Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Prvi srpski turistički i poslovni forum

Prvi srpski turistički i poslovni forum

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

U Beogradu se od 24-26. novembra u organizaciji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne turističke razvojne korporacije, održava prvi  Srpski turistički i poslovni forum, na kome se okupilo 177 učesnika, od kojih je oko 70 stranih, da razgovaraju o mogućnostima razvoja turizma u Srbiji, kroz program vredan četiri miliona dolara koji finansira  španska vlada putem Fonda za dostizanje milenijumskih ciljeva. Forum omogućava susret investitora i ljudi koji imaju projekte za razvoj turizma u Srbiji, i prvi je ovakve vrste na kome se predstavljaju projekti razvoja turističkih destinacija i direktno otvaraju mogućnosti investiranja u turizam. Održava se pod pokroviteljstvom programa "Održivi razvoj ruralnog turizma u Srbiji" u kome učestvuje pet agencija Ujedinjenih nacija (UN): . FAO, UNDP, UNEP, UNICEF i UNWTO. Pored predstavnika hotelskih lanaca i investitora, Forumu prisustvuju i predstavnici Vlade Srbije, Nacionalne turističke razvojne korporacije i gradonačelnici iz Srbije.
Obraćajući se prisutnima, gospodin Goran Petković, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, rekao je da pojedine destinacije u zemlji, već imaju jako dobru reputaciju, poput Kopaonika, Zlatibora, Stare Planine, Divčibara, jezera Palić, Dunava,  ali da će se nastaviti sa njihovom daljom afirmaciom, kao i sa razvojem grodova u Srbiji, među kojima je već 12 gradova opremljeno sistemom za odnošenje čvrstog otpada, javnim toaletima i mestima za informisanje turista. Time je stvorena osnovna turistička infrastruktura u Srbiji kojom će se privlačiti investitori. Od 2007. godine je kategorisano 70 novih hotela, što je trećina u odnosu na broj postojećih (262) hotela u Srbiji. Mnogi hoteli u Srbiji su još uvek zatvoreni, ali cilj Vlade je da hotelska ponuda bude kvalitetnija i sa boljim marketingom.
Predstavnik Stalne kancelarije UN u Srbiji Vilijam Infante (William Infante)  kazao je da je ideja Foruma da se privuče pažnja na ruralni turizam u Srbiji, jer je pored promocije već poznatih turističkih destinacija, radi ravnomernijeg razvoja, neophodna i promocija manje poznatih destinacija.
Direktor Nacionalne turističke razvojne korporacije Rafael Pupovac je istakao da se na sajtu te turističke korporacije (www.turinvest.rs) nalazi oko 130 projekata koji treba da se realizuju uz pomoć domaćih ili stranih investitora.
Na svečanom otvaranju gostima su se pored Gorana Petkovića - državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, obratili i Njegova Ekselencija Arturo Laclaustra Beltran - ambasador  Kraljevine Španije u Beogradu, William Infante -  predstavnik Stalne kancelarije UN u Srbiji i Frederick Pierret - direktor Svetske turističke organizacije.
Govornici su se složili da je turizam u Srbiji napredovao u protekloj deceniji, posle strmoglavog pada tokom 90. godina. Od 2006. do 2007. godine, ukupan prihod od turizma je porastao za više od 30%, a međunarodni trend razvoja ruralnog turizma je postao posebno povoljan za Srbiju, koja ima bogato nasleđe biološke, geološke i kulturne raznolikosti. Takođe i da bi akcenat trebalo staviti na investiranje u manja mesta.
Nakon oficijalnog dela organizovan je koktel u holu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a potom i obilazak i večera za sve delegate  i članove Organizacionog odbora na Kraljevskom dvoru.
Drugog dana, u petak 25. novembra, Investicioni forum, koji se održava u beogradskom hotelu Hyatt Regency, protekao je u vidu panel diskusija podeljenih u pet sesija. Otvarajući prvi panel, ministar ekonomije i regionalnog razvoja gospodin Nebojša Ćirić se fokusirao se na političku klimu i konkurentnost Srbije, što je ujedno bio i glavni fokus ovog panela.
Akcenat drugog panela bile su uspešne investicije u Srbiji, na kome su govorili predstavnici dobro poznatih hotela i javnih preduzeća u Srbiji, među kojima su i Nikola Avram ispred MK Mountain Resort i Živorad Vasić ispred Continetala, kao i Svetislav Popadić ispred javnog preduzeća Stara planina. Po završetku ovog panela, potpisan je Memorandum o razumevanju između Univerziteta u Novom Sadu i Akademije za fizičku kulturu, sport i turizam regije Volga.
Posebna diskusija vodila se o hotelima i njihovom urbanom razvoju, a među govornicima su bili i Dejan Đorđević, predstavnik ESTA Holdinga iz Ukrajine, kao i Clemens Schranz ispred Soravie.
Četvrti panel se fokusirao na kompanije koje upravljaju brendiranim hotelima kao što su Merriot, Hilton, Hyatt, Residor, Golde Tulip i Steigaenberger.
Pored ovih panela održan je i Forum gradonačelnika iz osam gradova Srbije.
Trećeg dana Foruma delegati će posetiti Sremske Karlovce, kao jednu od uspešnih ruralnih destinacija u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com