Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Vinski dvor u zimskom vinskom ambijentu

Vinarija Vinski dvor u zimskom vinskom ambijentu

  • PDF

Niske temperature i obilne snežne padavine, većinu nisu obradovale. Među njima su i vinogradari. Do pred kraj januara, činilo se da će imati blago umerenu zimu, ali se, potom, sve izokrenulo. To je bio razlog da o vremenskim (ne)prilikama razgovaramo sa gospodinom Laslom Hupertom, vlasnikom Vinarije Vinski dvor iz Hajdukova, začetnikom vinskih puteva u Srbiji i čovekom koji ceo život druguje sa vinogradima i vinom.

-Do pred kraj januara zima je bila blaga, sa temperaturama maksimalno do -6 stepeni, bez jačih zimskih mrazeva, tako da što se tiče vinograda, nije bilo nikakve štete,. To mogu da potvrdim za čitav region. Međutim, početkom februara dostizala i do -13-14°C. To još nije kritično vreme za vinograd, jer se oštećenja javljaju pri temperaturama od -17, -18 stepšeni, a ona ozbiljnija na temperaturama od -25 stepeni.

Kada smo razgovarali pretposlednji put, prilikom obeležavanja Dana Svetog Vincenta u Hajdukovu, sipila je dosadna hladna kiša. Tom prilikom, zatekli smo gospodina Huperta u vinogradu i tada je rekao:
-Danas je dan kada se simbolično prema običaju reže par lastara, reznica vinograda, da se vidi oštećenje od mrazeva. To ćemo sada uraditi, zbog tradicije ali unapred znamo rezultate, znamo da je sve u redu. Jer, štetu u vinogradima prave temperature od -17C, -18°C., a ove zime je u decembru i januaru temperatura iznosila maksimalno -6°C, Ali, pošto je Sveti Vincent, i pošto se okupljaju vinski vitezovi napravi se probna rezidba vinograda i ocenu daju o stanju vinograda.

Moje pitanje je potom bilo, da li je dobro za vinograd što nije bilo mraza?

-Naravno da je dobro, jer nije bilo štete. Što se tiče drugih agenasa, gljivičnih oboljenja, toga nije bilo u mom vinogradu. U zimskom periodu sve staje, sve je mirno, pa očekujem da će, uz redovnu zaštitu koja treba da usledi kada krene vegetacija, sa vinovom lozom  biti sve u redu.

Da li je već bilo ovakvih godina?

-Bilo je, i većinom su takve godine, ali je bilo godina i kada su oštećeni bili lastari i onda se rezidbom moglo korigovati donekle. Zato mi i radimo stalne testove. Bilo je i godina kada je bilo potpuno izmrznuće, čak i čitavih plantaža, kao npr. 1986. godine.

Šta za vinogradare i vinare znači Dan Svetog Vincenta?

-Okupljamo se, probamo neka nova vina, i ovo je znak za začetak efektivnih agronomskih radova u vinogradu. Znači, od danas počinje rezidba i iznošenje organskog đubriva, tj veštaka, to se sada radi pošto vreme dozvoljava, a što ranije to bolje.

Šta dalje sledi u vinogradu?

-Čim vreme dozvoli, rezidba je prva na redu. Mnogi izbegavaju jesenju rezidbu zbog zimskih mrazeva, i sada treba dobro proceniti vreme za orezivanje vinove loze, da ne bi krenuli okcevi, što bi bilo štetno za vegetaciju. Naravno, površinska obrada zemljišta, raznošenje đubriva, priprema traktora i mašinerije za prskanje, nabavka zaštitnih sredstava i još mnogo sitnica koje vinogradu život znače. Kod vinove loze vegetacija kreće tek sredinom aprila.

Da li ima nekih novosti vezanih za prskanje i održavanje, primenu agrotehničkih mera u vinogradima?

-Svi vinogradari dobro znaju da se za kvalitetno vino mora oštrije rezati, ostavljati manji broj okaca po čokotu, mora se ići na manje prinose i to je trend u čitavom svetu. To preduslov da biste dobili kvalitetno vino. Onda kada imate dobro, kvalitetno grožđe, na scenu stupaju drugi majstori koji izvlače od toga šta se može.

Da li imate neka saznanja kakva će biti vina ove godine?

-Ne samo moja, nego uopšte sva vina su perfektna, ako nije napravljena neka greška u produkciji vina, u podrumu. Ali, kada govorimo o iskusnim vinarima takve greške se ne prave. Ipak, može da se dogodi oksidacija ako nisu puni sudovi, ako nivo sumpor dioksida na određenom nivou nije  smanjen, a ako nije korigovan, dolazi opet može da dođe do oksidacije. Takođe i ako nisu dati adekvatni kvasci, može doći isto do problema. Mikrobiološki proces se mora pratiti od početka vrenja. Iskušenja je, kao što vidite mnogo, a samo jedan pogrešan korak, može da upropasti ceo trud. Zato se vinogradare i vinare kaže da su robovi, a ne gazde u svom poslu.

Koja ćete vina će ove godine ponuditi gostima restorana, hotela i vinarije Vinski dvor u Hajdukovu?

-Imamo kompletnu paletu naših vina. Naš brend je Don Oliver, vino kojeg samo mi radimo. Imamo još i novo crveno vino Mediteran, pa klasično Sauignon Blanc i Rizling, Shardone,  Božole od Portugizera, Karmen od pet sorata, i ostala naša vina. Vinski dvor radi preko cele godine. Gostima uz vrhunska vina, nudimo i pun gastronomski užitak u jelima iz našeg kraja,  40 soba za komforan smeštaj. Dolaze nam mnogi gosti na vikend i da uživaju u bajkolikom ambijentu hotela okruženog belinom snega iz kojeg proviruje vinova loza, dok oni, uz pucketanje vatre iz kamina, degustiraju naša vina. Iskreno, ja sam neobično srećan što se naša regija već jako dobro pozicionirala i stekla reputaciju jedne odlične vinske destinacije, pa me raduje izgradnja svakog novog podruma i sadnja svakog novog čokota, jer samo tako ćemo organizovano uspeti da privučemo sve perobirljivije tzv. vinske turiste i potvrditi reputaciju jedne autentične vinske regije – istakao je gospodin Laslo Hupert, vlasnik vinarije i hotela Vinski dvor u Hajdukovu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com