Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vino je poljubac postojanja – najlepša ovogodišnja pesma o vinu

Vino je poljubac postojanja – najlepša ovogodišnja pesma o vinu

  • PDF

Pesma “Vino je poljubac postojanja” Vesiljke Nikolić iz Rume, izabrana je za najlepšu pesmu o vinu, na Konkursu za najlepšu pesmu o vinu, koji su Srpska čitaonica u Irigu i Vinarija Mačkov podrum iz Iriga raspisali u oktobru ove godine. “Pesma o vinu” Gordane Marčetin iz Manđelosa i “Vino” Borisava Bore Blagojevića iz Ćuprije, koje su ušle u uži izbor, nagrađene su utešnim nagradama.

Na prvi konkurs za najlepšu pesmu o vinu Srpske čitaonice u Irigu i Vinarije Mačkov podrum raspisanom u oktobru, koji je bio otvoren do 10. novembra, pristiglo je ukupno 67 pesama od 35 autora. Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik i novinar, Dragana Tomić, direktorica OŠ Dositej Obradović u Irigu, Zlatko Zrilić, direktor marketinga Sremskih novina iz Sremske Mitrovice, Vera Novaković, direktorica Srpske čitaonice u Irigu i Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačkov podrum iz Iriga, imao je težak zadatak da od prispelih izuzetno lepih pesama na ovaj konkurs, izabere najlepšu, pa je na sastanku održanom 14. novembra odlučio da dodeli prvu i dve druge utešne nagrade.  
Sve tri prvonagrađene pesme pročitane su 17. novembra 2011. godine na manifestaciji Dani mladog Portugizera Svatovca, koju je Vinarija mačkov podrum petu godinu za redom organizovala u Novom Sadu i tom prilikom naišle na topao prijem brojnih posetilaca.

NAJBOLjA PESMA O VINU – PRVA NAGRADA


VINO JE POLjUBAC POSTOJANjA

Znaš li ti, brate moj tršavi,
gde spava sunce?
Ne znam.
U zrnu grožđa
tajnovito utihne i sanja,
zaluđeno divotom purpura.

A kad se pretoči
vinograd ceo u ruj vina,
i niz grlo
do srca toplina se razlije
kao nejasna želja,
kao dodir nage strasti,
naslućene,

onda, brate moj tršavi,
znaj
da si zlatopisao najlepšu pesmu
koja miluje sunčevim prstima.

Jer, vino je poljubac
kojim nazdravljamo i pečatimo
sva naša postojanja u životu.

Živeli!

Autor: Vesiljka Nikolić, Ruma

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com