Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Agropress proslavio sedmu godišnjicu

Agropress proslavio sedmu godišnjicu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropress“ proslavilo je sinoć sedmu godišnjicu od osnivanja. Na prigodnoj svečanosti koja je upriličena u beogradskom restoranu „Pahuljica“ brojni prijatelji i članovi Udruženja imali su priliku da se upoznaju sa dostignućima u prethodnom periodu. Sponzori proslave i nagrada su bili restoran Pahuljica,  JTI, Marbo i  Knjaz Miloš.

Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropress“, članica Međunarodne federacije novinara (IFAJ), kao nevladina organizacija (NVO), osnovano je 9. septembra 2004. godine na inicijativu nekoliko novinara specijalizovanih za izveštavanje o poljoprivredi i proizvodnji hrane i za osnovne ciljeve ima oživljavanje i unapredjenje života na selu u Srbiji. Predsednik Udruženja, Goran Đaković,  u ime članova pozdravio je prisutne i  izrazio zadovoljstvo što su se i ove godine  na proslavi okupili prijatelji, saradnici i partneri u još većem broju, ističući  uspehe Agropress-a na domaćem i međunarodnom planu.
-U maju smo imali 50 novinara iz 20 država i organizovali smo nekoliko tura u zemlji i inostranstvu,  gde smo se upoznali sa različitim aspektima poljoprivredne proizvodnje i sa načinima kako možemo da je unapredimo -  istakao je Đaković. On je podsetio prisutne na uspešan projekat ,,Preduzetnice u agrobiznisu”  koji uspešno vodi Jasmina Nikitović – Stojičić, koja je menadžer ovog projekta i žena koja je prepoznata po tome da se zalaže za prava žena za njihovo pravo da rade i unapređuju njihov biznis na selu.
Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović,  govorio je na svečanosti i najavio bolje dane za srpsku poljoprivredu, između ostalog i zbog brojnih dobrih poteza njegovog ministarstva. Ministar Petrović je posebno istakao značaj dobrog informisanja poljioprivrednika za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kao i da budu obučeni kako da unaprede svoju proizvodnju i produktivnost, u cilju povećanja zarade. Angažovanjem 1.500 agronoma od strane Ministarstva, uspelo se u nameri da u minulih mesec dana oni posete više od 200 hiljada porodica koje se bave poljoprivredom, a očekuje se da će u narednih sedam do osam dana obići sva zemljoradnička gazdinstva za koja su zaduženi.
Za počasnog člana AGROPRESS-a proglašen je  glumac   Radoš Bajić, kao čovek koji je doprineo promovisanju srpskog sela. On je pozdravljajući prisutne naglasio:
-Ovo je velika čast za mene i velika obaveza. Ako se takva odluka donese onda se donese  kada neko vidi da neko nešto radi i ako to služi za dobrobit našeg naroda, naše države. Imam 3,5 ha zemlje i to nikada nisam ostavio i ceo život sam gledao srpskog seljaka iz njive i sa kućnog praga kako se muči. Ne razumem se previše u tehnološke procese agrobiznisa, u statistiku, u sve ono što je veoma važno u modernom društvu. Ali bi želeo da izrazim svoje zadovoljstvo i samim tim što sam ovde i pozdravljajući kolege novinare, profesore, jer ste vi spona između srpskog seljaka i tehnologije, nauke i države.
Sagledavajući značaj državne strategije i mogućnosti koja je data mladim agronomima, istakao je da su oni spona između seljaka i tehnologije i napretka i prihvatio da bude promoter ove strategije. Završio je sa stihovima svoje pesme:
-Morava mi peva u ušima, pesak mi je lep u vodi. Sekira kljuca u zabranima, topole mi mire posle kiše, kukuruz nam seče ruke, ali ga volim zbog krvi koju nam uzima i daje.
Goran Pekez direktor korporativnih poslova kompanije JTI, sponzoraa ovog okupljanja, izjavio je da JTI i AGROPRESS  imaju zajedničke ciljeve da se unapredi život poljoprivrednih domaćinstava, privuku nove investicije u agrar i unapredi poljoprivrede uopšte. Japanski investitor JTI u svoju fabriku u Senti uložio više je od 100 miliona dolara. Danas zapošljaju više od 300 radnika i angažuju više od 600 proizvođača duvana i sezonskih radnika. U potpunosti su posvećeni saradnji sa kooperantima  na unapređenju proizvodnje duvana, podizanju kvaliteta i povećanju prinosa. Veruju da poljoprivreda ima ključnu ulogu u smanjenju deficita Srbije. U tom pogledu, duvan je jedan od poljoprivrednih proizvoda koji ima siguran plasma u Srbiji, ali i Inostranstvu. Dobra poljoprivreda i proizvodnja duvana predstavljaju rešenje još jednog problema sa kojima se Srbija suočava, a to je nezaposlenost. U skladu sa praksom EU za investiture je najvažnije da imaju stabilno i transparentno okruženje za investiranje sa mogućnošću predviđanja od najmanje 3 do 5 godina unapred. Istovremeno, predstavnici JTI veruju da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u poljoprivredu i pomaže poljoprivrednicima koji uprkos svojim skromnim budžetima ostvaruju izvanredne rezultate. JTI je tu da bude partner i poljoprivrednicima i Vladi Srbije, jer veruju da u budućnost agrobiznisa u Srbiji leži u saradnji i razumevanju svih učesnika  -  investitora, vlasti i poljoprivrednih proizvođača.
Svečanosti povodom obeležavanja sedam godina rada Agropress-a prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Srbije, Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Poljoprivredne korporacije Beograd, Društva agrarnih ekonomista i drugi.
Ovom prilikom uručene su i tradicionalne nagrade za novinare. Dobitnici nagrada su Dragan Stojanović urednik redakcijeAKTUELNOSTI RTS-a, Sladjana Gluščević novinarka DNEVNIK-a iz Novog Sada i Jasmina Karanac, urednica informativnog programa RTV B92.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com