodna svečanost, kojom prilikom je dodeljena viteška povelja pobedniku turnira održanom u junu ove godine u Doichenkrojc -u i pobedniku turnira u Frankovki.
Sledeće okupljanje, ili drugi deo ovog kongresa,  predviđen je za 27. decembar, takođe u Ajzenštatu, zato  što jedan broj viteških kandidata ovoga puta mogao da bude primljen u članstvo, pa će pomenutog dana biti priređeno njihovo primanje. Prema rečima gospodina Aleksandra Kojića, konzula Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, najveći srpski viteški red ima pet kandidata za uzdizanje u stepen viteza, pa je to prilika da i oni budu promovisani i tako kvalitativno ojačaju Udruženje, koje je naredne godine od 31. maja do 6. juna, domaćih Svetskog kongresa vinskih vitezova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com