Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Novi Sad srcem u Novu godinu

Novi Sad srcem u Novu godinu

  • PDF

Novosađani su i ranijih godina imali priliku da pazare svakojake proizvode u tzv. „Božićnoj ulici“, ali od ovde godine, tačnije od 9. decembra, to se po prvi put dešava u organizaciji Grada koji je za ovu priliku okupio brojne partnere, poput Parking servisa, Kulturnog centra i drugih i osmislio brojne zanimljivosti, a sve to besplatno za sve učesnike, uz humanitarni karakter manifestacije.

Pod velikim belim šatorom montiranim ispred Gradske kuće, kao što je to uobičajena praksa u svim većim evropskim gradovima, okupili su se organzatori novosadskih manifestacija poput: festivala meda, manifestacija udruženja žena, starih zanata, ljubitelja antikviteta, predstavnici Škole za decu ometenu u razvoju iz Veternika, itd, pa ovo svojevrsno bogatstvo ponude svakodnevno privlači brojne posetioce.
I dok neki dolaze zbog tradicionalnih proizvoda, hrane, kuvanog vina ili rakije, drugi to čine zbog razgledanja, a i kupovine  predmeta za kuću,  suvenira, nakita i antikvarnih predmeta koje izlaže Društva kolekcionara „Srpska Atina”.  Udruženje žena iz Kisača svakog jutra donosi i prodaje svežu sarmu, pripremljenu po specijalnom receptu, pa kantice brzo ostanu prazne. Veliko je interesovanje i za čuveni Karlovački kuglof, koji se prodaje na dva štanda. Dobro ide i prodaja ručnih radova i drugih rukotvorina. I ostali izlagači su više nego zadovoljni, što kupovinom, odnosno prodajom, što zbog činjenice da ne moraju više svakodnevno da se smrzavaju na otvorenom, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.
Parking servis je čak za izlagače koji dolaze automobilima, obezbedio besplatno parkiranje, kao i svakodnevnu mogućnost dopremanja robe kolima ili drugim prevoznim sredstvima do štandova. U sklopu cele priče je i Kuća starih zanata, koja je postavljena tik uz šator. Oni imaju svoj prostor da bi što više učesnika bilo zastupljeno, što je i cilj manifestacije.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zajedno sa direktorom Kulturnog centra Novog Sada Laslom Blaškovićem, redovno obilazi ovu manifestaciju i izuzetno je zadovoljan kako se ona odvija.
- Želeli smo da Novosađanima priredimo zadovoljstvo, koje neće trajati samo jedan dan, 31. decembra, već je pretpraznično raspoloženje počelo 9. decembra i trajaće nekoliko nedelja pre Nove godine, a nastavićemo to i posle, do Srpske Nove godine. Manifestacija „Novi Sad srcem“ je koncipirana tako da se svakog dana održavaju različiti programi na Trgu, i po prvi put, nalik na srednjeevropske gradove, a zbog velikog broja štandova, u velikom šatoru postavljenom u centru grada. Za tradicionalnu proslavu dočeka Nove godine na Trgu slobode, od prvobitno budžetom planiranih 20 miliona dinara, izdvojeno je 17 miliona, čime je ostvarena znatna ušteda, a od tog iznosa jedan milion biće opredeljen u humanitarne svrhe. Takođe, humanitarni fond će se svakodnevno puniti zahvaljujući raznim manifestacijama samih učesnika koje će imati humanitarni karakter – naglasio je gradonačelnik Pavličić.
-Manifestacija „Novi Sad srcem“ koštaće Grad sedam miliona dinara, dok centralna proslava na Trgu 31. decembra košta oko 9 miliona dinara. Za izvođače je od te sume izdvojeno 4,5 miliona dinara, što podrazumeva bruto troškove sa porezima na autorska prava i troškove PDV-a, a isti iznos planiran je za ostale potrebe organizacije, koji uključuju sadržaje kao što su bina, ozvučenje, osiguranje, vatromet, električni priključci i dozvole, vatrogasnu službu i obezbeđenje-obavestio je gradonačelnik Igor Pavličić.
Svakodnevno se na štandovima u šatoru, ali i na improvizovanoj bini, odvija bogat program. Nastupaju muzičke grupe, kulturno-umtnička društva, održavaju se radionice za decu...
Novosađanima su se predstavili učesnici Prvog srpskog talenta, ovogodišnji pobednici “Tamburica festa” u Deronjama, orkestar “Romansa”, KUD “Svetozar Marković”, AKUD “Sonja Marinković”, KUD “Vila-Železničar”, grupe WATT, Ortodox Celts”, “Fusion”, “Čupavci”, “Gernica”, a očekuje se nastup “Drm ‘n’ zez”-a, Tria Vlatka Stefanovskog…
Najmlađi svakodnevno  uživaju u brojnim predstavama glumaca, muzičara, perkusionista, animatora, akrobata, pantomimičara, mažoretkinja, štulara, gutača vatre i deda mrazeva, sa kojima su zajednički kitili jelku postavljenu na Trgu slobode. Za njih su organizovane brojne radionice koje se odvijaju u Kulturnom centru, kao što su škola mjuzikla, žongliranje, izrada karnevalskih lutki, čestitki i ukrasa, a mogu da vide i čuju brojne predstave za decu, nastupe dečjih horova i slično.
Promiciju i prodajnu izložbu (fruškogorskih i potiskih vina, zaboravljenih poslastica unikatnih rukotvorina…) imali su članovi NVO „VITIS“ iz Novog Sada, potom članovi Društva pčelara „Jovan Živanović“,Udruženja ugostitelja Novog Sada,  Kola srpskih sestara, kao i članovi Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada i Društva kolekcionara i ljubitelja starina „Srpska Atina“ Novi Sad, a pridružiće im se i Pokret gorana Novog Sada, Radionica „Lincer“ sa sa prodajom liciderskih srca i medenjaka, nastavnici i učenici SOŠO „Milan Petrović“, Alumni Klub Fondacije dr Zoran Đinđić, Udruženja „Parastos dudu“ i „Futoški kupus“, te predsednik opštine Sremskih Karlovaca Milenko Filipović i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić. Svi oni će, prema sopstvenoj savesti,  deo sredstava zarađenih od prodaje uplatiti u humanitarne svhe na  račun 335-345970-48.
Za doček Nove godine uslediće poslastica u vidu koncerta dva velikana,  Zvonka Bogdana i Bajage sa njegovim Instruktorima, a čar programu upotpuniće Ana Perišić, „Perpetuum mobile“ i DJ Fanatik. I naravno, veliki novogodišnji vatromet..
Po prvi put ove godine Novosadski sajam neće organizovati “Novogodišnji vašar”, ali će to zadovoljstvo žiteljima glavnog grada Vojvodine upotpuniti brojni vašari i bazari na nekoliko lokacija u gradu. Pored manifestacije „Novi Sad srcem“, u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina, na platou ispred Gradske kafane na prvom spratu, biće održan “Mali sajam lepih stvari”, a bazar će biti organizovan i u Omladinskom centru CK13. Pomenute manifestacije organizuju se u okviru projekta „Novosadska zima“, koji započinje 20. i trajaće do 31. decembra. Na pomenutim lokacijama Novosađani će moći da kupe knjige, ukrase, čestitke, različite rukotvorine, slatkiše i sve ono što se prodaje pred Novu godinu. Manifestaciju će upotpuniti i dečji festival u okviru kojeg će se predstaviti horovi, plesne i pozorišne grupe. Takođe, na stepeništu kod Gradske kafane i ove godine moći će da se kupe jelke sa busenom.

 

Više slika sa manifestacije “Novi Sad srcem” možete videti   o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com