Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE TONS hit na Sajmu turizma u Kragujevcu

TONS hit na Sajmu turizma u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Slavica Lončar i Marina Klarić, predstavnice Turističke organizacije Grada Novog Sada bile su pravi hit na ovogodišnjem Trećem po redu međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu održanog od 24-26. novembra. Ne samo zbog prelepog izgleda, već i zbog toga što su  jedine imale ponudu za Novu godinu na celom Sajmu.

Nastupajući na jednoj od najznačajnijih turističkih izložbi u našoj zemlji u okviru štanda Turističke organizacije Vojvodine, TONS je na najlepši mogući način u potpunosti predstavio kompletnu turističku ponudu glavnog grada Pokrajine i njegove okoline, ali je akcenat stavljen na Novogodišnje i Božične praznike i sam doček Nove godine, kako na glavnom gradskom trgu, tako i u hotelima i ugostiteljskim objektima. Pored toga posetiocima Sajma su ponuđeni i programi novosadskih agencija za razgledanja grada i okoline. Za tri dana trajanja Sajma, štand Novog Sada je bio veoma dobro posećen, s obzirom na to da je ovo prvo učešće TONS-a na ovoj manifestaciji, kao i zbog specifičnosti ponude.
Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, koji se održava u hali Šumadija sajma, a u organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac, tradicionalno promoviše turističke potencijale kako Srbije, tako i zemalja u regionu. I ove godine okupio je brojne izlagače: turističke centre, banjska i klimatska lečilista, zdravstveno rekreativne i SPA kapacitete, nacionalne, regionalne i gradske turističke organizacije, poslanike seoskog, rečnog i lovnog turizma kao i turističke agencije, dakle, bezmalo sve koji nešto znače u svetu turizma. Dovoljno je reći da su Sajam otvorili državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković i direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac. S obzirom da je ovo vrlo mlad Sajam (tek treći), bio je dobro organizovan i sadržajan sa velikim brojem izlagača i dopunskim programima edukativnog, zabavnog i sportskog karaktera. Ove godine upriličena je i jedna nova manifestacija - “Prva Šumadijska čajanka”.
U petak 25. novembra  na platou ispred hale u 10 časova održano je takmičenje u kuvanju riblje čorbe, u organizaciji Udruženja ribolovaca, gde je prvu nagradu odnela ekipa „Oružari“ iz Kragujevca. U isto vreme na štandu YUTE održana je prezentacija receptivne turističke ponude chaptera YUTE.
Udruženje „Mladi za turizam“ održali su prezentaciju aktivnosti udruženja u Medija centru, a igrači Košarkaškog kluba „Radnički“, kao specijalni gosti Sajma, bili su na štandu Gradske turističke organizacije, kao i Trgovinsko ugostiteljska škola „Toza Dragović“, čiji su učenici pripremali flambirane palačinke.
U okviru pratećeg programa u Medija centru bile su održane stručne prezentacije i predavanja: „Pristupačni turizam“ (predavač Ljiljana Alajbegović, izvršni direktor TOB-a) i „Kategorizacija seoskih domaćinstava zainteresovanih za bavljenje seoskim turizmom“ (predavači su Nikola Paunović, saradnik za turizam u Odeljenju za privredu i preduzetništvo Grada Kragujevca i Dušan Dimitrijević, Republički turistički inspektor).
Udruženje žena „Seljančice“ imale su promociju (Sokak zlatnih ruku) na štandu Gradske turističke organizacije. Pored turističkih organizacija iz Srbije u Kragujevac su došli i predstavnici TO iz Makedonije (Ohrid), TO iz BiH ( Mostar), Crne Gore (Budva, Bar, Kotor).
Uspostavljeni su brojni novi kontakti sa predstavnika TO kao i sa Ugostiteljsko-turističkom školom iz Kragujevca, koja učestvuje na takmičenjima u posluživanju hrane i pića kao i novosadski Prirodno-matematički fakultet i turističko-ugostiteljska škola i razmenjena iskustva u radu.
Na zajedničkom štandu Turističke organizacije Vojvodine, pored TONS-a, predstavnike su imali TO opštine Odžaci, TO Vršca, Vila Prezident iz Sremskih Karlovaca i Aqua park Petroland iz Bačkog Petrovca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com