Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Solar Bajk - novi vid javnog transporta

Solar Bajk - novi vid javnog transporta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Grupa studenata Fakulteta tehničkih nauka u sastavu Dejan Ristić i Vladimir Buha sa Mehatronike, Dejan Mitov i Bojan Polovine sa Arhitekture, Vladimir Kraška i Albert Menrata sa Elektronike, Marko Kneževevića i Gaja Petrovića sa Računarstva, radi na projektu „Solarbajk“, čiji je cilj realizacija novog vida javnog transporta u Novom Sadu. Projekat je interdisciplinarnog karaktera i ekipa realizuje faze pod mentorstvom prof. dr Branislava Borovca i prof. dr Vladimira Katića. Student Mehatronike Vladimir Buha, koji će realizacijom ovog projekta odbraniti master rad, ističe da se na ovaj način predlaže uvođenje u saobraćaj električno pogonjenih bicikala koji se pune električnom energijom dobijenom iz solarnih panela, kao i izgradnja stanice za njihovo parkiranje, iznajmljivanje i solarno dopunjavanje.

- Razrađuje se prilagođavanje “običnih” bicikala potrebama sistema kao i razvoj softvera za nadgledanje sistema i upravljanje njegovim radom. Obzirom da se radi o biciklima koji imaju pomoćni elektro motor, oni ne zagađuju okolinu, ni izduvnim gasovima ni bukom. Na ovaj način se smanjanje zagađenje gradskih sredina i povećava efikasnost kretanja stanovništva, pogotovo u užem gradskom jezgru, što je glavni motiv predlaganja ove ideje – objašnjava Buha.

Rezultat projekta je automatska stanica za solarno punjenje i iznajmljivanje električnih bicikala u kojoj je moguće da korisnik bez prisustva pomoćnog radnika iznajmi bicikl. Dejan Ristić kaže da će se evidencija o iznajmljivanju i stanju bicikala voditi automatski i biće povezana u sistem stanica raspoređenih po celom gradu.

- Ovi biciklovi bi se iznajmljivali od aprila do septembra, a pored toga stanica bi služila kao mesto okupljanja uz mogućnost korišćenja bežičnog interneta, dopunjavanja mobilnih telefona ili lap-top računara. Na projektu se aktivno radi od avgusta 2011. dok se realizacija projekta očekuje za pet meseci. Predviđa se da sistem počne sa radom na proleće sledeće godine – kaže Dejan. Ova mlada i talentovana ekipa svaki dan radi na projektu i za njih je to vid usavršavanje i šansa da steknu nova znanja. Ukoliko se ovaj projekat pokaže kao uspešan, ekipa planira da nastavi sa saradnjom i to u pravcu primene obnovljivih izvora energije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com