Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Mačkov Svatovac očarao Novosađane

Mačkov Svatovac očarao Novosađane

  • PDF

Kada se neka manifestacija održava pet godina za redom, za nju se svakako može reći da je postala tradicionalna. Upravo jedan takav lep običaj, koji nam sve više prelazi u naviku, i stavlja nas u red sa običajima u Evropi i svetu, podarila nam je Vinarija Mačkov podrum iz Iriga, održavanjem Dana mladog Portugizera, koju je ova iriška vinska kuća,  u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, sinoć po peti put priredila žiteljima glavnog grada Vojvodine. I dok se u svetu sinoć pio Božole, Novelo ili kako već svaka zemlja ima naziv za svoje mlado vino, Novosađani su imali privilegiju da probaju naše, autentično, fruškogorsko mlado vino, koje se kod nas zove Portugizer po odomaćenoj vrsti grožđa, ali u narodu popularnije nazvanom Svatovac. Svatovac zbog toga, što se ovo mlado vino, napravljeno u istoj godini u kojoj je obrano grožđe od kojeg je napravljeno, od davnina  pilo u jesen, baš u vreme kad su se momci ženili, domaćini slave slavili i razna druga veselja priređivali. Specifičnost ovoga vina je u tome što se pravi metodom karbonske maceracije, tj. fermentacijom cele bobice, koja se u Francuskoj primenjuje od 1937. godine, a do sada ju je prva i jedina u Srbiji, uspešno primenila Vinarija Mačkov podrum. I ne samo što je ovo mlado vino vrlo brzo postalo omiljeno među vinoljupcima i svojevrstan brend, već je iriška vinarija kreirala svojevrsnu brend-manifestaciju Dan mladog Portugizera, kojom prilikom vinoljupci mogu besplatno da probaju novo, mlado vino.
Veselo je bilo sinoć u novosadskoj Zmaj Jovinoj ulici. Uz zvuke tamburice orkestra „Veseli tamburaši“ iz Novog Sada, pobednika nedavnog takmičenja „Bisernica Janike Balaša“, predvođenog prvonagrađenim primašem Tomašom Starovićem, čegrtaljku pudara Branislava Jovičića, stihove pesama sa Konkursa za najlepšu pesmu o vinu i  ljubavi, koju je ove godine upriličila Vinarija Mačkov podrum uz pomoć Iriške čitaonice, najstarije srpske čitaonice zvanično osnovane 1847. godine (nezvanično dvadesetak godina ranije), promociju knjige Vanje Čobanova „Remedy for love“, nastup devojaka i mladića iz KUD Stevan Šalajić iz Vrdnika,  i ljude veselog duha, ređale su muzika, poezija i aplauzi, a sve to „začinjeno“ je sa više od 500 litara lepršavog mladog vina. Svečanost otvaranja manifestacije Dan mladog Portugizera, uveličali su i članovi Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije itz Novog Sada, čiji je prokonzul gospodin Aleksandar Kojić najavio da će Srbija sledeće godine u periodu od 31. maja do 6. juna, biti domaćin Svetskog kongresa vinskih vitezova.
Dva dana ranije, na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare, održanoj u Cafe-restoranu Vinoteka Miše Vučetića, gospodin Sava Jojić je govorio o razlozima priređivanja Dana mladog Portugizera i sve češćim promocijama srpskih vinara. Tom prilikom, gospodin Jojić je rekao da Srbija poslednjih 60 godina kao da i nije imala privatih vinarija. Ta se situacija poslednjih godina menja, a posebno raduje da Novi Sad, koji iza sebe ima tako moćno zaleđe kao što je Fruška gora sa najvećim brojem registrovanih vinarija, polako shvata značaj vina i vinskih puteva, kao i činjenicu da u Srbiji ima različitih vrsta vina, stilova i među njima je i mlado vino.
Naši ljudi malo znaju o mladom vinu. Znaju da je lepo, da lepo miriše, da je lepršavavo, vižljasto i tu se priča završava. Iako mlado vino nije cenjeno kao vina od sorti grožđa Cabernea ili Merlota, u svetu je od njega napravljen moćan brend i veliki biznis. Tako Francuzi godišnje proizvedu i popiju 70 miliona boca mladog vina, a Italijani 20 miliona. U Srbiji su statistike pokazale da se godišnje ukupno popije do 7 litara svih vrsta vina po stanovniku?!! Takođe, nema kod nas ni nekog velikog zamaha u sadnji Portugizera. Imaju ga neki naši veći vinari i podrumari, ali ga nema dovoljno. Upravo to je jedan od razloga što Vinarija Mačkov podrum iz fruškogorske prestonice Iriga, nastoji da, organizacijom ove manifestacije i  pojavljivanjem na sličnim manifestacijama, ponudi  ljudima mogućnost da besplatno probaju vino, da se sa njim upoznaju, i naravno, na prikladan način ih uputi na mesto gde će ga kupiti.
Najčešće kritika upućena vinarima je upravo zbog cene vina, ali vinari smatraju da oni nisu jedini krivci za to. Tako se, recimo, mladi Portugizer juče prodavao za 400 dinara u buteljci od 7 dl, a u boci od 2 litre 500 dinara, baš kao u Vinariji u Irigu. U maloprodaji je njegova cena od 500 do 700 dinara, a u restoranima i do 2.000 dinara, što u današnje vreme malo ko sebi može da priušti. Vino se malo gde toči na čaše, a uz to, ono traži podlogu, pa je zbog toga širenje ove vinske priče koju kontinuirano radi Vinarija Mačkov podrum, od velikog značaja za potrošače, ali i čitavo privređivanje, ne samo ove, već i svih drugih vinarija u našoj zemlji, koje generalno imaju sve bolja i kvalitetnija vina. Ova godina je bila dobra za grožđe. Sledeća godina će, ako je suditi po prvom ovogodišnjem mladom vinu, biti godina koja će iznedriti vina za pamćenje.

Više slika možete pogledati  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com