Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Veliko interesovanje za Svetski kongres vinskih vitezova u Srbiji

Veliko interesovanje za Svetski kongres vinskih vitezova u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Održavanje 47. Svetskog kongresa Vinskih vitezova , koji Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, organizuje od 31. maja do 6. juna, najvažniji je događaj ove vrste u Srbiji.

Mnogo toga je već urađeno, a do početka Kongresa, vinske vitezove očekuju još brojne različite obaveze. Ipak, jedinstven zaključak je da sve teče prema planu i očekivanju organizatora i da će Srbija na pravi način dočekati predstavnike vinskih viteških udruženja iz svih krajeva sveta.
Ovo je samo jedan od zaključaka sa prvog ovogodišnjeg sastanka Viteškog odbora Udruženja, održanog sredinom januara, na kome su njegovi članovi analizirali urađeno i razmatrali predstojeće zadatke. Ono što je najvažnija informacija sa januarskog sastanka je da je dinamika prijavljivanja stranih učesnika dobra, pa je tako do sada svoj dolazak u Srbiju najavilo 80-ak učesnika, a rok za tzv. “Prvu ponudu” je do 31. januara. Očekuje se da će broj učesnika Kongresa biti značajno veći, jer su svoj dolazak najavili i vinski vitezovi iz okruženja, a svakako najviše će ih biti iz bivših jugoslovenskih republika i Mađarske.
Aleksandar Kojić, prokonzul Udruženja i glavni organizator celokupnog posla, obavestio je da je iz štampe izašala oficijelna brošura na engleskom i francuskom jeziku, a ovih dana će biti gotova i srpska verzija, koje će biti upućene na adrese svih udruženja u Srbiji i svetu. Udruženju je u tom smislu u potpunostio olakšan rad nakon aktiviranja nove internet prezentacije na sajtu (www.evvs.org), na više svetskih jezika, čime je poboljšana komunikacija sa zainteresovanim učesnicima. Svoj deo posla paralelno radi i Turistička agencija Kompas iz Novog Sada, koja je preuzela brigu oko organizacije dočeka, transfera i smeštaja gostiju i druge brojne obaveze.
A njih će, za domaćine biti, očekivanih, pa i onih neobičnih. Tako se jedan bračni par interesovao da na Kongres dođe sa svojim kućnim ljubimcem, pa se za njih traži adekvatan smeštaj i pansion za njihovo kuče. Jedna od novina je i održavanje tzv. Turnira u rozeu. Ova vrsta vina je specifična i u Srbiji nema mnogo vinarija koje ga proizvode. Za ovu opriliku biće oformljen i međunarodni žiri, pa će tako po prvi put na jednoj svečanosti kakav je Svetski kongres, biti vršeno ocenjivanje prispelih uzoraka vina – rozea.
Vinski vitezovi udruženja Sveti Georgije iz Novog Sada, najavili su svoje učešće na tradicionalnoj januarskoj svečanosti njihovog člana Lasla Bonija u Subotici, povodom dana Svetog Vinsenta, ili Svetog Vinka, kada prema običaju, vinogradari severne Bačke, poput kolega u Mađarskoj, obilaze svoje vinograde i proveravaju stanje vinove loze.
Prokonzul Aleksandar Kojić, vinska ledi Lisa Brown i vitez Goran Orlović, učestvovaće 28. januara na godišnjoj skupštini Svetskog udruženja vinskih vitezova u Parizu, a jedna ekipa će učestvovati i na viteškoj ceremoniji u Ajzennštatu. Viteška ceremonija se planira i u Srbiji, kada Udruženje treba da bude primljeno više novih članova, kao i da zaslužni vitezovi dobiju viša zvanja. Tačan datum biće saopšten na konferenciji za novinare, koja će početkom februara biti održana u prostorijama Turističke organizacije grada Novog Sada. Tada će biti promovisan i zvaničan poklon suvenir 47. Svetskog kongresa vinskih vitezova, za koji je odabran lik vinskog marketinškog lidera - Aleksa Bermeta, koji je i član Udruženja.
Inače, petodnevnim programom 47. Svetskog kongresa Vinskih vitezova, predviđeno je da se predstavnicima viteških udruženja iz svih krajeva sveta uz gostoprimstvo ponudi i prilika da obiđu našu zemlju, probaju izvrsna vina i hranu, koja se može naći samo u Srbiji. Vitezovi će biti gosti Novog Sada, Beograda, Sremskih Karlovaca, Petrovaradinske tvrđave, Palićkog jezera, Vinarije DiBonis člana viteškog reda Lasla Bonija i Vinskog dvora Lasla Huperta, učestovaće na Festivalu vina u Subotici. U novosadskoj Rimokatoličkoj crkvi imena Marijina, biće održana centralna viteška svečanost.
Na svom putu za Beograd svratiće do Manastira Hopovo, obići Vinariju Mačkov podrum u Irigu, vlasnika Save Jojića, člana Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije, koji će im prirediti jedinstven sremački ručak u samom vinogradu. U Beogradu ih očekuje poseta Rektoratu Beogradskog univerziteta, akademsko otvaranje Kongresa, predavanje na temu Vina Srbije, šetnja Kalemegdanom, plovidba Dunavom uz muziku i srpska vina, i uživanje u srpskim specijalitetima koje nudi boemska četvrt Skadarlije.
Mnogi učesnici su se vać izjasnili da žele da ostanu duže u Srbiji i da se bolje upoznaju sa našom kulturom, tradicijom, vinarstvom i vinogradarstvom. Za njih je predviđen jednodnevni izlet u Topolu, poznatoj po dobrim vinima, kraljevskoj porodici Karađorđević i njihovim podrumima, kao i etno selu “Brestovi i vizija” iznad Aranđelovca.
Vinski vitezovi će imati priliku da obiđu Vršac i Vršačko vinogorje i da u jedinstvenom ambijentu tamošnjeg podruma Vršačkih vinograda degustiraju vina poput Frankovke, Muskat Otonela, Chardonnaya, Rajnskog rizlinga i vina kasne berbe. Tipičan vojvođanski ručak prirediće im članica Udruženja Evropski vinski vitezova Sveti Georgije, vinska ledy dr Radmila Jovanović, na svom imanju u prirodnom ambijentu Kapetanova.
Kako sada stvari stoje, izuzetno obiman i zahtevan program biće uspešno realizovan uz dalje maksimalno angažovanje ne samo članova Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije i TA Kompas, već i brojnih drugih aktera vinskog događaja broj 1 u istoriji postojanja naše zemlje, kako bi se u najlepšem mogućem svetlu predstavili Evropi i svetu i kako bi naša vina preko vinskih glasnika, kakvi su vinski vitezovi, otškrinula vrata na svetskom tržištu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com