Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Božićna misa u novosadskoj Katedrali

Božićna misa u novosadskoj Katedrali

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća hrišćanska praznika.
U utorak, 27. decembra 2011.godine, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je Božićnu svetu misu u župnoj crkvi Imena Marijina, u Novom Sadu.

Katedrala je za ovu svečanu priliku imala sva obeležja koja simbolišu ovaj veliki praznik: jasle u kojima je, po predanju, Hrist rođen, jelke kao večno zeleno drvo i adventni venac. Ovoj svečanoj prilici prisustvovali su članovi Društva Slovenaca “Kredarica” iz Novog Sada, i mnogobrojni hrišćanski vernici koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru.

Vernici su pratili Božićnu misu nadbislupa Hočevara, koji je govorio o uzvišenom činu Hristovog rođenja, o proslavi Božića u duhu čestitosti i dobrote u krugu porodice, o ljubavi i miru, kojima uči hriščanstvo i kojim se pokoravaju svi istinski vernici.

Još jednom nas je, uz reči pune blagosti, nadbiskup Hočevar, podsetio na dan Hristovog rođenja, kada je duh malog Isusa sveprisutan među ljudima, i donosi im mir i praštanje. Praznik Božića, je praznik Isusove božanske i ljudske prirode. Isus Hristos se rodio i umro kao čovek, a uskrsnuće svedoči o njegovoj božanskoj prirodi. Božić nosi jedinstvenu lepotu, čar i poruku o Bogu, ali i o čoveku. Te dve poruke su osnova poruke o miru. U božićnom svetkovanju i čestitanju one dolaze do izražaja i Božiću daju posebnu intimnost i značenje porodičnog praznika.

Hrišćanstvo veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju spasitelja. U jevanđeljima je kao posebno važno opisano putovanje trojice mudraca iz Persije, koji su pratili zvezdu repaticu, koja se u trenutku Hristovog rođenja zaustavila na nebu iznad pećine u biblijskom mestu Vitlejemu (Betlehemu). Novorođenom detetu Isusu, poklonili su se najpre Bogorodica i pastiri, a onda kao nosiocu nove vere i mudraci sa istoka. Praznik Hristovog rođenja je praznik Božije blizine, a ujedno je i prilika da se ljudi jače povežu i stvaraju civilizaciju ljubavi, koja čovečanstvu omogućuje napredak, rekao je Hočevar.

Nadbiskup Stanislav Hočevar je podsetio i na tradicionalnu poruku "Urbi et orbi" (gradu i svetu) pape Benedikta XVI koju je uputio služeći Božićnu misu u Bazilici Svetog Petra. Papa je  pozvao vernike da pogledaju iza površnog Božićnog "sjaja" i shvate njegovo pravo značenje, poslavši svetu poruku mira:”Upitajmo Gospoda da nam pomogne da vidimo kroz površni sjaj praznika i iza njega otkrijemo dete u štali u Vitlejemu, kako bismo pronašli istinsku radost i istinsku svetlost". Papa je, takođe, izgovorio posebnu molitvu za sve one koji "u siromaštvu, patnji i izbeglištvu dočekuju Božić", kako bi ih "obasjala svetlost Božjeg milosrđa i njegova dobrota koju je izabrao da donese na svet."

Ljubav, mir, dobrota, mudrost bile su najčešće izgovarane reči tokom ove Božićne svete službe nadbiskupa Stanislava Hočevara u novosadskoj katedrali. Poruke o svetosti porodice, vaspitanju dece u duhu hrišćanske tradicije, milosrđu i saosećanju sa bližnjima, ali i sa onima koji pate, bile su toplo upućene svim ljudima, vernicima bez obzira na veroispovest.

Anđeoski glasovi mešovitog hora DS “Kredarica” kojim je dirigovala Suzana Gros-Marković, a koje je na orguljama pratio Jožef Riter, upotpunili su ovu Božićnu svečanost.

 


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com