Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Predstavljamo Požarevac

Predstavljamo Požarevac

  • PDF

Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa natpisom skretanja za Požarevac (18 km autoput udaljen od grada). Neki svrate u obilazak ovoga kraja, a oni drugi ni ne znaju šta su propustili. Tek, blizina Beograda, dobra saobraćajna povezanost i zanimljivi sadržaju, čine Požarevac više nego privlačnim sa turističkog aspekta. Izdvojite nekoliko dana za obilazak Požarevca i okoline i bićete prijatno iznenađeni bogatom ponudom. Turistička organizacija Požarevca u saradnji sa turističkom organizacijom Beograda dogovorila je dnevne ture polaska iz Beograda do Požarevca.
Razgledajući grad nemojte propustiti da obiđite:
Narodni muzej grada je posle beogradskog, najstariji u Srbiji. Muzej poseduje veliku i interesantnu građu , izuzetno vredne eksponate, među njima i predmete iz obližnjeg Viminacijuma i drugih arheoloških lokaliteta u okolini.
Galerija Milena Pavlović Barili posetiocima pruža mogućnost da razgledaju nadrealističke slike najslavnije slikarke sa ovih prostora, njene lične predmete i ručne radove.
Etno park Tulba je jedinstven muzej u prirodi, sa više primeraka narodne arhitekture  s kraja 19. veka.  Obeležje Požarevački mir predstavlja repliku šatora gde je potpisan tzv. Požarevački mir između Austrije i Turske 1718. godine, upravo u Požarevcu, po kome nosi ime.
Miloš u parku je prepoznatljiv spomenik i jedan od smibola grada. Požarevac je dugo bio prestonica knjaza Miloša Obrenovića. Knjaz je u njemu gradio konake za sebe i porodicu, formirao grad sa razvijenom trgovinom, jer je i sam bio trgovac, oslobodio Požarevac i Srbiju od Turaka u Drugom srpskom ustanku 1815. godine. Po idejnom rešenju Turističke organizacije Požarevac izrađena je mesingana replica statue spomenika Knjaza Miloša T. Obrenovića, kao reprezentativni souvenir grada i Srbije, koji se može kupiti u Turističko-informativnom centru Požarevca u samom centru grada.
Zgrada Okružnog zdanja izgrađena je 1889. godine. Prema pričama starih Požarevljana, na izgradnji zdanja su radili italijanski majstori. Fasada zdanja, rađena u duhu bečkog akademizma, podseća je svojim oblikom i pojedinostima na zgrade italijanske renesanse. Ispred Zdanja se nalazi lepo uređen park izgrađen 1894. godine. Zdanje danas predstavluja zgradu Skupštine opštine grada i jedan je od najlepših primera ondašnjeg graditeljstva.
Izletište i spomen park Čačalica su idelano mesto za relaksaciju i razonodu, ali i za susret sa novijom istorijom Požarevca. Locirano je na istoimenom brdu iznad grada, na nadmorskoj visini od 200 metara, na kilometer od centra grada. Pokrivena je sa preko sto vrsta drveta i dvadeset hiljada stabala, puno raznovrsnog bilja i cveća. Na ovom prostoru se nalatze tri spomenika.
Ergela Ljubičevo je jedna od najstarijih u Srbiji (1853. godine). Nalazi se na tri kilometra ispred Požarevca, kada se dolazi iz pravca Beograda, auto-putem Beograd-Niš, na desnoj obali Velike Morave.
Kostolac, gradić udaljen 12 kilometara od Požarevca, predstavlja jedan od najvećih kapaciteta srpske elektroprivrede. U njemu može da se provede prijatan vikend na Dunavu uz ribolov, nautičke sportove ili kupanje uređenom kupalištu …
