Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Promocija turijske Kobasicijade u Novom Sadu

Promocija turijske Kobasicijade u Novom Sadu

  • PDF

Tradicionalna turističko-privredna manifestacija turijska „Kobasicijada“, imala je u petak, 17. februara, uobičajenu promocija u novosadskoj Dunavskoj ulici. Vreme je poslužilo i Turijce, ali i brojne zainteresovane građane koji su hteli da kupe nadaleko čuvenu turijsku svežu, suvu ili roštilj kobasicu. Cena je kao i prethodnih godina bila ista,150 dinara je koštala roštilj kobasica u lepinji, 400 dinara sveža i 600 dinara suva. Usput je mladi turijski dobošar, nakon Subotičana i Somboraca, pozvao i Novosađane da za predstojeći vikend dođu u prestonicu kobasice, Turiju, gde svaka kuća uvek u svako doba ima bar 10 kila kobasica, slanice ili čvaraka, a gde se složno selo složnih domaćina sprema za obaranje novog, sopstvenog rekorda. Ostaje još samo da se naknadno ode i do Zrenjanina, gde promocija nije održana zbog nevremena, ali će to biti učinjeno posle „Kobasicijade“, o čemu će stanovnici grada kraj Bečega biti blagovremeno obavešteni.

-Spremili smo se, a nadamo se da će nas ove godine i vreme poslužiti, da zadnjeg vikenda februara, od 24-26.  februaa, u Turiji održimo našu tradicionalu, 28. po redu „Kobasicijadu“, na kojoj planiramo da dana 25. februara, u subotu, tačno u podne, napravimo najdužu kobasicu na svetu, 2.028 metara. Nosiće je najnoviji i najskuplji traktor na svetu, FENDT, svetski poznate kompanije, koju u Srbiji zastupa firma „Inter agrar“ iz Novog Sada. Kobasicu rekorderku ćemo 15 minuta nakon svečanog otvaranja, prodavati na dužni metar, po ceni od 450 dinara za svaki. Posetioci će ove godine u Turiji, imati šta i da vide i da kupe. Biće tu, osim naravno kobasica svih fela, slanine, salama, papaka, šunki, kostiju, svega, za sve ukuse i za sve novčanike. Novost, i to velika, je da ćemo  na našoj manifestaciji okupiti  sve manifestacije slične tematike poput Kobasicijade, kao što su „Kajganijada“, „Štrudlijada“, „Pasuljijada“, „Kupusijada“, „Škembijada“...  Ovčiji paprikaš kuvaće ljudi sa Čeneja, tako da će za sve biti, da kupe, ponesu, i da se lepo provedu. Moram da kažem da će u subotu uveče, oko 17 časova, na centralnoj bini biti održana dva koncerta, jedan pop muzike, a drugi za ljubitelje narodne muzike – informisao nas je Miroslav Medurić Čika, zaštitno lice jedne od najpopularnijih manifestacija u Vojvodini, koji je promociju u Novom sadu iskoristio da još jednom pokaže humanost ovog sela i uručio predsedniku Skupštine grada Aleksandru Jovanoviću 30 kilograma kobasica za „Sigurnu kuću“.

Program (detalje možete videti na naslovnoj slici u našoj Galeriji), inače, počinje u petak od 10 h, kada se pristavlja svinjski paprikaš ispre Zemljoradničke zadruge. Kulturno-umetnički program započinje od 12 i traje do 16 sati. Na centralnoj bini zakazano je i takmičenje u skoku u dalj. Za subotu je planirano proglašenje najbolje kobasice u kategoriji klanične industrije i privatnih proizvođača iz Turije, takmičenje u brzom jedenju kobasice, dodela nagrade gostu iz najudaljenijeg mesta, kao i proglašenje naj-čoveka 28. „Kobasicijade“. Nedelja je rezervisana za celodnevni kulturno-umetnički program i probavanje svinjskog paprikaša, sve do večernjih sati.

Čika dodaje da će se za najdužu kobasicu na svetu utrošiti oko 5 tona polutki, od toga će, grubo računajući, polovina morati „da ode“, znači ostaje 2,5 tone čistog mesa, koje će se dalje pretvoriti u samlevenu masu, pa tu ide još 20% slanine, što praktično znači da će za pripremu biti  potrebno 3 tone „materijala“. U ovom poslu učestvovaće dvanaestak  domaćina, mesara, koji će pripremati meso, a kobasica će se sukcesivno puniti od četvrtka do subotu ujutru, kada će da bude spremna da izađe na štand. Predstavnici veterinarske inspekcije Južno-bačkog okruga, bili su u Turiji, videli su objekat u kome će se praviti najduža kobasica na svetu i organizatorima dali sva potrebna odobrenja. Inspektori će prisustvovati punjenju kobasice. Ostaje obaveza da se dan ranije, u četvrtak, urade sve neopodne analize, kako bi sve bilo ispravno i bezbedno za konzumiranje.

Prošla godina nije bila naklonjena Kobasicijadi. Jako nevreme praćeno snažnim vetrom, onemogućilo je planirani rekord i očekivanu posetu, ali je, zato, pretprošle godine u Turiju za vikend pristiglo preko 70.000 ljudi. Ove godine Kačarevo je odložilo „Slaninijadu“ zbog (ne)vremena, ali se za vreme održavanja 28. „Kobasicijade“ predviđa lepo vreme, a grupe turista iz Beograda već su najavile da će da stignu autobusima, da kupe kobasice i druge proizvode i da prisustvuju samoj manifestaciji.

Za ovogodišnju, 28. po redu, koja sledi u periodu od 24-26. februara, cela Turija priprema se ozbiljnije nego ikada ranije, ne samo zato što su sebi postavili zadatak da obore Ginisov rekord za još jedan metar, kako bi ona prestigla dosadašnju od 2027. Metara, već i da opravdaju stečenu reputaciju svoga mesta.

Ono što mnogi znaju, ali nije na odmet reći, je da se u Turiju može doći iz pravca Novog Sada preko, bolje reći, pre Srbobrana, ili sa druge strane, preko  Nadalja. Turija leži na tri vode (reci Krivaji, Velikom bačkom kanalu i Beljanskoj bari). Prema poslednjem popisu Turija ima 2.300 stanovnika i 216 praznih kuća, i najplodniju zemlju, ne samo u Vojvodini i Srbiji, već i jednu od najkvalitetnijih u Evropi, iz koje bez obzira na sve to, mladi idu u grad, a malo ko se vraća. Ali, zato oni koji su ostali daju najbolji primer, recept za to kako se jedno malo i složno selo može izboriti i postati ugledno, značajno i nazaobilazno, kako u turističkim, tako i u privrednim brošurama u zemlji, ali i šire. Njihov recept je rad, rad i zajedništvo. A taj rad i to zajednoštvo doveli su ih do toga da po 28. put za redom organizuju jednu od naposećenijih i najatraktivnijih manifestacija u Vojvodini.

Prošle, 2011. godine uzeli su učešće u vrlo respektabilnom nadmetanju vojvođanskih sela, koje je organizovao Klaster “Istar 21”  i TA Magelan, projektu “Bogatstvo različitosti”, u kojem su pokazali da su dobri domaćini, ali da se ovo mesto može pohvaliti i sa alasima i sa lovcima, i sa umetnicima, boemima i sa naučnicima, istoričarima. Zato za Turiju nije sinonim jedino “Kobasicijada”, već se može reći da je to selo, u pravom smislu te reči, naše bogatstvo različitosti.

 

Više slika sa promocije turijske Kobasicijade u Novom Sadu, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com