Wed10052022

Poslednja izmena:11:20:20 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Prešernov dan svečano obeležen u Rumi

Prešernov dan svečano obeležen u Rumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji sa slovenačkim kulturnim društvima, koja su u više navrata učestvovala na Festivalima tamburaških orkestara Srbije i Muzičkih društava Vojvodine, Ruma je ove godine dobila privilegiju da tokom minulog vikenda bude domaćin centralne manifestacije „Prešernov dan“ u Srbiji, koja se priređuje u čast najvećeg slovenačkog pesnika Franca Prešerna i kulturnog nacionalnog praznika u Sloveniji.

 

Organizatori programa bili su Udruženja Slovenaca „Emona“ iz Rume i „Kredarica“ iz Novog Sada, Ambasada Slovenije i Turistička organizacija Opštine Ruma.
U prepunoj velikoj Sali Kulturnog centra u Rumi izveden je raznolik program koji obeležava slovenački nacionalni praznik, dan kada je 1849.godine umro najveći slovenački pesnik Franc Prešeren. Članovi Udruženja Slovenaca „Emona“ i „Kredarica“, tamburaški orkestar „Plavi čuperak“ iz Rume i ostali, podarili su prisutnima, među kojima je bio i slovenački ambassador u Srbiji, gosspodin Franc But, bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program, uz učešće horova, orkestara, tamburaša, recitatora, baletskih i igračkih grupa, kao i uz nastup dece sa posebnim potrebama.
Franc But, ambasador Slovenije nije krio svoje zadovoljstvo viđenim i za medije je kratko izjavio:
-Mi smo jedina zemlja u svetu gde je kulturi posvećen jedan dan i to kao nacionalni praznik. Franc Prešern je simbol slovenačke kulture i naroda i to u smislu preživljavanja.
Franc Prešern je živeo u prvoj polovini 19.veka, a slavu najvećeg slovenačkog pesnika je stekao tek nakon smrti. Poznat je po pesmama Sonetni venac, O vrba i Zdravljica, čiji je deo slovenačka himna. Zato je Slovencima u matičnoj zemlji, ali i kod nas važno obeležavanje ovog praznika. Silva Martinec, sekretar Udruženje Slovenaca „Kredarica“ iz Novog Sada istakla je:
-To je za nas važan datum, prvenstveno zato što okuplja sve Slovence sa ovih prostora ili njihove predstavnike. Sa druge strane ovakvo obeležavanje praznika je značajno, jer tako postajemo aktivni deo multietničkog života u šarenolikoj Vojvodini.
Zoran Jovičić, predsednik Udruženja Slovenaca „Emona“ Ruma je dodao :
-Nije loše da svako čuje nešto i o drugim kulturama, iako su slovenačka i srpska kultura bliske, a nadam se da će se saradnja produbiti još više.
Organizacija tzv. Prešernovog dana je bila prilika da Turistička organizacija i Opština Ruma budu domaćini Slovencima koji žive u Srbiji, ali i da svoje sugrađane podsete na poeziju pesnika koji je do skoro bio deo obavezne lektire u našim školama.
-Ruma je multietnička, multinacionalna, otvorena i dobronamerna sredina, i mi smo sve učinili da na pravi način damo doprinos obeležavanju dana Franca Prešerna - rekao je Dragan Kardaš, zamenik predsednika Opštine Ruma.
Tako je i publika mogla da se podseti stihova pesama Sonetni venac, Soldaška, Luna sije, Strunam, ali i da uživa u nastupu igračkih ansambala, tamburice i hora. Posebne emocije izazvao je nastup dece sa posebnim potrebama, koja su dobila gromki aplauz.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com