Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Beočin – nova vizija turističke destinacije

Beočin – nova vizija turističke destinacije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

Beočin, gradić sa deset naselja i 17 hiljada stanovnika, udaljen 17 kilometara od Novog Sada, ušuškan između najlepših proplanaka Fruške gore i glavne evropske rečne saobraćajnice, reke Dunava, na površini od 183 kvadratna kilometra, godinama je bio poznat jedino po tamošnjoj cementari, koja ne samo da je zagađivala ovaj kraj, već i glavni grad Vojvodine, pa i celu Frušku goru.

Upravo zbog toga, u turističkom smislu, ova opština sa idealnim položajem, praktično nije ni postojala, iako je potencijala oduvek bilo. Pre svega su to šume i šumsko zemljište, koje zauzima površinu od 7.701,2 ha, sa šumovitošću od 41,43%. Na ovom prostoru se nalaze šumski, ali i drugi lokaliteti, geološki i geomorfološki, značajna staništa ugroženih biljnih vrsta, ugroženih vrsta ptica i pojedinih grupa stabala. Manastir Beočin sa crkvom posvećenom Vaznesenju Hristovom i Manastir Rakovac iz 16. veka, dva su jedina manastira od 17 fruškogorskih koji se nalaze na teritoriji beočinske opštine locirana na severnom delu Fruške gore. Uz Stari dvorac sagrađen 1898. godine, ovo su najznačajniji spomenici kulture na teritoriji beočinske opštine, svrstani u objekte od izuzetnog značaja i pod zaštitom su države. Takođe postoje potencijali za bavljenje lovom, ribolovom, ekstremnim sportovima, proizvodnju vina i mnogi drugi, a smeštajni kapaciteti mogu da se ponude kroz seoski turizam u selima Čerević, Lug, Grabovo, Banoštor, Susek, čiji su meštani poznati po proizvodnji vina. Svi oni mogu biti dobri domaćini šetačima, planinarima, lovcima, ribolovcima,... turistima koji obilaze Frušku goru i dive se lepotama ovog područja.

