Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Fruškogorski odmor novi turistički proizvod

Fruškogorski odmor novi turistički proizvod

  • PDF

Za Frušku goru se sa sigurnošću može reći da je uspavana turistička lepotica, koja decenijama čeka poljubac princa na belom konju. Vremena su prolazila, a ova vojvođanska lepotica nikako nije uspevala da se probudi i pokaže sve svoje čari. Čak naprotiv, sve što je moglo da bude zapušteno i sve što je moglo da bude dovedeno na rub propasti, to je i bilo sve što je učinjeno. Nekada čuveni Partizanski put kojim su krastarili brojni turisti u potrazi za oazama mira na Zmajevcu, Brankovcu, Rohalj bazi i drugim izletištima, a automobilisti održavali spektakularne reli trke, već dugo podseća na makadam iz vremena Turaka i u dobroj meri odvraća turiste da krenu ne samo u neko od izletišta već i do prelepih hotela kakav je Norcev, jer će u protivnom ostaviti usput neki deo svog automobile zbog “puta” prepunog udarnih rupa.
U međuvremenu, prvi su medijski počeli da se bude i pozicioniraju iriški i banoštorski vinari. Ispostaviće se, u drugom delu ovoga članka, da ih ima uspešnih u pozamašnom broju, verovatno i najviše na bilo kom vinogradarskom prostoru u Srbiji. Uostalom, to je pomalo i razumljivo, jer prvi zasadi loze potiču upravo sa ovih fruškogorskih prostora. Pokrenuta je i priča oko Master (ambicioznog) plana i zagolicana je mašta o asfaltiranim putevima, tunelu kroz Frušku goru, obilaznici oko Iriga i drugim svašta nečim što treba da donese boljitak ovom kraju. Ipak, da se nešto u celoj ovoj fruškogorskoj priči i konkretno uradilo, svedoči primer formiranja tzv. Turističkog proizvoda Fruškogorski odmor, koje su pokrenule tri sremske opštine: Beočin, Sremski Karlovci i Irig.
Elem, da bi unapredili turizam kao privrednu granu, tri sremske opštine, Beočin, koji do skora i nije imao turističku organizaciju u punom smislu te reči, Sremski Karlovci i Irig, ujedinili su se u zajednički tim i učestvovali u projektu „Razvoj ruralnog turizma u opštinama Beočin, Sremski Karlovci i Irig“ koji je realizovan u periodu od januara do septembra prošle godine na teritoriji tri opštine. Projekat je inicirao pomoćnik predsednika opštine Beočin, Nikola Vukšić, koji je bio menadžer projektnog tima. Nosilac projekta je bila opština Beočin uz pomoć partnera, a članovi projektnog tima su bili Ismet Ademovski, Jelena Pašćam, Dragan Gligorić. Cilj projekta je bilo unapređenje, razvoj i predstavljanje postojeće turističke ponude sve tri opštine, kao i rad na otkrivanju i formiranju novih turstičkih potencijala. Projekat vredan tri miliona dinara finansirao je Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, a nakon prezentacije projekta, prva konferencija za medije održana je u Vinariji Kovačević u Irigu.
Prvi korak u realizaciji projekta je bilo formiranje zajedničke baze podataka smeštajnih kapaciteta u domaćoj radinosti, ukupne turističke ponude vinara koji pružaju usluge degustacije vina u svojim podrumima, proizvođača suvenira, zdrave hrane i autentičnih proizvoda, svih manifestacija, podataka o kulturnim i verskim znamenitostima... Objedinjavanjem zaista impozantne ponude, koja se moži detaljno pogledati na sajtu http://www.fruskogorska-riznica.co.rs/, došlo se do sasvim novog turističkog proizvoda tzv. vikend ture "Fruškogorski odmor". Tako se sada na jednom mestu u rubrikama: “Baza podataka pružalaca usluga i porizvođača tradicionalnih i proizvoda domaće radinosti”; “Podaci o svim kulturnim i verskim znamenitostima na teritoriji opštine Beočin, Sremski Karlovci ili Irig”; Podaci o svim manifestacijama na teritoriji opštine Beočin, Sremski Karlovci ili Irig”, mogu videti svi registrovani smeštajni kapaciteti u domaćoj radinosti, dakle, gde se može prespavati kod domaćina u selima ovih opština, brojevi telefona, adrese i opis usluga, proizvoda-suvenira, šta se i gde može kupiti od zdrave domaće hrane, kao i drugih autentičnih proizvoda, detaljan spisak sa datumima održavanja svih manifestacija i naći još mnogi zanimljivi podaci o čardama na Dunavu i drugom. Novi proizvod će turiste voditi kroz sve tri opštine kroz pažljivo osmišljen program, a dostupan im je i štampani katalog i internet sajt, kao i spot.
U međuvremenu je u Beočinu na prostoru ispred Doma kulture postavljen Informativni centar – "Sremska suvenarnica" u kojoj se prodaju suveniri, mape, katalozi... Za buduće pružaoce turističkih usluga, organizovano je više edukaciju u Beočinu, Banoštoru, Irigu i Sremskim Karlovcima, koje je finansirao Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju. Na dnevnom redu su bile više nego zanimljive teme o verskom turizmu, kulturnom nasleđu, zdravstvenom turizmu i turističkim uslugama, a praktični deo podrazumevao je odlazak u razvijenije reuralne sredine u Srbiji.
Predsednik opštine Beočin, Bogdan Cvejić, izjavio je da je ovaj projekat, za koji je ideju dala Turistička organizacija Vojvodine, a inicirala opština Beočin, izuzetno važan za povezivanje tri vrlo slične fruškogorske opštine i izrazio uverenje da će imati veliki odjek u javnosti, kao i da veruje da će doprineti daljem razvoju turizma ovih krajeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com