Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Kredarica svečano i veselo obeležena dva jubileja

Kredarica svečano i veselo obeležena dva jubileja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Društvo Slovnaca Kredarica iz Novog Sada, bilo je domaćin VIII koncerta Slovenskih igri in poezije, održanog 19. novembra u prepunoj sali novosadske Sinagoge.
Svečanost je počela inerpretiranjem himni Republike Slovenije i Republike Srbije te pozdravnim govorima gospodina Milana Predana, zamenika ambasadora Republike Slovenije u Srbiji,

gospodina Rajka Marića, počasnog konzula Republike Slovenije i gospođice Silve Martinec, sekretarice Društva Slovenaca Kredarica. Oni su se osvrnuli na dvostruki jubilej koji su obeležili 2011. godinu:  20 godina samostalnosti Republike Slovenije i deset godina izlaska biltena „Kredarica“. Posebno su naglasili imena Franca Cevca i Alberta Kužnera, najistaknutijih članova društva Kredarica. Franc Cevc je bio idejni tvorac, dugogodišnji predsednik i jedan od osnivača ovog društva zanimljivog imena, Kredarica  (nazvanog po planinarskom domu i istoimenom vrhu na samo 350 metara od vrha Triglava). Te osnivačke, 1997. godine, DS Kredarica je brojala 22 člana,  i uz „poticu“ i vino nazdravljalo se osnivanju prvog slovenačkog društva ne samo u Srbiji, već i šire. Gospodina Cevca je 2008. godine nasledio Albert Kužner, jedan od osnivača društva, zatim osnivača bitena, hora Kredarica, škole slovenačkog jezika, ali i zaslužnog za širenje mreže društava Slovenaca u drugim gradovima Srbije. Reči gospodina Kužnera da: „Sve što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo, a ono što je zapisano traje večno“, inicirale su izdavanje prvog broja biltena u martu 2001. godine i njegovo trajanje do danas. Pošto je Albert Kužner septembra ove godine zauvek otišao, DS Krederica posvetila mu je ovo veče.
U raznovrsnom i izuzetno emotivnom programu isprepletanom pesmom, igrom i poezijom, nastupili su: Slovenska kulturna skupnost France Prešern iz Niša, Društvo Slovencev Kula iz Vršca, Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina, Društvo Slovencev Triglav iz Subotice, Društvo Slovencev Sava iz Beograda i Društvo Slovencev Kredarica iz Novog Sada.
Kako bi ovo veče bilo što raznovrsnije i bogatije u programu su nastupili i prijatelji DS, Dečji hor „Bajićevi slavuju“, Muzičke škole „Isidor Bajić“ i učenici Baletske škole takođe iz Novog Sada.
Na kraju programa nastupili su gosti iz Slovenije, MePZ Studenec iz Pivke i nadahnutom izvedbom predstavili deo svog širokog opusa, ali i preneli duh Pivke, Postojne i Ilirske Bistrice na tlo Novog Sada.
Koncert su pomogli Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence iz pograničnog područja i iz sveta, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice AP Vojvodine, Jevrejska opština i Muzička omladina Novog Sada.
Bila je ovo i prigodna prilika da se najavi skoro konstituisanje konzulata u Novom Sadu  (zakazano za 6.decembar 2011. godine) i imenovanje počasnog konzula advokata Rajka Marića, dobrog poznavaoca prilika obe zemlje i ljudi koji u njima žive.
Ovim koncertom, DS Kredarica je potvrdila svoju lidersku ulogu ne samo među sličnim društvima koja okupljaju nacionalne manjine u Srbiji, već kako se nacionalne manjine bore, opstaju i asimiliraju sa drugim predstavnicima naroda i nacija u Srbiji, i Vojvodini, a sažetu u jednostavan  slogan „Dobro došli doma“.
Za kraj bih navela reči gospodina dr. Edvarda Volfa iz Niša i nadahnutu inrterpretaciju njegove poeme Cesta, sa snažnom porukom: „Dom mi je u Nišu, ali nisam kod kuće“, koja je na simboličan način ilustrovala ne samo nostalgiju, već stalno prisutnu podeljenost između dva mesta, dva jezika i dve ljubavi.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com