Stvari su u tom pogledu počele da se menjaju poslednjih nekoliko godina, nakon preuzimanja cementare od strane francuskog Lafarža. Ohrabreno pozitivnim promenama, pre svega na planu ekologije, ali i u pogledu saobraćaja, opštinsko rukovodstvo vremenom je uvelo ovu destinaciju u više projekata Evropske unije. Jedan od njih je “Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin” sa partnerima na projektu – Turističkom organizacijom opštine Gornji Milanovac, opštinom Čajetina i NVO Centar za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda, a zahvaljujući donaciji Evropske unije. Seoska domaćinstva sa područja opštine Beočin koja su tokom 2011. godine odabrana na konkursu za učešće u ovom projektu su u periodu od 20-23. septembra boravila u studijskoj poseti Turističkoj organizaciji Zlatibor. Njih 18-oro, su tokom trodnevne posete imali prilike da obiđu neke od najznačajnijih turističkih destinacija ove planine u jugo-zapadnom delu Srbije: Stopića pećinu, muzej Staro selo u Sirogojnu, vodopad u Gostilju i ski-centar Tornik. Najznačajniji deo edukacije je obuhvatao obilazak nekoliko seoskih domaćinstava na obroncima Zlatibora koja se uspešno bave pružanjem usluga u ruralnom turizmu. Polaznici su imali priliku da neposredno od samih domaćina iz sela Jablanice, Rožanstvo, Ljubiš, Mušvete i Šljivovica saznaju odgovore na čitav niz značajnih pitanja za otpočinjanje posla u seoskom turizmu: koliki i kakvi su im smeštajni kapaciteti, kakvu vrstu hrane nude gostima, koje aktivnosti za aktivan odmor nude gostima (kosidba, heklanje, pripremanje zimnice, obilazak znamenitosti, seoske manifestacije, kupališta i sl.), kolike su cene usluga, koliko gostiju imaju tokom godine, da li su kategorisana domaćinstva, na koji način se reklamiraju i itd. Takođe su imali priliku da degustiraju domaću hranu i uvere se u kvalitet ponude koji iz godine u godinu privlači sve više gostiju. Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa TO Zlatibor koja je pomogla projektnom timu oko razvijanja programa posete i obavljanja organizacionih priprema, učesnici studijske posete su njeno izvođenje ocenili kao veoma uspešno, pre svega zbog njene praktične strane koja im je pomogla da dobiju neposredan uvid u svu problematiku oko otpočinjanje posla u domenu ruralnog turizma.
Već narednog meseca za iste učesnike organizovana je druga studijska poseta, ovaj put drugoj partnerskoj opštini na projektu - Gornjem Milanovacu. Tom prilikom, njih 15. su u direktnom kontaktu sa milanovačkim domaćinima imali prilike da se upoznaju sa svim izazovima koji se odnose na otpočinjanje pružanja usluga u sferi ruralnog turizma, kao i načinima njihovog prevazilaženja.
Veliko, praktično iskustvo, bio je obilazak seoskih domaćinstava sa teritorije opštine Gornji Milanovac – Tri hrasta, Galetovo sokače, domaćinstvo Jevtovići, turističko-rekreativni centar Momčilo Čeković i etno kompleks Anđelija Mišić. Prilikom ovih poseta predstavnici domaćinstava iz Beočina su imali priliku da se informišu o načinima na koji njihove kolege iz Gornjeg Milanovca privlače i zadržavaju goste, kako domaće tako i strane, njihovom animiranju tokom boravka u domaćinstvu, saradnjom između domaćinstava u cilju što sadržajnijeg i aktivnijeg boravka gostiju u njihovom kraju.
Pored domaćinstava koja su iskusna u pružanju usluga u oblasti ruralnog turizma, učesnici su imali priliku i da obiđu istorijski značajne lokacije ovoga kraja.
Na ovaj način, učesnici su stekli uvid o važnosti promovisanja značajnih lokaliteta na teritoriji opštine u cilju ukupnog razvoja turizma.
Nešto kasnije u novembru, u Beočinu su po prvi put u ekspertskoj misiji boravili stručnjaci iz partnerskih organizacija – opštine Čajetina, Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac i Centra za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda, koji učestvuju u realizaciji projekta. Cilj ove ekspertske misije je bio da se zaposlenima u opštinskoj Kancelariji za LER i članovima domaćinstava, koja žele da se bave pružanjem usluga u sektoru seoskog turizma, omogući bolji uvid u formalno-pravne uslove i stručne kapacitete koje moraju da ispune da bi se uspešno bavili ovim poslom. Tokom ove interaktivne obuke, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa osnovnim preduslovima za bavljenje seoskim turizmom - zakonodavnim okvirom koji reguliše bavljenje turizmom i minimumom kapaciteta kojim moraju da raspolažu za otpočinjanje posla u ovoj sferi. Jedan od značajnih segmenata obuke bio je prijem gostiju i uslovi koje bi trebalo ispoštovati na samom početku boravka gosta u domaćinstvu - način dočeka gosta, osnovni sadržaji svake prostorije, neophodni dokumenti – kućni red, cenovnik, inventarska lista i davanje mogućnosti gostu da iskaže svoje sugestije u cilju unapređenja postojećih usluga putem knjige utisaka. Nakon prijema gostiju, neophodno je i obezbediti prijatan boravak u domaćinstvu, te su obrađene teme animacije i turističkog vođenja u seoskom turizmu, kao i načini rešavanja mogućih konfliktnih situacija sa gostima. Na kraju su predstavljeni načini na koje domaćinstva mogu da se udružuju radi zajedničkog zastupanja interesa pred drugim institucijama, pa je situacija iz partnerskih opština upoređena sa trenutnom situacijom u Beočinu.
U međuvremenu su i dvoje zaposlenih u Kancelariji za LER opštine Beočin prošli radnu praksu u partnerskim organizacijama.
Edukativnih aktivnosti biće nastavljene, kako bi pružaoci turističkih usluga bili spremni za unapređenje turizma u beočinskoj opštini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com