Sun03032024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA MUZIKA Treći festival zlatnih ansambala Vojvodine

Treći festival zlatnih ansambala Vojvodine

  • PDF

Treći festival zlatnih ansambala Vojvodine održan 19. novembra u Maloj dvorani SPC Vojvodina u Novom Sadu okupio je 13 najboljih ansambala: ANIP Branko Radičević iz Rume, KUD GIK Banat Pionir iz Zrenjanina, KUD Ljubomir Radić Budo iz Vera, Ansambl doma Kulture iz Ruskog Krstura,

DZNM Gusle iz Kikinde, SKC Jednota iz Gložana, KUD Svetozar Marković iz Novog Sada, KUD Laza Nančić iz Vršca, SKUD Sveti Sava iz Šida, OKUD Mladost iz Subotice, ANIP Đido Gradskog pozorišta iz Bečeja, Ansambl Roma MKC Nepker iz Subotice i ansambl Vila iz Novog Sada. Bio je to pravi spetakl za 1.400 gladalaca na tribinama, tokom kojeg je na velikoj, lepo uređenoj pozornici Male dvorane, prodefilovalo više od 600 izvođača: muzičara, pevača, igrača, koji su se, svi zajedno, na početku i na kraju koncerta, stopili u jedno veliko, zajedničko višestruko simbolično kolo.
Imali smo jedinstvenu priliku da vidimo svu raznovrsnost stilova, kombinacija pokreta i formacija, toliko mnogo različitih ritmova i melodija, koji su publiku u dvorani, a siguran sam i kraj malih ekrana, jer je RTV direktno prenosila Festival, dovodili do ushićenja. Devojke i mladići su još jednom na najlepši mogući način pokazali kako se pesmom i igrom čuva od zaborava tradicija predaka. Oduvek je naš narod na prostoru Vojvodine imao i negovao to bogatstvo različitosti, između ostalog i bogatstvo u nošnjama, pesmi i igri, koje je prikazivalo smisao i običaje iz svakodnevnog života. Festival nije bio takmičarski, ali se slobodno može reći da su svih 13 ansambala amaterskih kulturno-umetničkih društava, iako su imala različite programe, bili pobednici. Jednom rečju, organizatori su uspeli u nameri da ovom manifestacijom pokaže svo bogatstvo različitosti folklora Vojvodine, koje ima tu prednost što neguje široku lepezu pesama  i igara ne samo sa ovih već i sa prostora bivše Jugoslavije.
Ovogodišnji Festival imao je za cilj da posetiocima približi tradiciju i narodno stvaralaštvo na ovim prostorima kroz nekoliko programa. Tako je u petak, 18. novembra održan koncert tamburaša i ansambala u Sinagogi, a u subotu, 19. novembra gore opisani koncert igračkih ansambala u Maloj dvorani SPENS-a. Od srede do subote u prostranim holovima objekta SPC Vojvodina, priređena je izložba naivnog slikarstva, graditelja narodnih instrumenata, narodnih rukotvorina (narodne nošnje, ručni radovi) i slično. U kongresnom trening centru SPENS-a u petak, , 18. novembra, održan je okrugli sto na temu Kulturno umetnička društva u turizmu Vojvodine, gde je konstatovano da su kulturno-umetnička društva nedovoljno iskorišćen kapital i da turističke organizacije moraju da uspostave mnogo bolju saradnju sa ovim društvima.
Treći Festival zlatnih ansambala Vojvodine bio je  u pravom smislu kruna festivalske folklorne 2011. godine, jer je uspeo da okupi najbolje folklorne amsamble u umetničkom i kulturnom smislu i da na neki način ukaže na folklor kao važan deo turističkog potencijala ovih prostora. Organizatori KUD Vila, Matica iseljenika Vojvodine, Sportski i poslovni centar Vojvodina, kao i sva navedena društva koja su učestvovala u programu, a koordinator celog posla je bio gospodina Milorad Lonić, koreograf i umetnički rukovodilac Folklornog ansambla Vila, su još jednom na posredan način ukazali da bi bilo dobro da šira društvena zajednica pruži značajniju podršku održavanju manifestacija ove vrste, koje bi trebale da budu rasadnik iz kojeg se može ubrati ono najlepše – tradicija, pesma, igra, mladost i pozitivna energija kako mladića i devojaka, tako i svih ljudi okupljenih oko ovih amaterskih društava, koja se u ovim teškim vremenima snalaze kako znaju i umeju. Ako je suditi po onome što se moglo videti na Festivalu, ispada da naš folklor mnogo više cene stranci nego mi sami, jer je u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina bila prisutna samo televizijska ekipa RTV iz Novog Sada, koja je prenos prihvatila u poslednji čas, dok su dve inostrane televizijske ekipe iz Japana i Sjedinjenih Američkih Država,  pomno beležile svaki detalj,  kako bi to prezentovale gledaocima u svojim zemljama. U dnevnim novinama i na internetu, sem najave za III Festival zlatnih folklornih ansambala u Novom Sadu, nije objavljeno ni slova. Ako je i od nas samih, malo je.

 

Više slika sa festivala možete pogledati  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com