Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novi Zakon o zadrugama za dobrobit poljoprivrede

Novi Zakon o zadrugama za dobrobit poljoprivrede

  • PDF

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, dana 13. decembra 2011. godine govorio je na savetovanju koje je organizovalo Društvo agrarnih ekonomista Srbije u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu na temu „Stanje i perspektive razvoja zadrugarstva - nužnost reformi u zemljoradničkom zadrugarstvu Srbije“. Tom prilikom ministar Petrović rekao je da očekuje da će se Predlog novog zakona o zadrugama naći u skupštinskoj proceduri početkom naredne godine: „Nacrt zakona o zadrugama praktično je završen. Usvajanje tog zakona omogućiće rešavanje postojećih problema u zadrugarstvu i otvoriti prostor za nove, bolje organizacione oblike udruživanja, pre svega poljoprivrednika“

-Ovaj zakon bi trebalo da donese mehanizam kako u najkraćem mogućem roku sve što je nesporna imovina postane zadružna svojina, a ono što je sporno ide na sud, pa da na sudu koliko je to brzo moguće, dobije rešenje - izjavio je Petrović.

Ministar Petrović je rekao da je drugi cilj tog zakona da napravi institucionalni okvir koji će svakome ko želi da se udružujući sa drugima na principima zadrugarstva, omogućiti da to učini na što lakši i celishodniji način.

-Poljoprivrednici na taj način mogu da povećaju efikasnost svoje proizvodnje, smanje troškove, povoljnije nabave potreban repromaterijal i unaprede konkurentnost -naglasio je Ministar i napomenuo da je zadatak 1.500 agronoma koje je država angažovala i da poljoprivrednike motiviše i pomogne im da se udružuju.

-Naša poljoprivreda ima ogroman potencijal - 4,2 miliona hektara obradivog zemljišta, a dva miliona ljudi, odnosno oko 800.000 gazdinstava se bavi poljoprivredom, ali je neophodna njena bolja organizacija za korišćenje punih potencijala - zaključio je ministar Petrović.

Tekst: Zorica Kovčić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com