Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Turija – svetska prestonica kobasica

Turija – svetska prestonica kobasica

  • PDF

Bećarac je muzička forma vezana za vojvođanski folklor ili, jednostavnije rečeno, pesma bećara koja će svakog pecnuti, a nikada povrediti, a koju možete najbolje da čujete u samom srcu Bačke, u Turiji. Tako kažu Turinci, a proverila grupa turista iz Beograda i Novog Sada, u subotu, 10. decembra, koja je imala zadovoljstvo da u organizaciji Turističke agencije Magelan, poseti Turiju. Ovo putovanje je nastavak subotnjih izleta po vojvođanskim selima, izabranih u konkurenciji između 45 prijavljenih, na jedinstvenom projektu „Bogatstvo različitosti“ koje je kreirala i realizivala Biljana Marčeta vlasnica TA Magelan i menadžer klastera Istar 21, uz podršku Pokrajinskih sekretarijata AP Vojvodine.
Ovi turistički izleti, organizovani po promotivnoj ceni postaju sve popularnije.

Kao potvrda tome je sve veći broj znatiželjnika, ali i onih „redovnih“ putnika koji „ne preskači“ ni jednu zacrtanu destinaciju.
A Turinci k’o Turinci, jako su nas lepo dočekali u zgradi Mesne zajednice podignutoj 1930. godine. O svom mestu, nekada opštini, kazali su nam ponešto, a ponešto smo ih i sami pitali, tek,  Aleksandar Jojkić, predsednik Saveta MZ i Jovan D. Medurić, profesor istorije, sa nama su proveli čitav dan.
Rekli su nam da Turija leži na tri vode (reci Krivaji, Velikom bačkom kanalu i Beljanskoj bari) i nafti (čak 20% bušotina u srbobranskoj opštini nalazi se na obodu Turije). Na vodi, Turinci imaju uređenu plažu i čardu „Salaš u malom ritu 2“, na kojoj je jedan naš saputnik doživeo da jede riblju čorbu, a da ne plati. Vlasnici su mu rekli:“ Možete pojesti čorbe kada god hoćete, koliko god hoćete, ništa ne košta, samo operite svoje posude, kada završite“. A nafta je nađena baš ispod samog centra naselja na dubini od 2,5 km. Zbog eksplatacije nafte jedan izvor sumporne vode je presahnuo.
Prema poslednjem popisu Turija ima 2.300 stanovnika i 216 praznih kuća, i najplodniju zemlju, ne samo u Vojvodini i Srbiji, već i jednu od najkvalitetnijih u Evropi.
Turinci su ponosni na svoju crkvu iz 1750.godine, koja nije prvi hram u mestu. Nekada je naselje bilo bliže Srbobranu, pa su Turinci izmestili crkvu i oko nje je niklo novo selo. Na mestu prvobitne ostao je krst, a najnovi pravoslavni hram se planira na mestu zadružnog doma koji je i geografski centar sela. Pravoslavni hram posvećen prenosu moštiju Sv. Nikolaja, oslikao je Jovan Kljajić, 1841. godine.
U ulici Branka Radičevića, lokalnog naziva Crkvenoj, nalazi se „Pecaroški raj“, prvo domaćinstvo sa registrovanim privatnim smeštajem vlasnika Đorđeta Klincova, ex Temerinca. Dvorište kuće izlazi na Veliki bački kanal, na tom mestu širok 150 koraka. Pune četiri godine alasi redovno pohode ovaj prijatan, a nepretenciozan kutak. Upecani babuška, karaš, bandar, grgeč, smuđ, šaran, redovno završavaju na ozidanom roštilju u dvorištu, na svega nekoliko koraka od vode.
Iz Turije, na koju god stranu da krenete, potrošićete isto vreme da dođete do svih tačaka Vojvodine, jer se nalazi u njenom srcu. Zato je na tom mestu sagrađen ekskluzivni objekat autentične arhitekture, sa dvanaest soba i dva apartmana. Suvlasnik „Hunter  lodge Turija“ 208 cm visok bivši košarkaš Dimitrije Pavićević, prepoznao je prirodni potencijal zemlje bogatim lovištima i vodenim prostranstvima i za najprobirljivije goste otvorio vrata višenamenskog objekata. Osim saune, i prostorije za odlaganje oružje (za lovce), bašte i zidane peći, odličnih lokalnih vina, koncerata pod vedrim nebom, ovo je jedan od retkih objekata u kojem osim boksova u dvorištu, vaš kućni ljubimac može da deli apartman sa vama.
Jelena Mirčić, knjižničarka u "Gradskoj knjižnici"otvorila nam je vrata i bila domaćin u Galeriji dr Miloša Zeremskog, rođenog Turinca, naučnog savetnika i direktora Geografskog instituta “Jovan Cvijić”, dobitnika nagrade Jovan Cvijić, i slikara amatera, koji je ostvario šest samostalnih izložbi. Kao geograf, Miloš Zeremski je prvi locirao Orašac kao mesto Prvog srpskog ustanka, a proučavajući reljef Marsa, još pre 40 godina tvrdio je da na njemu ima vode, što je nedavno i potvrđeno. Galerija je namenski građena i otvorena 1991. godine, i u njoj su izložena platna vrcajućeg kolorita sa islikanim motivima pretežno iz života meštana. Rodnu kuću dr Miloš Zeremski je 2008. godine zaveštao svojim seljanima da čuvaju i da se brinu o njegovih 110 slika, 4 geomorfološke karte i celokupnom naučno-istraživačkom opusu. Napustio ih je, ove godine, posle kraće bolesti.
I na kraju, kao i na početku, bili smo svedocima pravljenja kobasica, u klanici gazda Miroslava Medurića, poznatog Čike. U dvorištu porodične kuće Medurić, gazdarica Zorka, njegova žena, je spremila i rakije i domaćeg hleba sa droždinama, i kuvanog vina, a mogli smo probati i domaće čvarke i hurke (džigernjače). Susreli smo se sa pravim seoskim domaćinstvom, sa prasićima u svinjcima, kokama u kokošinjcima i uživali u mirisu šunki i kobasica koje vise sa tavanice.
Na kraju dana, bilo je: „Jedite i pijte al’ nemojte da zamerite“, tamburaške muzike „Dobre bande“, bećarskog monologa budućeg velikog glumca Vladimira Paroškog, gulaša i naravno pravih domaćih kobasica.
Za Turiju kažu da je najlepša u maju, kada oživi priroda a ljudi se presele na vodu, i  
mada smo je posetili sredinom decembra, svašta smo videli, upoznali divne ljude i domaćine, a fijakerom i vodom su obećali da će nas provozati neki sledeći put. Ako, nama je i ovaj susret sa Turincima u Turiji bio pravo otkrovenje. Oni su nas pozvali, a mi im obećali, da ćemo se vratiti krajem februara na Kobasicijadu. To je nešto što se ne sme propustiti, a vodiče nećemo menjati.
Više slika možete videti  o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com