Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Srpski strelci bruse medalje u Novom Sadu

Srpski strelci bruse medalje u Novom Sadu

  • PDF

Najbolji srpski strelci, okupili su se pre dva dana u Novom Sadu radi zajedničkih priprema za Evropsko prvenstvo koje će se od 14. do 20. februara održati u Finskoj.

Završetak priprema planira se za dane vikenda, 11. i 12. februara, kada će se održati Finale kupa Srbije, za strelce juniorskih i seniorskih kategorija, koji će se u novosadskom SPENS-u u Streljačkom klubu "Novi Sad 1790" takmičiti u gađanju vazdušnim oružjem u disciplinama na 10m.

 

Streljaštvo jedan od naših najtrofejnijih sportova. Međutim, naši strelci uglavnom ulaze u fokus intresovanja javnosti tek posle nekog takmičenja, i to redovno zbog dobrih rezultata i osvojenih medalja. Zato su ovom prilikom organizatori pokušali da zainteresuju medije i da pre prvenstva održe konferenciju za novinare. Na konferenciji je Goran Maksimović naglasio da naši reprezentativci, kada je ovaj trofejni sport u pitanju, uvek imaju velike ambicije, a to su pre svega da izbori još neka mesta u olimpujskom timu za London.

-Očekivanja su najveća do sada, ovde smo došli na pripreme, jer smo nekako bili srećne ruke kada smo za polaznu destinaciju imali Novi Sad. Nadam se da će naša reprezentacija imati puno uspeha na predstojećem prvenstvu, kao i na svim takmičenjima koja su pred njom

-Nekada smo svi bili raspoloženi kada dolazimo u Novi sad na pripreme, i znamo da smo dobrodošli i od strane streljačke družine Novi Sad u od strane SPENS-a, koji nam je na raspolaganju 24 časa dnevno,  i od grada Novog Sada. Problem predstavljaju samo temperature od -10°C, tako da je i u strelištu relativno hladno, hladnije nego što smo navikli. Već dva dana traju pripreme i treninzi se odvijaju dosta dobro, postižemo dobre rezultate i sve su indicije da ćemo se dobro pripremiti za ovo evropsko prvenstvo. Tamo su temperature verovatno i niže, ali mislim da ćemo imati dobre uslove za samo takmičenje. I da napomenem, osim temperature, sve drugo je optimalno. Smešteni smo u novosadskom hotelu Prezident, koji nam nudi dosta pratećih sadržaja, bazen, saunu, čime ispunjavamo „slobodno“ vreme, što će sportistima mnogo pomoći da se maksimalno spreme za ovo prvenstvo.

Jasna Šekarić se zahvalila na gostoprimstvu i dodala:

-Sada ću govoriti kao neki delegat ili sportski radnik, ali za sada se još uvek takmičim. Kao najstariji, to jest najiskusniji, lepše zvuči, mi smo poslednje dve godine bile evropske prvakinje i sigurno da i sada idemo sa ambicijom da treći put za redom to ponovimo, što se tiče nas tri: Zorane Arunović, Bobane Veličković i mene, Zorana nam je glavni adut. Ona u poslednje vreme puca zaista jako, jako dobro. Bobana i ja ćemo verovatno biti pod malo većom presijom zato što je ostalo to jedno mesto, jedna kvota u olimpijskom timu. Ne sumnjam da ćemo obe dati sve od sebe da pucamo što bolje i ostvarimo što bolji rezultat, što zbog ekipe, što zbog kvote.

Trenutno na SPENSU-u treniraju izistinske veličine srpskog streljačkog sporta.

Stevan Pletikosić (39), član je streljačkog kluba “Čika Mata” iz Kragujevca. Ove 2012. godine Stevan obeležava jubilej, trideset godina u ovom sportu. Osvajač je olimpijske medalje u disciplini MK puška, 50 metara u ležećem stavu (1992. godine u Barseloni u kojoj nastupa kao nezavisni sportista),  više od deset medalja na prvenstvima Evrope i isto toliko na Svetskim kupovima. Na Finalu Svetskog kupa 1991. godine, kao junior, postigao je maksimalnih od 600 krugova u disciplini MK puška, 50 metara u ležećem stavu, koji je do danas neprevaziđen.

Zorana Arunović (25), članica streljačkog kluba „Crvena zvezda“ iz Beograda, svetska prvakinja u gađanju vazdušnim pištoljem i svetska vicešampionka u gađanju MK pištoljem, kao i ekipna srebrna sa sestrom Jelenom i Jasnom Šekarić, prva je sportiskinja iz Srbije koja je izvadila vizu za Olompijske igre u Londonu 2012. godine.

