Sun01172021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back KULTURA MUZIKA Kristina Šuklar, majstorski kurs u Kulturnom skloništu

Kristina Šuklar, majstorski kurs u Kulturnom skloništu

  • PDF

U organizaciji Centra za muzičko obrazovanje „Kulturno skloništu“, Lukijana Mušickog br. 7 u Novom Sadu, od 12-16. januara, violinski majstorski kurs držala je Kristina Šuklar, naša istaknuta violinistkinja.

Nema većeg izazova nego vratiti se kao ostvaren umetnik, virtuoz na violini, na mesto svojih početaka. Upravo je to učinila Kristina Šuklar, koja je devedesetih godina kao četrnaestogodišnjakonja napustila Novi Sad i upisala Musikgymnasium, pa Konservatorium u Beču, da bi danas, u jednom od muzički najjačih miljea u svetkim okvirima izborila mesto koncertmajstora u Vienna Radio Symphony Orchestra. Iz Novog Sada, Kristina je otišla kao veliki talenat i velika nada i od nje se očekivalo da  vrlo brzo izbori svoje mesto u muzičkoj eliti. Tokom školskih dana u Beču, njeni profesori su bili: Werner Hink, Tibor Varga, da bi na kraju, čuveni Pavel Vernjikov zaokružio brušenje njenog talenta i pomogao joj da definiše sebi svojstven umetnički izraz.

Njeni bivši profesori, Monika i Čaba Zima, i drugi profesori Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, koji su ispratili prve muzičke korake, u oficijelnom smislu, jer Kristina potiče iz ugledne muzičke porodice i sa muzikom se druži bukvalno čitavog života, dočekali su mladu umetnicu raširenih ruku, poverivši joj svoje sadašnje učenike.

Prvi ovako organizovan kurs, trajao je četiri dana, plus završni koncert. Kursu su prisustvovali učenici srednje škole: Ervin Virag Dudaš, iz klase profesora Čaba Zime, Renata Zima, iz klase profesorice Ive Stanković, Vanja Radlovački iz klase profesorke Nine Nikolov, te studenti Akademije umetnosti Antonija Barna, iz klase profesorke Evgenije Kravceve i Igor Subotin iz klase profesorice Mirjane Bogdanović, koji su stojički izneli presing svakodnevnog rada, kako nalaže dinamika kursa i uz pomoć svojih profesora pokušali da prihvate i primene što više sugestija koje ima je Kristina upućivala.

Da je mlada Šuklarka u tome uspela, govori i zadovoljstvo polaznika kursa, koji su listom pozitivno ocenili ne samo visok nivo stručnosti predavača, već i izuzetan odnos koji je uspela da uspostavi sa njima.

Igor Subortin je podvukao da je dosta toga uspeo konkretno da primeni u ovako kratkom roku i dodao:

-Kristina je uspela da osvesti neke muzičke ideje, što je i cilj ovakvog rada. Kristina je insistirala više na radu na samoj muzici, što je realno i dobro, jer na tehnici treba da radi više vaš profesor, a kursevi služe da doznamo drugačija muzička mišljenja. Sve pohvale za kurs, od organizacije do profesora. Primedba bi možda bila nemanje sobe za usviravanje, i možda produženje trajanje kursa na nedelju dana. Realno, kod nas nema dovoljno violinskih kurseva, tako da je ovo dobar potez.

Antonija Barna, studentkinja četvrte godine na Akademija muzičke umetnosti igrom slučaja se našla na kursu:

-Prezadovoljna sam rezultatima koje sam postigla sa Kristinom Šuklar. Imale smo savršen odnos, odmah smo se prepoznale. Kristina je mlada, pa od rečnika, komunikacije, pa sve do razmišljanja, sve je sa njom bilo lakše, mnogo opuštenije i prirodnije, bez ikakvih barijera.

Vanja Radlovački, učenici trećeg razreda srednje muzičke škole, kurs se veoma svideo, ali joj je smetalo jako kratko vreme, zgusnut raspored časova,  što nije imala dovoljno vremena između za vežanje, jednostavno nije navikla na takav rad.

-Mnogo sam uradila za kratki vremenski period. Ovo je bilo poučno iskustvo sa mnoštvo novih ideja koje sam dobila. Ako Kristina opet dođe naravno da ću se ponovo prijaviti, i želela bih da što češće dolazi, da imam što više prilika za povratnu informaciju. U radu sa Kristinom posebno su mi prijale afirmativne primedbe u smislu, dobro je, super je, i meni je onda drago da moje sviranje na nekog ima takav efekat, dodala je Vanja.

Renata Zima se prijavila da usavrši svoje sviranje i puno toga je naučila:

- Kurs je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Čula sam puno novih saveta koje bih mogla da primenim na svoj rad. Meni je prijao ovaj način rada, svakodnevni, intenzivan. Kristina se snalazi odlično u ovakvom načinu rada, ona je i solista i orkestarski muzičar, dobro poznaje kompozicije koje smo radili i to mi je imponovalo.

Cilj ovakvog rada je i bio, prema uverenju Kristine Šuklar, da se uz jednu prijatnu atmosferu postigne što veći kvalitet.

-Novi Sad je pun izuzetno darovite dece, koja žele da rade, što potvrđuju ova koja su trenutno na raspustu. U to sam se uverila i ovoga puta i imam poziv da sledeći kurs održim već u maju. Imala sam odlične uslove za rad, mlade muzičare koji su željni da napreduju, da prihvate sugestije i ja mogu samo da izrazim svoje veliko zadovoljstvo što sam bila deo ove lepe priče.

Polaznike kursa pratila je klavirska saradnica Nadežda Pajić, a svi časovi su snimljeni i dati učesnicima.

Majstorski kurs Kristine Šuklar spada u rang najpozitivnijih primera ostvarenih talentovanih mladih ljudi koji su karijeru napravili u inostranstvu, ali znanje i iskustvo donose i vraćaju u zemlju, u sredinu iz koje su ponikli, a to je manir najboljih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar