Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA MUZIKA Festival tamburaških orkestara Srbije

Festival tamburaških orkestara Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Rumski vašar i Festival tamburaških orkestara Srbije, dve su glavne asocijacije na grad Rumu, smešten  u srcu Srema. I dok se vašar održava jednom mesečno, Ruma postaje festivalski grad jednom godišnje, ove godine je to bilo 22-23. oktobra, ali neprekidno trajanje ove manifestacije, pod različitim imenima, egzistira bez prekida od 1964. godine, što znači da ovaj kraj pomno neguje tradiciju sviranja tambure. Ovaj grad sa 40-ak hiljada stanovnika, jedan je od retkih koji ima tamburaške orkstre u svim uzrasnim kategorijama, što je za svaku pohvalu.
Na ovogodišnjem 22. Festivalu tamburaških orkestara Srbije pod ovim nazivom, koji su podržali opština Ruma i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, a svečanost otvaranja uveličali ambasador Slovenije Franc But i gradonačelnik Rume Goran Vuković, nastupilo je ukupno 10 orkestara od kojih dva gostujuća, jedan iz Slovenije i drugi iz Hrvatske.
Domaćina su reprezentovala tri orkestra: Rumski tamburaški orkestar “Plavi čuperak”, Gradski tamburaški orkestar “Branko Radičević” i Tamburaški orkestar HKPD “Matija Gubec” . Mnogobrojnoj publici u Kulturnom centru predstavili su se i Tamburaški orkestar AKUD “Lola” iz Beograda, TO HGU “Festival bunjevačkih pismica” iz Subotice, Subotički tamburaški orkestar, Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove, Dečji tamburaški orkestar “Tamburatorijum” iz Pančeva,  kao i gostujući orkestri “Vipavski tamburaši” iz Vipave, Slovenija i Požeški tamburaški orkestar  iz Požege, Hrvatska.
Prema informacijama koje smo dobili od Miroslava Ninkovića, organizatora scenskih i kulturno umetničkih delatnosti i referenta za marketing u Kulturnom centru Ruma, po oceni žirija publike, nagrade su dodeljene „Vipavskim tamburašima” iz Slovenije, odnosno, GTO „Branko Radičević” iz Rume.
Žiri novinara nagradio je prve večeri RTO „Plavi čuperak”, dok je druge večeri priznanje uručeno GTO Stara Pazova.
Stručni žiri koji su činili, predsednik, kompozitor Slobodan Atanacković, prof. dr Milovan Miškov i prof. Zoran Mulić, smatrao je da su prvu nagradu „Sava Vukosavljev” zaslužila dva orkestra: GTO „Branko Radičević” i Subotički tamburaški orkestar. Drugu nagradu podelili su TO HGU „Festival Bunjevačkih pisama” iz Subotice i TO AKUD „Lola”  iz Beograda. Treća nagrada je  pripala Rumskom TO „Plavi čuperak”, orkestru koji je prvi put nastupio na ovom festivalu, a slede GTO Stara Pazova  i TO HKPD „Matija Gubec”  iz Rume.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com