Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Lovci dobili neophodna sredstva za ovogodišnje aktivnosti

Lovci dobili neophodna sredstva za ovogodišnje aktivnosti

  • PDF

Srbiji ima više od 85.000 registrovanih lovaca i 236 lovačkih udruženja. To je jedna snažna organizacija, brojčano, ali i u smislu višestrukog potencijala ovih ljudi spremnih da se stave ne samo u službu lova i lovstva, već i da priteknu u pomoć kad god je to potrebno u svakoj nepredviđenoj situaciji. Lovci, dakle, nisu samo lovci, već i svojevrsni čuvari našeg nacionalnog blaga i bez obzira ne trenutnu razjedinjenost među pojedinim udruženjima i nesaglasja po nekim pitanjima, svi imaju identičan cilj -  da budu od maksimalne koristi u lovstvu, lovnom turizmu i privređivanju uopšte.

Upravo zato je lovce, ali i celokupnu javnost, obradovala vest da su ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i direktor Uprave za šume Saša Orlović dana 13. februara 2012. godine, potpisali su 109 ugovora sa korisnicima sredstava u oblasti lovstva iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva Republike Srbije u lovnoj 2011/2012. godini u iznosu od 60 miliona dinara, na osnovu konkursa koji je ministarstvo raspisalo krajem 2011. godine.

Tom prilikom ministar Petrović je rekao:

-Danas smo potpisali 109 Ugovora sa 84 lovačka udruženja. Cilj dodeljivanja sredstava je razvoj lovstva u Srbiji i uspostavljanja reda u toj oblasti, povećanje broja divljači, kreiranje interesantne nacionalne ponude za privlačenje stranih lovaca i otvaranje novih radnih mesta.

Ministar Petrović je u Privrednoj komori Srbije najavio da će u narednih mesec dana biti raspisan i novi konkurs na kome će biti dodeljeno još 60 miliona dinara, pozivajući one koji to sada nisu učinili da se prijave za dobijanje sredstava.

-Lovačka udruženja koja su danas potpisala ugovore okupljaju oko 30.000 lovaca, što je više od trećine od ukupnog broja. Novac će potpisnicima biti dat za četiri svrhe - nabavku 17 hladnjača za čuvanje legalno odstreljene divljači, zaštitu i prehranu krupne divljači, pomoć područjima pogođenih elementarnim nepogodama i zanavljanje divljači, pre svega zečeva i nacionalne projekte – obavestio je gospodin Petrović.

Prema procenama u Srbiji trenutno ima 5.000 jelena, 120.000 srneće divljači, 30.000 divljih svinja i oko 600.000 zečeva, a cilj je da u dogledno vreme bude 20.000 jelena, 200.000 srneće divljači, 50.000 divljih svinja i 800.000 zečeva.

Direktor Uprave za šume Saša Orlović podsetio je da je budžetski fond za razvoj lovstva Srbije formiran na osnovu novog Zakona o divljači i lovstvu koji je usvojen 2010. godine.

Predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije, Tomica Radosavljević, zahaljujući se na ukazanom poverenju u ime svih Udruženja kojima je dodeljen novac, rekao je da će obezbeđivanje finansijskih sredstava doprineti ne samo uvećanju fonda divljači već i pomoći armiji lovaca da bolje štite divljač na terenu, ostavljaju im hranu i brinu o njima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com