Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK krenuo sa novim EU Master studijama

FIMEK krenuo sa novim EU Master studijama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu uspešno je završio IPA projekat prekogranične saradnje sa Univerzitetom u Segedinu i glavni rezultat tog projekta je novi EU Master Stady program ili program Ekonomsko pravne studije Evropske unije, koji je krenuo početkom ove školske 2011/12. godine i za koji već postoji veliko interesovanje. Nedavno je na Univerzitetu održana završna konferencija vezana za projekat “Kreiranje i implementacija novog EU master studijskog programa na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment“ i tom prilikom predsednik Saveta Univerziteta Privredna akademija prof. dr Marijana Carić, inače rukovodilac ovog projekta, izrazila je potpuno zadovoljstvo saradnjom sa mađarskim partnerom.
– Imala sam odlične saradnike u svojim kolegama sa Univerziteta, ali i sa Univerzitetom u Segedinu, sa kojim se već dogovaramo o novim, savremenim projektima tokom naredne godine, jer mađarske kolege imaju daleko više međunarodnog iskustva i godinama su u žiži svetskih zbivanja. Program EU Master study je jedinstven u Srbiji i bio je neophodan za našu zemlju koja se sprema za ulazak u EU. Namenjen je studentima koji su završili osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine i imaju prethodno ostvarenih 240 ESPB bodova. Na ovom studijskom programu stiču još 60, do neophodnih tristo bodova za zvanje mastera ekonomiste, nakon čega mogu nastaviti doktorske studije u trajanju od tri godine. Studenti koji završe ovaj program biće obrazovani interdisciplinarno, a to znači da će imati znanja iz prava, ekonomije, zaštite životne sredine i menadžmenta, a sve to vezano za nivo EU. Metode su savremene, interaktivna nastava je zastupljena, kao i svi principi Bolonjske deklaracije, a program traje godinu dana, deveti i deseti semestar. Aspekt ovih studija je, pre svega, društveni, pa istorijski, ekonomski, pravni, politički i na kraju, ono što je važno, inženjering je takođe zastupljen. Savremenim metodima nastave studenti će biti osposobljeni da učestvuju u radu sa više međunarodnih organizacija prisutnih u Srbiji, ali i u inostranstvu, što nam, naravno, nije cilj. Cilj nam je da ih osposobimo da znaju način poslovanja EU koja će uskoro biti primenljiva ovde. Zahvaljujući ovom programu mi smo značajno podigli nivo opremljenosti fakulteta. Opremili smo laboratoriju, nabavili nove kompjutere i druga savremena tehnička pomagala, koja će koristiti svi fakulteti u okviru Univerziteta Privredna akademija. Odštampali smo udžbenike na srpskom jeziku i nabavili svu neophodnu literaturu iz oblasti ekologije, ekonomije, inženjeringa, na engleskom jeziku. Mladi obrazovani ljudi danas treba da znaju engleski jezik ne samo da bi komunicirali sa EU, nego da bi mogli da se koriste internetom i svetskom literaturom.
-Program je akreditovan, bez ikakavih primedbi, odlično je ocenjen i za sada imamo priličan interes studenata. Nastava se dešava petkom u popodnevnim časovima i subotom u toku dana u prostorijama Univerziteta. Odvija se u malim grupama, mentorskom radu i uspostavljanjem neposrednog kontakta student-profesor, case study (analiza slučaja) isticanjem individualnog razvoja studenata, timskim radom kroz razvoj interpersonalnih veština, sticanjem praktičnih znanja, uz korišćenje savremene tehnologije. Predavanja su na srpskom jeziku, ali je u okviru ovog programa predviđeno i gostovanja profesora iz Mađarske i Belgije. Program ekonomsko-pravne studije Evropske unije ima veliki broj izbornih predmeta tako da studenti mogu da se orijentišu prema svojim interesovanjima. U devetom semestru imaju jednu grupu izbornih predmeta iz kojih biraju dva predmeta, a u desetom semestru, imaju dve grupe izbornih predmeta i iz svake grupe mogu da biraju po jedan, te da prema svom interesovanju izaberu dalje usmerenje. Među njima su i predmeti: „Pravo zaštite životne sredine u EU“, „Evropski sistem ljudskih prava“, „Ekonomija evropskih integracija“, koji su u Evropskoj uniji već jako razvijeni, a kod nas su, nažalost, slabo zastupljeni, ali su svakako perspektivni. Predmeti su jednosemestralni, podrazumevaju seminarske radove, usmene ispite, aktivnost na nastavi, i naravno master rad na kraju, prema pravilima koja upražnjava Bolonjska deklaracija za master programe. Više informacija o svemu, možete saznati na sajtu www.eumasterstudy.rs.  
-Za naše društvo je od izuzetnog značaja to što će dobiti novu generaciju svršenih studenata koji će znati kako se to i šta radi u EU, i sada nam je za to potrebna samo podrška, da se sve to intenzivnije primenjuje u praksi. Već sada postoji interes za takve stručnjake, a mi još nemamo profesionalce iz ove oblasti. Početkom naredne jeseni ćemo imati jasniju sliku i moći ćemo da kažemo da imamo obučene stručnjake za primenu svih pravila koja postoje u EU.
-Univerzitet Privredna akademija je dosta toga radio i učinio na polju međunarodne saradnje, tako da imamo puno novih ugovora i projekata upravo na međunarodnom nivou, što nam je i bio jedan od ciljeva. Vlada uverenje da se ne radi dosta na naučnom planu na privatnim univerzitetima, pa i na državnim. Zato smo težište prebacili na podizanje nivoa naučnog rada. Možemo se pohvaliti da danas imamo značajno više rezultata naučnog rada nego u prethodnom periodu. Imali smo i dosta investiranja, i to ne samo kroz projekte EU, nego smo i sami investirali u cilju napretka. Globalna društvena kriza uticala je da smo ove godine imali nešto manji broj upisanih studenata, što je bio razlog više da se orijentišemo na druge izvore prihoda, ne samo iz nastave i obrazovanja, nego i iz projekata i da se stalno modernizujemo i pratimo savremene tokove visokog obrazovanja. Inače, da bi Univerzitet bio Univerzitet u pravom smislu te reči, na njemu mora da se ceni i forsira nauka. Generalno gledajući, ja pozitivno ocenjujem 2011. godinu i verujem da smo svojom bogatom aktivnošću pripremili još bolju 2012. godinu – zaključila je prof. dr Marijana Carić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com