Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE Manifestacije Izazovima ukusa odškrinuta vrata Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Izazovima ukusa odškrinuta vrata Međunarodnog poljoprivrednog sajma

  • PDF

Uručivanjem priznanja najuspešnijim kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su dali na ocenjivanje svoja vina i jaka alkoholna pića u okviru manifestacije “Izazovi ukusa”, praktično su započele brojne aktivnosti koje Novosadski sajam tradicionalno priređuje uoči održavanja, ove godine, 79. po redu Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Tokom dva dana 1. i 2. februara komisije su ocenjivale 264 uzorka vina i jakih alkoholnih pića, koje je prijavilo 120 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije i dodelile šest Velikih šampionskih pehara, dva Srebrna i tri Pehara, 36 velikih zlatnih medalja, 106 zlatnih, 96 srebrnih, 10 bronzanih, sedam povelja, devet plaketa i 15 titula šampiona kvaliteta Novosadskog sajma u grupi proizvoda.
Čast da osvoji prvi ovogodišnji šampionski pehar u kategoriji jakih alkoholnih pića zanatskog tipa proizvodnje pripala je predstavnicima Udruženja proizvođača rakije “Srpska rakija”, Beograd - (za organizovan nastup) za visok kvalitet i širok asortiman voćnih rakija i BMB Delta, Gradiška, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina - za vrhunski kvalitet i širok asortiman prirodnih rakija. Srebrnim peharom je nagrađen “Zenit” u Ćupriji, a Peharom Novosadskog sajma “Podrum Lukić”, Babajić, Ljig.
Za najbolja vina zanatskog tipa proizvodnje Velikim šampionskim peharima nagrađeni su, u organizovanom nastupu VIVIS - Udruženje vinogradara i vinara Srbije u Beogradu i pojedinačno Radivoje Asanović iz Podgorice. Srebrnim šampionskim peharom nagrađena su “Vina Dornberg”, Dornberg, Slovenija i “Vinarija Živanović”, Sremski Karlovci. U istoj robnoj grupi, Peharom Novosadskog sajma nagrađen je Božidar V. Šofranjac, Rvaši, Cetinje, Crna Gora. Za organizovan nastup u robnoj grupi jakih alkoholnih pića i vina zanatskog tipa proizvodnje Velikim šampionskim peharom nagrađeno je Nacionalno udruženje vinara i vinogradara Crne Gore, a Peharom Novosadskog sajma Vinarija Vukićević - Beri, Podgorica, Crna Gora.
U robnoj grupi vina industrijskog tipa proizvodnje Veliki šampionski pehar zaslužio je “13. jul – Plantaže” AD, Podgorica - Crna Gora,

Pozdravljajući nagrađene proizvođače, predstavnike medija i brojne goste, direktor Novosadskog sajma GoranVasić je rekao:
-Poštovani proizvođači ovih predivnih pića, koje smo imali prilike danas da kušamo, da naši cenjeni članovi komisije daju svoje mišljenje o vinu i rakiji. Zapravo ove trpeze i izložene flaše govore o bogatstvima našeg regiona. Nama je drago da pored proizvođača vina i rakije, i žestokih pića iz Srbije imamo naše prijatelje iz celog regiona, susednih država, i da se takmičimo sa prelepim ukusima, kako nosi i ime ova manifestacija. Mi sa ovim probranim ukusima nastojimo da napravimo jedan divan spoj između proizvođača i najuspešnijih hotelijera i restoratera u regionu. Naša je želja bila da ovaj skup predstavlja spoj ove dve buduće vrlo perspektivne grane naše privrede, od kojih svi očekujemo dobre rezultate. Danas želim da se dobro osećate u ovom prostoru Novosadskog sajma, da odavde ponesete lepe utiske, i da iskoristite ovaj boravak ovde da sklopite dobre poslovne angažmane. Mi vam stojimo na raspolaganju da pomognemo da vaša divni proizvodi nađu što lakši put do kupaca.

Nekoliko reči u ime nagrađenih ispred Udruženja Srpska rakija izrekao je direktor programa „Srpska trojka“ Dragan Đurić:

-Po peti put ovaj dragoceni pehar dolazi u naše ruke. U ime proizvođača rakije Srbije rekao bih u ruke istinskih boraca za kvalitet i prave vrednosti. Rakija je veliki potencijal Srbije. I to ne samo izvozni. Kaže se da u Srbiji ko god ima više od tri voćke u dvorištu peče rakiju. I svi imaju najbolju rakiju. Tim mi je ovo priznanje draže i zbog toga se osećamo ovako uzvišenim. Naše Udruženje osnovano je sa ciljem da se izbori za status rakije kao nacionalnog proizvoda Srbije. A da bismo to postigli, moramo da promenimo razmišljanje kod države koja treba da shvati da je rakija istinski srpski proizvod od koje možemo da imamo veliku korist. I kod potrošača koje konstantno edukujemo i ovakvim primerima, i izložbama, i ukazujemo na razliku između rakije i raznih falsifikata, koji se nude pod imenom rakija. Novosadski sajam kao sajam srpske tradicije, kao simbol edukacije srpskog seljaka, srpskih poljoprivrednih proizvođača u svakom pogledu, bio je i ostao otvorena knjiga koju uvek rado čitam. Želimo vam puno uspeha u daljem radu i napredak u svakom pogledu. Veliko hvala i Privrednoj komori Beograda koja je prepoznala našu volju i pružila nam dom i sa kojom ćemo zajednički nastupiti na ovogodišnjem novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Iskoristio bih priliku da najavim, za nas proizvođače dva velika događanja. Postavljanje internet prodaje rakija, što je sada znatno olakšano, kao i Sajam srpske rakije, u septembru ove godine u Beogradu na koji ste naravno svi dobrodošli. U ime svih nagrađenih hvala svima i živeli.

„Izazovi ukusa“ nisu protekli samo u ocenjivanju proizvoda. Tokom celodnevnog programa, proizvođači i ostali zainteresovani, mogli su da prisustvuju na više stručnih predavanja, koje su održali eminentni stručnjaci i da u direktnom kontaktu saznaju sve ono što ih interesuje, kao i da degustiraju vina i rakije svojih kolega.

 

Više slika sa manifestacije „Izazovi ukusa“, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com