Viminacijum (I-VI veka), drevni grad, lociran na prostoru između Kostolca i sela Drmno, na ušću reke Mlave u Dunav, je poslednjih godina postao svojevrstan brend ne samo Požarevca, već i Srbije i ovog dela sveta, a zbog ostatka ruševina istoimenog rimskog grada,  postao je pravi magnet za arheologe.  Obimna iskopavanja poslednjih godina govore da je život u vreme rimske imperije u ovim krajevima bio veoma bogat i da su, dešavanja koja su se ovde odvijala, često za carstvo, bila od izuzetnog značaja, posebno u IV i V veku.  Po ostacima koji su pronađeni, arheolozi tvrde da su u Viminacijumu postojale velike palate od kamena koje su imale neku vrstu centralnog grejanja putem tople vode. Značajnije zgrade su bile ukrašene reljefima, mozaicima i statuama. Za vreme vladavine cara Hadrijana, Viminacijum je bio centar rimske provincije Gornje Mezije, koja je teritorijalno obuhvatala današnju Srbiju. Imao je veoma razvijenu industriju keramike, prerade metala i mnogobrojne umetničke radionice.  Prepostavlja se da je u Viminacijumu izrađivan nakit i od plemenitih metala, neko vreme je kovao sopstveni novac. Pronađen je novac na kome su bili izrađeni likovi žena ( žene rimskih careva ). Do sada je pronađeno preko 50.000 predmeta. Među njima su unikatna otkrića od svetskog značaja: hirurški instrumenti za operaciju oka, vodeni sat-klepsidra, pero od pticije kosti-calamus i freske iz IV veka otkrivene u zidanoj grobnici na lokalitetu Pećine nedaleko od Mlave. Kriza u Viminacijumu poklpala se sa krizom u rimskoj državi. Sjaj nekadašnjeg glavnog grada provincije Gornja Mezija polako je opadao. Početkom IV veka nove ere postaje samo vojno utvrđenenje. Jedno vreme, u njegovoj okolini, je bila stacionirana rimska ratna flota na Dunavu. U V veku Huni osvajaju utvrđene gradove na Dunavu. Tom najezdom pao je i Viminacijum.  Završen je period kada je ovaj kraj u svojoj prošlosti dostigao najveći razvoj.
U blizini Požarevca nalaze se manastiri: Rukumija12 km, Zaova 16 km, Bradača 25 km, Nimnik 25 km, Vitovnica 45 km, Gornjak 52 km, Tumane 56 km, Tršna crkva 87 km i Pokajnica 5o km, a svaki od njih je zanimljiv na svoj način i najbolje ga je lično obići.
Turistička organizacija Požarevca svake godine izdaje kalendar priredbi grada i okoline, koji obogaćuje tirističku ponudu ovoga kraja. Najveću pažnju turista privlače manifestacije posvećene negovanju tradicije, narodnih običaja, folklora i domaće radinosti, poput Etno festivala, Festivala cveća, Karnevala, Ljubičevsih konjičkih igara, Aeromitinga, Glumačkih svečanosti “Milivojevi dani”, Bijenale “U svetlosti Milene”... I ovim putem Vas pozivamo da ih obiđete i uzmete aktivno učešće na nekim od sledećih.
U okviru Master plana ruralnog razvoja za Donje podunavlje, Požarevac je predstavljen kao klasterski centar dobrodošlice. Planira se izgradnja konjičkog centra zbog duge tradicije gajenja grla u ovom kraju i marine za kruzere u Kostolcu zbog brojnih poseta arheološkog lokaliteta Viminacijuma.
Gde god da krenete istočnom Srbijom, od moćnog Đerdapa, odnosno Dunavom, do predivnih homoljskih sela, čeka Vas po koja zanimljivost i grad Požarevac. Nešto smo Vam u gradu predstavili, a nešto ćete sami otkriti. Videćete da se ovde više nego bilo gde u Srbiji mešaju stvarnost i legenda, tako da je teško spoznati granicu između njih.

Više slika iz Požarevca, možete videti o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com