Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Novaku Đokoviću sportski Oskar

Novaku Đokoviću sportski Oskar

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Sinoć, 6. februara 2012. godine u Londonu, na veličanstvenoj ceremoniji Laureus sportske akademije, povodom izbora najboljih sportista u prethodnoj godini, desila se jedna lepa priča, za Srbiju prava bajka. Novak Đoković izabran je za najboljeg sportistu sveta, te posle BBC-jeve iz decembra prošle godine, dobio i drugu svetsku potvrdu najboljeg.

Đoković je kandidaturu zaslužio posle fantastičnih rezultata prošle sezone, u kojoj je ostvario skor od 70 pobeda i samo šest poraza. Najbolji teniser sveta u 2011. godini je osvojio deset ATP titula, od čega tri na Gren slem turnirima, a u istom ritmu nastavio je i ove sezone.
Pored Đokovića, kandidati za nagradu Laureus asocijacije u konkurenciji sportista su se nalazili: Sebastian Vettel (Formula 1), Lionel Messi (fudbal), Usain Bolt (atletika), Dirk Nowitzki (košarka) i Kadel Evans (biciklizam).
Laureus World Sports Academy, je jedinstvena asocijacija koju čine 47 najvećih živih sportskih legendi, koji su dali ogroman doprinos promociji sporta širom sveta. Njeni članovi su osvajači 60 zlatnih olimpijskih medalja, 34 teniskih Gren slem titula, šest fudbalskih setskih kupova, 5 Tour the France...Atletska legenda i dva puta osvajač zlatne olimpijske medalje Edwin Moses je predsednik asocijacije, a članovi, između ostalih, su imena poput Franza Beckenbauera, Borisa Beckera, Michaela Johnsona, Martine Navratilove, Džonija Mekenroa, Nadie Comăneci, Sergeja Bupke, Katarine Witt, Monike Seleš, Mike Häkkinena, Marka Spitza, Lennoxa Lewisa, Jonathana Edwardsa, Bobija Carltona, Johana Cruyffa, Ruuda Gullita, Emersona Fittipaldija,.. Ova prestižna nagrada, koja se kvalifikuje kao „Sportski oskar“dodeljuje se od 2000. godine, a pored najboljeg u muškoj konkurenciji bira se i najuspešnija sportistkinja, tim, "proboj godine", "povratnik godine", najbolji sportista sa invaliditetom, "akcija godine"...
Novak Đoković, najbolji srpski teniser svih vremena, već se nalazio u konkurenciji za Laureus nagradu. Bilo je to posle pet osvojenih turnira u 2007. i trećeg mesta na svetskoj rang-listi, kada je nominovan u kategoriji za "proboj godine". Interesantno je da je te godine nagradu osvojila plivačica Rebeka Adlington, a pored Novaka u konkurenciji su se nalazili i naša Ana Ivanović, golfer Entoni Kim, gimnastičar Zou Kai i ovogodišnji Đokovićev takmac, Sebastian Vettel.
Ovu nagradu, pre Novaka, osvojili su Tajger Vuds (golf, SAD) 2000. i 2001. godine, Mihael Šumaher (Formula 1, Nemačka) 2002. godine; Lens Armstrong (biciklizam, SAD) 2003.; Mihael Šumaher (Formula 1, Nemačka) 2004.; Rodžer Federer (tenis, Švajcarska) 2005., 2006. i 2007. godine; Usain Bolt, 2008., 2009., Rafael Nadal, 2010. godine. Novakovo ime, upisano dvanaesto po redu, za Srbiju sija posebnim sjajem i nadamo se da bista teška 2,5 kg izrađenu u radionicama Kartije korporacije, nije podignuta i jedini put. Kada je Novak Đoković u pitanju u to smo gotovo sigurni.
Ova godina je godina novih i još većih izazova. Novak Đoković je u nju krenuo sa samog vrha. Preskočio je prvu prepreku, a čekaju ga one najveće, dva Vimbldona, tradicionalan, koji se održava krajem juna i početkom jula i vanredni, Olimpijski, koji će ove godine u krcat kalendar teniskih turnira upisati još jedan, kako Novak kaže, najvažniji. A da sve protekne u najboljem redu, bez povreda, sa sjajnim partijama u jedinom trostrukom olipijskom gradu na svetu, Londonu, Novaku će pomoći cela nacija.
Novače, uz tebe smo

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com