Tue10042022

Poslednja izmena:09:10:14 AM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Zekin salaš otvorio Kuću najbolje srpske rakije

Zekin salaš otvorio Kuću najbolje srpske rakije

  • PDF

Od petka, 2. decembra 2011. godine, Zekin salaš u Krčedinu je bogatiji za jedan novi sadržaj i jedinstvenu ponudu nazvanu „Kuća najbolje rakije Srbije“, interesantnu, između ostalog,  i zbog toga, što je smeštena u adaptiranom svinjcu u okviru kompleksa.

Tako je nakon otvaranja „Vinoteke najboljih sremskih vina“ pod jednim krovom,  Zekin salaš praktično kompletirao najpoznatije srpske brendove u oblasti proizvodnje vina i rakije, sa osnovnom namerom da da svoj puni doprinos afirmaciji srpskih proizvoda i proizvođača, kao i da obogati gastronomsku ponudu ovog objekte koji je za relativno kratko vreme postao omiljeno mesto gurmana i hedonista iz zemlje i inostranstva. Ceo ovaj projekat pokrenuo je gospodin Branko Gligorić, vlasnik Zekinog salaša, uz pomoć Centra za održivi razvoj i toleranciju iz Krčadina, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa dnevnim listom „Danas“ i časopisom „Status“, koji su za ovu priliku priredili specijalna izdanja o rakijama svih učesnika.
Za realizaciju ove ideje angažovani su najeminentniji stučnjaci za procenu kvaliteta rakija u našoj zemlji: prof. dr Ninoslav Nikićević, predsednik komisije, prof. dr Vele Tešević i prof. dr Slobodan Jović. Tri meseca je projekt menadžer Ivan Krivec vodio ovu  akciju, na koju se odazvalo 28 proizvođača rakije, sa 86 uzoraka svojih rakija, svrstanih u osam kategorija: šljivovice, dunjevače, kajsijevače, lozovače, kruškovače, jabukovače, specijalne rakije u koje spadaju  travarica, medovača, klekovača, i ostale rakije od kupine, višnje, maline, divlje kruške i slične. Stručna komisija u pomenutom sastavu je ocenila svih 86 uzoraka rakije koji su bili šifrovani, posle čega je status člana „Kuće najbolje srpske rakije“ pod istim krovom dobilo 17 proizvođača sa ukupno 47 rakija: 10 šljivovica, 7 dunjevača, 5 kajsijevača, 7 kruškovača, 3 jabukovača, 3 lozovača,  6 specijalnih i 6 ostalih voćnih rakija.
Obraćajući se prisutnima na svečanom otvaranju, kojem je uprkos lošem vremenu i magli prisustvovalo čak 15 od 17 proizvođača, Ivan Krivec nije skrivao zadovoljstvo što se, kao prvo, na jednom mestu okupilo toliko eminetnih proizvođača, za čije rakije smatra da su kruna u proizvodnji rakija na teritoriji Srbije, bez ikakavih primesa i začina i ono najvažnije, da se na jednom mestu našlo najbolje iz Srbije, dostupno i za degustaciju, a i za prodaju. To će, rekao je Krivec, ne samo obogatiti ponudu Zekinog salaša, već i srpsku turističku i gastronomsku ponudu uopšte, koji ima tu prednost što je u blizini autoputa Beograd-Subotica i što, posebno stranim turistima, može da ponudi vrhunski i proveren kvalitet rakija, definitivno, nedovoljno afirmisanog srpskog brenda.
Svi proizvođači čije su rakije ušle u izbor i dobile status člana Kuće najboljih rakija Srbije dobili su “Znak kvaliteta”. U svakoj kategoriji je dodeljena zlatna srebrna i bronzana medalja. Šljivovica, kao naša najpopularnija rakija, bila je i najzastupljenija na ocenjivanju, a među 10 najboljih, međusobne razlike su bile  u promilima, ocenjene između 18,11 i 18,70 bodova, pa je u ovoj kategoriji primenjena uobičajena praksa u svetu da se dodeli  10 ravnopravnih zlatnih medalja.  
Članovi  “Kuće najbolje srpske rakije” na Zekinom salašu i nosioci “Znaka kvaliteta” su: Biser, Milićevo selo; Destilerija Bogdanović, Jajinci; Destilerija Zarić, Kosjerić; Destilerija Hubert1924., Banatsko Veliko Selo; Manastir Kovilj, Kovilj; Minićeva kuća rakije, Gornja Trepča; Papić rakije, Kovin; Rakije Gazdinstva Pavla Paunića, Grocka; Porečja, Vučje; Prokupac A.D, Beograd; Promont Group, Novi Sad; Serbica Veritas, Rekovac; Srpska tradicija, Blaznova; Srpsko zvono, Valjevska Kamenica; Sreten Gudurić, Užice; Stara sokolova, Užice i Tim, Bajina Bašta.

Više slika sa svečanog otvaranja “Kuće najboljih srpskih rakija” na Zekinom salašu, možete videti  o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com