Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Rogalj, festival vojvođanskih festivala, treći put

Rogalj, festival vojvođanskih festivala, treći put

  • PDF

Da ne  postoji, ovu bi manifestaciju trebalo izmisliti. I trebalo bi da se održava bar dva puta godišnje, ako ne i češće.

Ovako je jedna Novosađanka prokomentarisala ovogodišnji Rogalj, festival svih festivala u Vojvodini, koji je pružio priliku da se tridesetak različitih, već brendiranih manifestacija gastronomskog, turističkog ili zabavnog tipa, predstavi pred žiteljima glavnog grada Pokrajine. Tako su oni koji nemaju prilike da odu u Turiju na Kobasicijadu, koviljsku Rakijadu, Rimske dane u Hrtkovce, ili Šunka fest u Krčedinu, mogli sve to da vide, da probaju, osete, u, za to, idealnom prostoru Sportskog i poslovnog centra Vojvodina. Uz veliki broj besplatnih degustacija, moglo se kupiti još svašta nešto, spremljeno po starinski ili ekološki iz radionice Vozar iz Kisača, Koceljeva, Vrbasa…. Za taj deo najzaslužnije su vredne ženske ruke, pa ne smemo izostaviti ni jedno udruženje žena, čije je stvaralaštvo nešto najbolje čime možemo da se ponosimo. Evo njihovih imena: Udruženje žena Gorska ruža iz Rakovca, Etno građansko društvo Suvača iz Kikinde, Majkina radionica iz Banoštora, Udruženje žena Narcis iz Novih Kozaraca, Vojvođanski suveniri Sarvak Lidije iz Rumenke, Udruženje žena Veselice iz Deča, Vojvođanski medenjaci Emanuela iz Srbobrana i Društvo kisačkih žena iz Kisača.
Manifestacije koje su se predstavile na ovogodišnjem Roglju 2011. su:  Al se nekad dobro jelo baš, Rakovac;  Been festival–Temerinska pasuljijada, Temerin; Belmužijada, Svrljig; Čvarak fest, Kać;  Dan kisačke sarme, Kisač; Dani sela, Bočar; Festival zimnice, Koceljeva; Festival meda, Novi Sad; Futoška kupusijada, Futog; Karlovački kuglof, Sremski Karlovci; Kobasicijada, Turija; Koviljska rakijada-Parastos dudu, Kovilj; Lemeški kulen Fest, Svetozar Miletić; Pitijada, Bački Jarak; Riblja čorba-Prvenstvo Pavlovaca, Pavlovci; Rimski dani, Hrtkovci; Sremski svinjokolj i kobasicijada, Šid; Stvaralaštvo žena Vojvodine; Štrudlijada, Novo Miloševo; Šunka fest, Krčedin i Taraški kotlić, Taraš.
U Vinskom sokaku bile su Vinarija Mačkov podrum, Irig; Vinarija Aleks, Sremski Karlovci; Vina Adžić, porodični vinograd Čortanovci; Podrum Ačanski, Banoštor, Iločka vina, Bačka Palanka; Vinarija Burčul Todorov, Petrovaradin; Vinarija Škrbić, Neštin, Vinarija Prekogačić, Beočin; Vinarija Kurjak, Sremski Karlovci, Podrum Šukac, Sremska Kamenica; Podrim Janošev, Jasenovo i Vinarija Marinković, Vršac. Specijalni gosti ovogodišnjeg Roglja bili su: Vlada Vozar, Biofarma Vozar, Kisač; Poljoprivredna škola sa domom učenika, Futog, Agroservis, Informativna agencija, Novi Sad i Soda voda, Novi Sad.   Za kraj, namerno, ostavljamo proglašenje najuspešnije manifestacije u 2011. godini, jer su, ne samo po mišljenju autora ovog teksta, već i svih prisutnih posetilaca, pobednici baš svi, koji su ovde nastupili, jer su pokazali ne samo da traju, već i da vrede. Ipak, Reakcija Dnevnik, koja je bila medijski sponzor Roglja 2011., je, prema njihovoj proceni, najuspešniju vojvođansku manifestaciju u 2011. godini - Pasuljijadu, nagradila oglasnim prostorom u najčitanijem dnevnom listu na ovim prostorima u iznosu od 100.000 dinara, manifestacije koje obećavaju: Čvarak fest i Rimski dani sa 50.000 dinara, a to je u ime novosadske novinske kuće Dnevnik učinio Aleksandar Đivuljskij, glavni i odgovorni urednik.
Merlot Vinarije Mačkov podrum iz Iriga je od strane četvoročlane stručne komisije proglašen za najpitkije i najbolje vino tzv. Vinske ulice u konkurenciji 13 vinarija i vinskih podruma.
Na Roglju je bilo pregršt zabave, ali one prave, starinske, kakva je i potrebna da se prikaže kultura i tradicija naroda sa ovih prostora. Naš čuveni kolega Joca iz Pavlovaca, je, opet,  mnoge rasplakao i u srce dirnuo, svojom pesmom o majci, a uveseljavala kulturno-umetnička društva iz Kaća i Kisača svojom pesmom i igrom.
Mladoj Jeleni Krstić, iz NVO Agroprofit, sve pohvale za odličnu organizaciju ovogodišnje manifestacije Roglja 2011., u godini u kojoj mnogi slični skupovi nisu ni održani zbog besparice, uz napomenu da je punu podršku i ove godine pružila Vlada Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Više slika sa Roglja 2011. možete videti  o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com