Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studenti PMF-a balom do stipedije

Studenti PMF-a balom do stipedije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Studenti Prirodno matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo pod vođstvom dr Anđelije Ivkov-Džigurski, profesorice na predmetu Animacija u turizmu, 2. februara u novosadskom Hotelu „Park“ priredili su tematsko veče pod nazivom „U ritmu prošlih vremena“.

Do sada najveća grupa studenata, njih ukupno 36-toro, pripremilo je svojevrstan happening kao deo praktičnog ispita, za čiju realizaciju je bilo potrebno, osim saradnja sa kolegama, mnogo istraživačkog rada i puna mobilizacija svih raspoloživih talenata. Veče je na opšte zadovoljstvo i realizatora programa i gostiju prošlo „bez greške“, pa smo iskoristili priliku da sa nekima od njih, popričamo.

Nikolina Ljiljak iz Beške, koordinator bala „U ritmu prošlih vremena“, naglasila je da je njihov zadatak bio da ožive plesove, uglavnom druge polovine XIX veka, u kojoj je više bila zastupljena scenografija i igra. Bal se te večeri igrao na dvorovima sedam velikih evropskih dinastija, Engleske, Nemačke, Austrije, Italije, Španije, Francuske, Rusije i naravno, kao vrhunac, bio je predstavljen srpski dvor.

- Naš rad na projektu započeli smo okupljanjem sponzora, jer sve što radimo, radimo u humanitarne svrhe. Cilj nam je bilo prikupljanje što više sredstava kako bismo se revanširali ljudima koji su nam pomogli pri samoj organizaciji ove večeri, da bi nam što više ostalo za donaciju Humanitarnoj organizacijiSrce“.

-Ideja je bila da ovo veče osmislimo kao jednu veliku predstavu na kojoj će se studenti boriti za evropsku stipendiju na velikom balu na kojem će prisustvovati predstavnici pomenutih dvorova u svojstvu žira, i izabrati najboljeg tj. stipendistu.

Balovi su bili društveni događaji koji nisu preterano često održavani pa su se domaćini morali svojski potruditi da ne bude greške, da svaka mašnica na stolnjaku i stolici bude ispravna, viljuškica postavljena na pravo mesto... Devojke su morale da povedu računa kako o svom fizičkom izgledu tako i o manirima, i na tome je bio akcenat dvorskih balova u XIX veku. Balovi su bili i prestižni i uticajni i zvanice, pogotovo dame su se pripremale za njega vodeći računa o detaljima, kako u oblačenju, frizuri tako i o ponašanju. Međutim, najbitnija stvar je bila obrazovanje. Devojke su morale biti dosta obrazovane, morale su znati mnogo stvari iz opšte kulture, a balovi su bili prava prilika da to i pokažu. Danas mislim da nema toliko problema sa obrazovanjem mladih, već više sa ponašanjem. Kada bi se malo više obratila pažnja na manire, mislim da bi sve mnogo bolje funkcionisalo.

-Jedan od zadataka je bio da frizure i kompletan stajling približimo tradiciji i vremenu balova, i naravno da sve bude sinhronizovano sa kostimima. Napominjem da su za ovo veče devojke sa naše grupe same pravile frizure, punđe ugledajući se na dame iz XIX veka.

-Ovo je moje prvo iskustvo ovakve vrste i nadam se da će biti uspešno i da će svi biti zadovoljni. Ja sam na masteru PMF-a, i studiram turizam. Planiram da se po završetku studija bavim turizmom, jer je turizam moja strast, moja ljubav. U ovome sam se pronašla i nadam se da će mi “ići od ruke”, kaže simpatična Nikolina i dodaje:
d- Srbija raspolaže velikim prirodnim lepotama, da ima mnogo potencijala naročito u seoskom, etno turizmu, manifestacionom turizmu, koji je doduše u ekspanziji, ali tek kada se uveže srpski folklor sa srpskim selom, onda će turistička ponuda imati više smisla i mnogo više interesenata. Isto tako, tematske večeri koje bi oživele stara vremena uvrštene u redovnu turističku ponudu mesta, bile bi dobra ideja. Ali, pokušaću, pre svega, da povećam svest ljudi o potrebi i uticaju turizama na celokupan život, i ako u tome uspem, biću zadovoljna. Ovo je za mene bilo veliko iskustvo i žao mi je što je prošlo - izjavila je na kraju razgovora Nikolina Ljiljak.

Kristina Nikolić iz Kruševca, student četvrte godine turizma dodala je da su program pripremali studenti PMF.a, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, ali su im, kao i uvek u pomoć priskočili prijatelji iz folklornih ansambala i baletske škole...Napomenula je da su kao i obično ovoj večeri prisustvovali gosti, studenti fakulteta, prijatelji, pojedini odbojkaši reprezentacija Srbije, i svi oni koji su hteli da svojim prisustvom i svojim poklonom pomognu deci, jer je humanitarni karakter ovakvih večeri, uz kvalitet samog programa, postao njihov zaštitni znak.

Sponzori balske večeri bili su Srpsko narodno pozorište, Kompanija Heineken, Hobby Art Shop Dve Šmizle, poslastičarnica „Umićević“, Turistička agencija „Travel To Go“ i drugi.

-Potrudili smo se da dočaramo vreme kada su dame zaista bile dame, kroz kroz plesove i muziku prisutnim na evropskim dvorovima toga vremena, ali i način oblačenja, ponašanja... Ovoga puta je konferansije imao zapaženiju ulogu i govorio je zanimljivosti iz istorije tih dvorova, tako da je ovo veče imalo naglašeniju edukativnu notu - rekla je Jelena Dunjić iz Župe Aleksandrovac i dodala da je ovo bio zanimljiv deo zadatak, ali vremenski zahtevan.

Pitali smo je zašto je iz Aleksandrovca, izabrala da dođe u Novi Sad na  PMF da studira na čega je kratko odgovorila:

-Čula sam da je ovaj fakultet najbolji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com