Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Pršutijada 2012. - pršuta najbolje ide uz trubu

Pršutijada 2012. - pršuta najbolje ide uz trubu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Da imamo čime da se podičimo, još jednom je pokazala manifestacija pod nazivom Pršutijada, održana po 12. put od 13-15. januara u selu Mačkat,

u organizaciji opštine Čajetina, TO „Zlatibor“, KSC Čajetina i robnih proizvođača, i uz dragocenu pomoć sponzora RRA Zlatibor – PSD programa, PRO Credit banke, Regionalne privredne komore Užica, Jugoinspekt Beograd – Društvo za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe a.d., tačnije Stručne komisije Jugoinspekta iz Beograda.Zlatiborci kažu, a mnogi ih podržavaju u toj konstataciji, da pršuta najbolje ide uz trubu. Tako je i ovogodišni Sajam suvomesnatih proizvoda bio jedinstven miks dobre hrane, pesme i muzike. Za hranu se pobrinulo 22 proizvođača, za pesmu pevačke grupe Zlatiborac iz Rožanstva, Zlatiborska zora iz Rožanska, pevačka grupa Pear iz Užica, za igru članovi KUD Zlatiborac iz Čajetine, a za muziku trubački orkestar Ivana Jovanovića iz Užica. Procenjuje se da je trodnevnu smotru na Mačkatu, u snežnom ambijentu, posetilo oko 15.000 ljudi, koji su imali priliku da probaju i kupe širok asortiman suhomesnatih proizvoda:  goveđu i svinjsku pršutu, kobasice, kulen, slanina, i naravno ovčiju stelju. Goveđa pršuta se prodavala po ceni od 1.000,00 (peleti) do 1.500,00 dinara, dok je ovčja stelja koštala oko 1.000,00 dinara. Pored suhomesnatih proizvoda, posetioci Pršutijade mogu kupiti sir, kajmak i domaću rakiju, kao i kuvano vino i proizvode neumornog Aleksa Bermeta Nenada Ratković iz sremskokarlovačke Vinarije Aleks.  Urolani kajmak se prodavao po ceni od 800,00 dinara. U svakom slučaju, asortiman je bio takav da je proizvoda za sve kupce, pa je malo ko iz Mačkata otišao bez da nije pazario ponešto od navedenog.    
U tzv. takmičarskom delu,  u kome je učestvovalo svih 22 izlagača iz zlatiborskog kraja,  za najbolje proizvođače, po oceni stručnog žirija “Jugoinspekta” iz Beograda, najbolji u kategorijama svinjski i ovčiji pršut bio je Ilija Brković iz Kačera, najbolji goveđi pršut i slaninu imao je Radomir Šopalović iz Mačkata, dok je najbolji proizvođač kobasica na ovogodišnjoj Pršutijadi Petar Šopalović iz Mačkata.
Otvarajući Sajam suvomesnatih proizvoda predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naglasio je da je ova delatnost doprinela da selo Mačkat prema poslednjem popisu zabeleži porast broja stanovnika i obećao i ubuduće podršku opštine u daljem razvoju ovog kraja.
U okviru Pršutijade biće održana su i stručna predavanja “Aktuelnosti u zadrugarstvu” i “Oznaka geografskog porekla kao sredstvo podizanja konkurentnosti tradicionalnih proizvoda” u organizaciji Regionalne privredne komore Užice i Regionalne razvojne agencija Zlatibor.
Za brojne posetioce svakako najinteresantniji trenutak je bilo izvlačenje prigodnih nagrada, koje svake godine obezbeđuje opština Čajetina. Beograđanin Milan Gravrilović, vratio se kući sa 10 metara kobasice, Milka Marjanović iz Sevojna sa džakom punim (1m2) slanine, dok je najvredniju nagradu - džak pršute, dobio njen sugrađanin Đorđe Erić. Zanimljivo je da je devojčica Marijana koja je izvlačila nagrade, prvo izvukla ime Dragoljuba Šopalovića, proizvođača suvomesnatih proizvoda iz ovoga kraja, ali je on velikodušno vratio nagradu i ustupio je nekom drugom srećniku, pokazujući još jednom svu plemenitost ljudi ovoga kraja, a to je ovoga puta bio Đorđe Erić.
Dvanaesti sajam suvomesnatih proizvoda na Mačkatu svečano je zatvoren 15. januara u 18 časova, nastupom mladog i talentovamnog trubačkog orkestra Ivana Jovanovića, koji je uputio muzičku pozivnicu gostima za posete i 13. Pršutijadu na Mačkatu 2013. godine, gde se očigledno, na najbolji mogući način može okusiti miris neodoljive pršute, ali istovremeno osetiti dašak tradicije i svežine zlatiborskog kraja.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com