Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Pripreme za Svetski kongres vinskih vitezova 2012. u punom jeku

Pripreme za Svetski kongres vinskih vitezova 2012. u punom jeku

  • PDF

Ostalo je nešto više od šest meseci do početka 47. Svetskog kongresa Vinskih vitezova - Srbija 2012., koji organizuje Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, najmasovnije udruženje ovog tipa u našoj zemlji, koje broji više od 350 članova. Pripreme su u punom jeku, a Viteški odbor je već održao više sastanaka, na kojima su tema dnevnog reda bili operativni zadaci. Na sednici održanoj 8. novembra, usvojen je predprogram Kongresa i prihvaćena ponuda novosadske turističke agencije Kompas za njegovu organizaciju.
Petodnevnim programom je predviđeno da se predstavnicima viteških udruženja iz svih krajeva sveta uz gostoprimstvo ponudi i prilika da obiđu našu zemlju, probaju izvrsna vina i hranu, koja se može naći samo u Srbiji. Vitezovi će biti gosti Novog Sada i Beograda, gradova koji s pravom nose epitet bisera najlepše evropske reke, Dunava. Predviđen je obilazak Sremskih Karlovaca, Petrovaradinske tvrđave, Palićkog jezera, Vinarije DiBonis člana viteškog reda Lasla Bonija i Vinski dvor Lasla Huperta, učešće na Festivalu vina u Subotici, kao i jedinstvenog ambijenta Vile Majur na Kelebiji. U novosadskoj Rimokatoličkoj crkvi imena Marijina, biće održana centralna viteška svečanost.
Posle trodnevnog boravka u glavnom gradu Vojvodine, predstavnici Udruženja svetskih vinskih vitezova kreću za Beograd, a na tom putu svratiće do Manastira Hopovo i u obilazak Vinarije Mačkov podrum u Irigu, vlasnika Save Jojića, člana Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije.  U Beogradu ih očekuje poseta Rektoratu Beogradskog univerziteta, gde će biti održano akademsko otvaranje Kongresa, uz predavanje na temu Vina Srbije, potom šetnja Kalemegdanom, plovidba Dunavom uz muziku i srpska vina, i uživanje u srpskim specijalitetima koje nudi boemska četvrt Skadarlije.
Za one koji posle oficijelnog petodnevnog programa Kongresa budu želeli da ostanu duže u Srbiji i da se bolje upoznaju sa našom kulturom, tradicijom, vinarstvom i vinogradarstvom, predviđen je jednodnevni izlet u Topolu, iz koje potiče kraljevska porodica Karađorđević, a koje je poznato i po dobrim vinima. U programu je i obilazak Kraljevog podruma, izgrađenog 1931. godine, svojevremeno najmodernijeg podruma na Balkanu, kao i etno selu Brestovi i vizija iznad Aranđelovca.
Drugog nezvaničnog dana vinski vitezovi će imati priliku da obiđu Vršac i Vršačko vinogorje, koje se kadgod prostiralo na 10.000 hektara i bilo među najvećim u Evropi, a danas je sa 2.000 hektara najveće u Srbiji. U jedinstvenom ambijentu tamošnjeg podruma Vršačkih vinograda, trećem po kapacitetima za skladištenje vina u Evropi, vinski vitezovi će moći da degustiraju vina poput Frankovke, Muskat Otonela, Chardonnaya, Rajnskog rizlinga i vina kasne berbe.
Tipičan vojvođanski ručak prirediće im članica Udruženja Evropski vinski vitezova Sveti Georgije, vinska ledy dr Radmila Jovanović, na svom imanju u prirodnom ambijentu Kapetanova.
Sve u svemu, program Kongresa je izuzetno obiman i zahtevaće maksimalno angažovanje ne samo članova Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije i TA Kompas, već i brojnih drugih aktera vinskog događaja broj 1 u istoriji postojanja naše zemlje, kako bi se u najlepšem mogućem svetlu predstavili Evropi i svetu i kako bi naša vina preko vinskih glasnika, kakvi su vinski vitezovi, otškrinula vrata na svetskom tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com