Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Nazoveš Andreju i rešen problem

Nazoveš Andreju i rešen problem

  • PDF

Otac Tot Lajoš, stariji sin Tot Daniel i mlađi sin Tot Laslo, su vlasnici firme Andreja d.o.o. Temerin, koja funkcioniše od 1997.godine i uglavnom se bavila prodajom različite robe za poljoprivredna i teretna vozila.  Od 2001. godine započeli su distribuciju EXIDE akumulatora sa tom velikom američkom korporacijom,  koja ima prodaju u svim delovima sveta. Ovi akumulatori su izuzetno kvalitetni, pa je srazmerno tome i cena bila nešto veća od konkurencije na tržištu, ali su se kvalitetom i timskim radom Totovi izborili na tržištu i sada se ubrajaju među lidere u prodaji na srpskom tlu, sa tendencijom daljeg širenja na okolne zemlje. Šta je razlog uspešnog rada firme Andreja d.o.o. , pitamo Tot Lajoša.  
-Preuzimanje brenda EXIDE  je za mene bio izuzetno veliki izazov. Iako je to svetski poznata firma koja radi isključivo akumulatore, za razliku od firmi poput Boša i drugih, koje pored akumulatora imaju niz proizvoda sa kojima su možda i poznatiji nego po proizvodnji akumulatora, ona nije bila dovoljno poznata i priznata na našem tržištu. EXIDE proizvodi sve vrste akumulatora, kiseliniske i suve tehnologije, od aviona do kamiona, od najmanjih baterija pa do najvećih, isključivo akumulatore i ništa drugo. Ali je u tome broj jedan u svetu. Mi smo se zato i opredelili za njih. Pokazalo se da imaju dobar kvalitet svih ovih godina, jer da nije tako, mi ne bi ospstali. Na zapadu nema nešto da je skupo zato što je skupo već zato što je kvalitetno. Nama u prilog ide i to što nas preporučuju i prodavnice. Mi smo u poslednjih nekoliko meseci „otvorili“25 prodavnica.
U stvari, mi nemamo svoje prodavnice, već imamo dve veleprodaje. Imamo samo prodajna mesta, tačnije, koristimo tuđe prodavnice, njih oko 230, koje redovno uzimaju našu robu i uglavnom su svi korektni. Sve one koji nisu korektni, eliminišemo u startu.  
U veleprodajama pored EXIDE  zastupamo i stacionani program firme CTM iz Berlina, opremu za akumulatore DHC iz Tajvana, profesionalnu opremu punjača FOREX iz Mađarske, i sada krećemo sa INELCO poljskom firmom, gde su takođe u pitanju profesionalni punjači. Posebno radimo moto program punjača X-TRONIC  iz Minhena. U Temerinu imamo i servis za akumulatore. To nije klasičan servis. Više služi da bi se zaključilo šta se desilo sa akumulatorom, jer se ti akumulatori ne otvaraju, već se  kompjuterski ustanovljava da li postoji neku grešku ili ne. Mi fizički na to ne možemo uticati. Njihova garancija je od 2-3 godine. Ludi greše kada misle da ako je garancija 3 godine da onda akumulatori treba toliko i da traju. Naravno da nije tako. Garanacija je potrebna samo ako postoji fabrička greška. Vek trajanja akumulatora je 7-8 godina, ali to zavisi od toga kako se tretira akumulator, da li se koristi 50 puta dnevno ili se normalno vozi.   
Akumulator je, naizgled, mala stvar, jedna u lancu neophodnih da bi vaš automobil ili prevozno sredstvo funkcionisalo. Ipak?!
-Sada svaki auto ima svoj akumulator i tu sada dolazi do izražaja, njegovo veličanstvo - akumulator. Kada kupiš auto, voziša ga duže ili kupiš polovan, ako želiš da promeniš akumulator, više ne možeš da stavljaš akumulator kakav ti želiš, već može samo onaj koji je fabrički propisan. Ne samo snagom, već i oblikom. Danas je sve u automobilu na struju, klima, pokazivač ulja, guma .. i zato je neophodno da akumulator bude određenog kapaciteta, ali u isto vreme da zauzme što manje mesta. Konstruktori su sve prilagodili  akumulatoru. Danas svaki deo automobila ima svoj vek trajanja. Zna se koliko je vek trajanja kajševa, pakni, tako i akumulatora. Ako sa jednim akumulatorom voziš 6-7 godina, nemoj čekati da ti auto stane. Menjaj ga, uzimaj drugi, da ne dočekaš da ti auto stane, napraviš sebi problem i možda, nepotreban trošak, pa tek onda da kupuješ drugi. Mada, kod nas nije tako, u suštini bi tako trebalo da bude.  
Našeg zanimljivog sagovornika pitamo kakva je udućnost u razvoju akumulatora?!
-Da se nije desila kriza u autoindustriji, sledeće godine ne bi bilo proizvodnje kiselinskih akumulatora, već samo suvih. Nova generacija akumulatora su start ap akumulatori, koji se automatski isključuju čim auto stane. Uz štednju energije, postiže se i veći ekološki efekat. Naša firma već ima u prodaji te akumulatore. Njih koriste novi modeli Mercedesa i drugih najpoznatijih svetskih proizvođača automobila. Nova generacija akumulatora su od 36 i 42 Ah.   Posebna priča su akumulatori za električne automobile, koju kompanija EXIDE pomno prati, ali ona kod nas nije zaživela. Jedan akumulator u ovakvim automobilima košta više nego ceo auto. EXIDE prati sva dešavanja  i zastupljen je u svim automobilskim industrijama od Mercedesa, Fiata, Volkswagena, Audija,  procentualno  negde učestvuje sa 20% negde 80%, ali u svakom automobilu ga ima, što dokazuje ozbiljnost te firme.
Problem kod akumulatora je njihova težina. Najveći problem je kako rešiti da akumulator bude što manji, i da ima što veći kapacite. To još nije usavršeno, ali će se sigurno i to rešiti. Ipak, mislim da dok ima nafte mislim da se neće posebno ni truditi.
-Ono o čemu sada Andreja vodi najviše računa jeste sama prodaja tj. Saradnja sa kvalitetnim prodavcima. Nama nije cilj samo da prodamo akumulator, već da zadovoljimo mušteriju. Bitno da i prodavci znaju šta prodaju, kakav akumulator, da prodaju ono što je namenski za auto, a ne da prodaju samo da bi prodaali. Zato me raduje što se sve više i u praksi primenjuje Zakon o potrošačima, po kome kupac može da vrati rabu prodavnici u kojoj je istu kupio ako uoči bilo kakvu grešku ili nepravilnost, jer će tako prodavci da se trude da im se kupci ne vraćaju sa reklamacijom. Gledamo i animiramo naše prodavce da vode računa pre svega o kupcima. Bolje je da mušteriji ne prodaju akumulator, ili da ga pošalje gde misli da ima, nego da mu prodaju pogrešan. Vodimo računa i o kvalitetu akumulatora i usluge koju pružamo našim kupcima. Mi našim serviserima sugerišemo da uvek budu iskreni sa kupcima, da ne kažu da je akumulator dobar ako nije, već da daju realnu sliku, jer naš posao samo tako ima smisla. Imali smo slučaj da je čovek celu noć punio akumulator i nije ga napunio. Sutradan je rekao kako akumulator ništa ne valja. Mi smo ga pozvali da dođe da ga mi pokušamo napuniti. Uradili smo to bez problema, jer smo, za razliku od njega imali i adekvatan punjač. Zato ako nešto ne valja, mi smo tu. Kadd god imatš problem sa akumulatorom, nazoveš  Andreju i rešen problem-uz osmeh je završio razgovor gospodin Tot Lajoš.
Andreja d.o.o.ima i internet prodavnicu (shop). Adresa je www.akumulator-shop.rs,
koja izvanredno funkcioniše. Preko interneta sve može da se kupi sve što se nalazi u prodavnici, od klema do punjača, a istaknute su i cene. Andreja d.o.o. vrši dostave na kućnu adresu. Do dve hiljade troškove plaća kupac, a preko tog iznosa, troškove snosi Andreja. Kupac samo treba da naruči i donosi mu se roba na kućnu adresu. Internet prodaja je iz dana u dan sve zastupljenija, jer kupci sve više shvataju njenu prednost.  

Više slika iz Andreje d.o.o Temerin, možete videti o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com