Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA MUZIKA Ivana Iva Ugrčić i Alektik Pearls održale koncert za pamćenje na Kolarcu

Ivana Iva Ugrčić i Alektik Pearls održale koncert za pamćenje na Kolarcu

  • PDF

Ivana  Ugrčić i Alektik Pearls su u nedelju 6. novembra, u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, u prepodnevnom terminu (11 časova), održale koncert za muzičke sladokusce.

U ciklusu „Kolarčev podijum kamerne muzike“, ovog puta na repertoaru je bilo popularo delo Antonia Vivaldija „Četiri godišnja doba“, muzički perfektno izvedeno, sa visokim estetskim standardima, koji se uvek povezuju sa imenom Alektik.    
Flautistkinja Ivana Iva Ugrčić je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bila je stipendista Vlade Srbije, grada Beograda i Norveške vlade kao jedan od 100 najboljih studenata Srbije. Po završetku studija, kao stipendista Fondacije Rusel odlazi na usavršavanje na Pariski konzervatorijum, gde provodi tri godine. Mogli bismo još dosta da kažemo o njenim postignućima i osvojenim nagradama, međutim najveća potvrda njenog vanserijskog talenta bilo je upravo njeno koncertriranje, virtuozno, suptilno uz neprestalnu i spontanu komunikaciju sa publikom.
Ivanu su pratile umetnice Gudačkog kvarteta Alektik Perls, koji je iznikao je iz muzičke radionice alternativno-ekstravagantnog Studija Alektika iz Novog Sada, koji prevashodno neguje klasičnu muziku. Sastav Alektik Pearls čine Sonja Novčić i Mina Nikolić - violine, Dina Milivojev – viola i Ana Ristić – violončelo.
Kada su se kao vile, u belim haljinama, na bini pojavile mlade, prelepe devojke bilo je na pomolu iznenađenje. Neuobičajeno čitanje ovog popularnog dela, transponovanog za flautu i gudački kvartet, unelo je neku svežinu i milozvučnost, koju bi pozdravio i sam autor, da je mogao da čuje. U njihovom muziciranju, osim lepršavosti primerene njihovim godinama, sve je bilo znalački povezano, tačno i melodično, a flauta u rukama Ivane Ive Ugrčić, mogli bismo reći, da je, kada je to trebalo zvučala čak i erotično. Njihovo sviranja je do te mere pridobile iskusnu i znalačku publiku, da je ova posle skoro svakog stava umetnice nagrađivala gromoglasnim aplauzom.
Za kraj, umetnice su odsvirale Bahov „Badinerie“, i stavile do znanja da imaju još što šta da kažu.
Novosađani su imali privilegiju da dva dana ranije čuju ovaj koncert, u istom umetničkom sastavu, ali u znatnoj opuštenijoj atmosferi, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Provereni prijatelj Alektika u svim varijantama, Bane Radošević, idejni tvorac Galerije ITD, kao domaćin na kraju koncerta je izjavio:“350 godina su cigle ugrađene u zdanje ove tvrđave čekale na ovaj malter, ovu divnu muziku koja će pomoći da zidovi tvrđave čvrsto stoji i narednih 350 godina“.
Sigurno je da od ovih mladih devojaka i u budućnosti možemo očekivati, pre svega, kvalitetno muziciranje i atraktivne nastupe. A da će nas svakako nečim novim iznenaditi, ne treba da sumnjamo, samo da se nadamo da će to biti uskoro.   

Viže slika sa koncerta Alektik Pearls na Kolarcu i u Galeriji ITD možete videti o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com