Jasna Šekarić (46), članica SD „Crvena zvezda“, sa ukupno 84 osvojene medalje i to: pet sa Olimpijskih igara (zlato, tri srebra i bronza), četiri sa svetskih šampionata (tri zlata i srebro),  47 medalja sa Svetskog kupa (31 zlatna, 10 srebrnih i šest bronzanih),deset medalja sa evropskih šampionata i medalja sa drugih značajnih takmičenja.

Dimitrije Grgić član beogradskog “Akademca” ima kvotu za OI, i naš je standardni član  reprezentacije u disciplini vazdušni pištolj10 metara.

Andrea Arsović (Partizan), u karijeri ima evropsko zlato vazdušnom puškom 2010. u Merakeru, bronzu sa Svetskog kupa u Fort Beningu prošle godine, kao i mediteransko zlato iz Peskare 2009. godine, uz dva mediteranska rekorda vazdušnom puškom. Olimpijsku vizu ove godine osvojila je šestim mestom MK puškom na Svetskom kupu u Fort Beningu. Bila je četvrta MK puškom trostav i osma MK puškom 60 metaka ležeći na Šampionatu Evrope u Beogradu ove godine. Prošle godine je bila šesta u finalu Svetskog kupa u Minhenu.

Bobana Veličković, članica streljačkog kluba “Bor 030”, evropska seniorska šampionka u gađanju vazdušnim pištoljem 2010. godine u Norveškoj, kao debitantkinja i juniorka,

Dragana Todorović juniorka iz Pirota, jedna je od četiri debitanata u našoj reprezentaciji prvi put nastupa u seniorskoj konkurenciji, inače sedma na juniorskom prvenstvu prošle godine,

Ivana Maksimović, seniorka u disciplini puškom, ima kvotu za OI, šesta sa svetskog prvenstva 2010. godine. Ona i Dragana su bile članice najbolje juniorske ekipe u Evropi prošle godine,

Igor Čotra (“Zvezdara”), junior puškom, naš najiskusniji junior i jedini koji je treći put na prvenstvu Evrope.

Debitanti: Stefan Aleksandrovski iz Stare Pazove, član „Jedinstva“, Gabriel Dautović iz Pančeva 1813,  Marina Simić, Novi Beograd „Ušće“, takmičarka puškom

Tijana Kolarik, vazdušnim oružjem, članica SD „Pančevo 1813“.

Na ovoj konferenciji nedostajala su tri člana reprezentacije, novosađanin Nemanja Mirosavljev (Streljačka družina “Novi Sad 1790”), seniori MK pištolj slobodnog izbora, Andrija Zlatić (“Aleksa Dejović”, Užice),  svetski, evropski prvak i naša velika uzdanica na ovom prvenstvu Evrope i Damir Mikec (“Policajac”) koji takođe ima kvotu, koji je izostao danas zbog rešavanja nekih tehničkih problema.

Sa našim reprezentativcima trenira  i gost iz Slovenije, Željko Mojičević , koji se priprema da osvoji Evropsko prvenstvo, ali za Sloveniju.

A da bi reprezentacija bila potpuna , uz sportiste je i sveprisutni stručni tim koji će pomoći našim sportistima da dođu do željenih rezultata: Goran Maksimović, Dragan Donević, Jelena Arunović, Ivan Manojlović, Srećko Pejović...

Ovoj ekipi nedostaju samo juniorski takmičari u kategoriji pištolja, ali je to zadatak i cilj koji su veliki znalci streljačkog sporta zacrtali kao prioritet i obećali da će Srbija i u ovoj disciplini imati predstavnike na prvenstvu Evrope 2013. godine.

Uobičajeno okupljanje ekipe pred veliko takmičenje, kao što je predstojeće Evropsko prvenstvo u Finskoj, mnogo više znači mladim strelcima nego onim iskusnim, ali je bitno to druženje i međusobni razgovori.

A o OI se još ne razmišlja, jer do jula, kada zvanično kreću takmičenja u Londonu,  ima mnogo vremena, mnogo rada. Goran Maksimović je svoje želje sažeo u rečenici: “Voleo bih da se ponovi Peking samo sa medaljama.“ Da podsetimo, u Pekingu je Srbija imala pet finala i falilo je samo malo sreće da se osvoji medalja. Nadamo se da će naši strelci u Londonu imati i te sreće koja im je pre četiri godine nedostajala. Ali, pre svega treba dobro „odraditi“ Finsku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com