Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Šumadijsko veče za čistu desetku

Šumadijsko veče za čistu desetku

  • PDF

Šumadija, ušuškana između četiri velike reke: Dunava, Save i dve Morave, na kojoj se raskošno baškare planine: Avala, Kosmaj, Bukulja, Venčac, Rudnik, Šumadija, o kojoj je ispisana “krvava bajka”, Šumadija tragična i lepa, ustanička a pitoma, jedno veče je, na veliko zadovoljstvo Novosađana, svoje “srce i dušu”, donela u naš grad.

 

Tačnije, doneli su je studenti Departmana za geografiju , turizam i hotelijerstvo Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu, u okviru svojih redovnih nastavnih aktivnosti.
Tog 23.januara, u prostranoj sali restorana “Ribarac” na Ribarskom ostrvu, koja je i ovom prilikom bila dupke puna, studenti PMF realizovali su tematsko-humanitarno veče pod nazivom “U nedrima Šumadije”. Humanitarni karakter ovih večeri je prikupljanje sredstava povodom akcije “Bitka za bebe” – za Odeljenja za neonatologiju u Novom Sadu. Na kulturnom meniju našle su se igre, pesme, začinjene istorijskim i šaljivim skečevima u profesionalnoj izvedbi budućih turističkih radnika. Gastronomski kutak ponudio je bogat izbor tradicionalnih jela iz Šumadije, poput proje, sira, kajmaka, crvene ragu čorbe, karađorđeve šnicle, salčića…
Sedmogodišnja tradicija organizovanja ovakvih večeri, nekoliko puta u toku godine, vezana je za predmet Animacija u turizmu, koji vodi vanredna profesorica Anđelija Ivkov-Džigurski. Cilj ovakvih prezentacija jeste primenjivost znanja stečenih u teoretskoj nastavi, i približavanje studenata turizma i gastonomije, budućem pozivu, kada to više ne budu. Tim povodom, razgovarali smo sa vođom tima studenata, koji je osmislio i realizovao ovo veče, studentom master studija iz Užica, Đorđem Vranićem:
-U okviru predmeta Animacija u turizmu, koji vodi profesorica Anđelija Ivkov-Džigurski, jedan segment ispita podrazumeva praktičan deo, na kome mi, studenti pokazujemo svoje sposobnosti i organizuju se humanitarno-tematske večeri. Tema ove večeri je Šumadija, presek običaja, kulture, istorija, folklorne karakteristike, gastronomske vrednosti i život stanovnika ovoga kraja.U ovom projektu je učestvovalo 25 studenata turizma, a pripremali smo ga preko dva meseca. Dragocena pomoć stigla je i od kolega sa drugih smerova, naših prijatelja, KUD-a „Vila“ iz Novog Sada, muzičara, ljudi koji neguju tradiciju. Pritekli su nam u pomoć i predstavnici crkve, tačnije Eparhije Bačke i iguman Stefan, čime su podržali naš humanitarni koncept. Večeri su prisustvovali i predstavnici Istituta neonatologije iz Novog Sada.
-Nije bilo lako organizovati ovako jedno veče ali, mi studenti turizma smo vedrog duha i pozitivnih razmišljanja. Najbitnije je bilo da smo se lepo družili i odlično osećali. Tokom našeg dvomesečnog rada nije došlo ni do kakve svađe, niti zamerki. Naprotiv, interesantno je što smo svi nesebično pomagali jedni drugima, priskakali u pomoć, gde god i kada god je trebalo. I to je kod nas na fakultetu postalo pravilo. Iz svih teškoća izlazili smo sa osmehom što smo pokazali i ovom večeri. U organizaciji ovakvog tipa najteže je bilo zatvoriti finansijsku konstrukciju, a kompleksnost teme zahtevala je da se mnogo toga pokaže i prikaže. Nije bilo naročito teško sakupiti ideje, plesove, igre, običaje kojima će se predstaviti ovaj kraj neobično bogat narodnom tradicijom. Ideje su bile brojne, kreativnost u izradi planova i realizaciji neizmerna. Pošto se više od petnaest godina bavim folklorom, bio sam i jedan od idejnih tvoraca programa . Veće poteškoće predstavljalo je kada smo iz mnoštva predloga trebali da izaberemo najtipičnije i koje će stati u dva i po, tri sata našeg programa, ali tu je do izražaja došlo ogromno iskustvo naše profesorice Anđelije Ivkov-Džigurski, koja nas je upućivala, ispravljala, i bila ta koja je držala dirigentsku palicu i usmeravala nas u pravom smeru, da bi došli do čega smo večeras doši. Upravo zbog sticanja takve vrste znanja, ovo će biti jako veliko iskustvo za naš budući rad, jedno od onih koje će nam mnogo značiti u budućim aktivnostima. S obzirom da je u našem obrazovanju malo praktičnog dela, ovo je jedan dobar primer te prakse u kojoj se susrećemo sa realnošću. Ovde sprovodimo sve što smo do sada naučili, ali i mnogo više, jer tu dolazi do izražaja i naša kreativnost i smisao za ovaj posao. Voleo bih da posle završetka master studija ostanem u struci, manifestacionom turizmu ili da radim na organizaciji manifestacija –zaključio je student Đorđe Vranić.
Na kraju, šta reći o nadahnutoj, sposobnoj, lepoj i veseloj mladosti koja je prisutne vodila kroz tročasovno putovanje Šumadijom, nenametljivo servirala red igre, muzike, kulinarskih đakonija, pa pesme, šale, i opet ukusnog zalogaja, i sve za čistu desetku. Ovaj vid funskionalnog povezivanja nastave sa praksom, različitost tema, uz humanitarni karakter, zaslužuju sve pohvale, a novi sastanak, studenti i njihova profesorica zakazali su nam za 26. januar, kada će se na istom mestu, veče biti posvećeno Velikoj Britaniji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com