Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Treći Festival vina u Lazarevcu

Treći Festival vina u Lazarevcu

  • PDF

Vinari  vole da dođu u Lazarevac, jer su od organizatora Festivala vina, održanog ove godine po treći put, imali tretman baš onakav kakav je i potreban grupaciji koja se bori za svoje mesto u očima konzumenata, bombardovanih sa stranim, hiperjeftinim i srazmerno toliko i (ne)kvalitetnim vinima.

Zato je u Grad na Kolubari i ove godine pristiglo 30-ak vinarija sa kompletnom paletom svojih vina i, na kraju, opšti je utisak, otišli su kući zadovoljni. Organizatori im nisu naplatili učešće, što se uglavnom radi, ponekad i na vrlo bezobrazno skup način, već su vinarima čak obezbedili i posluženje, a posetioci besplatan ulaz uz mogućnost da degustiraju vina, praktično besplatno. Jedan od vinara koji obilazi gotovo sve manifestacije u zemlji, Nenad Ratković Aleks Bermet, izjavio je da mu je žao što svi srpski vinari nisu došli u Lazarevac, jer je ovaj grad to zaslužio.
-Izlagačima i njihovim proizvodima, potrebna je šira podrška, pre svega Ministarstava poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, kako bi se njihov glas što dalje čuo, odnosno da bi domaća vina što lakše našla put kako do domaćih tako i do stranih potrošača-naglasio je predsednik Skupštine GO Lazarevac prilikom svečanog otvaranja i dodao da je osnovna zamisao ovog festivala pod nazivom „Vreme je za vino, pijmo domaće“ da se skrene pažnja i prikaže kvalitet vina koja se u Srbiji mogu proizvesti, a da je lokalni cilj manifestacije da se pokaže da se Lazarevac u ovom trenutku, pored rudarskog basena, može osloniti i na druge grane privrede, pre svega na poljoprivredu.
Ovogodišnji Festival vina privukao je veliki broj posetilaca, a pored 30-ak vinarija iz cele Srbije, svoje proizvode je predstavilo i nekoliko vinara iz Lazarevca. Prema ocenama posetilaca, kvalitet lazarevačkih odnosno zeočkih vina bio je u rangu najkvalitetnijih proizvoda koja su mogla da se degustiraju na ovom festivalu.
-Značaj ove manifestacije je da približimo naša domaća vina prosečnom konzumentu koja su nažalost na tržištu nepravedno zapostavljena zbog masovne prodaje uglavnom uvoznih vina iz hiperprodukcije- zaključio je Gvozden Radenković, predsednik Udruženje vinara i vinogradara Srbije. Radenković je dodao da je Udruženje, koje broji oko 70 članova, uspelo da se izbori 2009. godine za donošenje kvalitetnog Zakona o vinu. Pored toga, jedna od primarnih aktivnosti ovog Udruženja predstavlja rad na promotivnim aktivnostima približavanja domaćeg vina konzumentima, kao i saradnja sa državnim institucijama u cilju pronalaženja subvencija za podizanje novih višegodišnjih zasada vinograda. Radenković je istakao da je šansa malih vinarija za prodor na tržište upravo učešće i promocija na ovakvim festivalima, gde im se pruža mogućnost za direktno predstavljanje široj javnosti.
PR menadžer PDRB „Kolubara“ Predrag Videnović je ovom prilikom istakao da se značaj i perspektiva vinogradarstva u ovim krajevima ogleda i u činjenici da je moguće, prema dosadašnjim analizama kvaliteta zemljišta na rekultivisanim površinama, gajiti kvalitetnu vinovu lozu,  i nadu se da će u bliskoj budućnosti održavanje ovakvih manifestacija rezultirati da Lazarevac  postane poznat ne samo po uglju, već i po vinima.  
Ovogodišnja smotra najboljih vinara Srbije, protekla je u najboljem redu, a organizatori procenjuju da je sajam u toku jednog dana posetilo oko 1500 posetilaca. Pored PDRB „Kolubara“, organizaciju ovogodišnjeg festivala u velikoj meri su pomogla i preduzeća „Kolubara usluge“, „Kolubara ugostiteljstvo“, SRC „Kolubara“, Centar za kulturu „Lazarevac“ i Prvo prigradsko pozorište.
Ovogodišnji  Festival vina ostaće upamćen i po izboru do sada najbolje neobjavljene pesme o vinu. Izbor je sproveden u organizaciji Udruženja književnika Srbije, a sam konkurs bio je objavljen je u Književnim novinama. Najbolja pristigla dela pročitana su na samom otvaranju Festivala, a prva tri autora pesama nagrađena su sa balonom vina. Aktivno učešće u ovogodišnjoj manifestaciji uzelo je i Udruženje književnika Srbije koje je ovom prilikom jednoj od lazarevačkih ustanova poklonilo 100 knjiga, tako da je  Festival bio i dobar spoj umetnosti i vina.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com