Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Put oko sveta za četiri dana sa Beogradskim sajmom

Put oko sveta za četiri dana sa Beogradskim sajmom

  • PDF

Beogradski sajam svake godine na svečanosti otvaranja, priredi posebno zadovoljstvo prisutnima. Prošle godine je to bio nastup prvog trubača sveta Dejana Petrovića sa njegovim orkestrom, pretprošle avangardne muzičke grupe Studio Alektik iz Novog Sada, a ove godine, sve je počelo nastupom pevačke grupe Viva Vox, sastavljene uglavnom od studenata Beogradskog univerziteta, koji su svojim glasovima uputili svojevrsnu poruku celome svetu.
Ovogodišnja manifestacija je organizovana kao kombinaciju nekoliko sajmova, od kojih je naravno najznačajniji 34. Međunarodni sajam turizma, ali ništa manje nisu važni ni 8. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, i 3. Međunarodni sajam vina. Svaki od ovih sajmova na svoj način doprinosi razvoju naše turističke privrede, afirmiše turističku ponudu naše zemlje, koja ne uključuje samo prirodne lepote, hotelski smeštaj, nego i našu gastronomsku ponudu. Turistička organizacija Srbije promoviše ove godine srpski turizam filmom koji je objedinio izlagačku ponudu sa sva tri ovogodišnja sajma. Ta promotivna kampanja koja je već osvojila simpatije korisnika interneta širom sveta ima naslov „Soul food Serbia“ , i taj film su prisutni imali prilike da vide, kao i promotivni film koji je podsetio na najveće uspehe organizacija i pojedinaca u prošloj, 2011. godini.

Svetska turistička organizacija, specijalizovana organizacija u sistemu Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, objedinjava 145 država, 7 velikih teritorija i 350 pridruženih članica, brine o razvoju turizma u celom svetu. U ime Svetske turističke organizacije (UNWTO), prisutne je pozdravio generalni sekretar gospodin Taleb Rifaij.

- Dragi prijatelji, ovom prilikom vam prenosim pozdrave svih koje misle na vas u sedištu Svetske turističke organizacije u Madridu, koja predstavlja ogranak ove organizacije u UN i dozvolite mi da još jednom izrazim svoju duboku zahvalnost što smo svi ovde u ime Međunarodnog turističkog saveza. Ovaj međunarodni sajam u Beogradu je počeo da predstavlja jedno trajno izuzetno značajnu tačku u svetu turizma. Pre dve godine sam bio pozvan da prisustvujem ovde, ali u drugoj ulozi. Sada mogu da kažem da je izuzetno impresivno sve što je u međuvremenu urađeno i to ukazuje na trud i nastojanje ovog naroda. U poslednjih par decenija beogradski Međunarodni sajam turizma postaje sve jači i jači i predstavlja jedan od najvažnijih svetskih foruma za turizam u XXI veku. Rast značaja Beogradskog sajma turizma nije slučajna. On je odraz značaja turizma u ovoj zemlji. Za manje od jedne decenije videli smo skoro dupli porast broja posetilaca ovde u ovoj zemlji, u 2011. godini je taj broj bio 750.000 međunarodnih putnika, sa skoro jednom milijardom američkih dolara u prometu. Sa stopom rasta od 18%, ako upoređujemo sa prethodnom godinom, turizam u Srbiji predstavlja najveću stopu rasta u Evropi. A to je bilo moguće izvesti samo zato što su u turističkom sektoru bili posvećeni i što je privatni sektor bio dinamičan.

Gospodin Taleb Rifaij je dodao da se isto može reći i za njegovu zemlju, Tursku, zemlju partnera ovogodišnjeg sajma.

-Mome dobrom prijatelju državnom seketaru Turske želim da kažem da je zaista važno što je prisutan ovde danas, njegova uloga je značajna jer ukazuje na značaj turizma u Turskoj, koji je u ogromnoj meri porastao u poslednjih deset godina. Bez obzira na ekonomske poteškoće, političke neizvesnosti i turbulencije, u ovoj godini očekujemo da ćemo postići odlične rezultate, što otvara izuzetno veliki broj prilika, kao što je stvaranje milion novih radnih mesta, povećavanje konkurencije, ali i povećavanje odgovornosti. Moramo sve vreme držati širom otvorene oči, pratiti šta se dešava u svetu, kako bismo ostali konkurentni, pratili inovacije, stvarali nove distributivne kanale i biti konkurentni sa onim što već imamo. Moramo stalno pratiti kretanja na tržištu i obraćati pažnju na ljudske resurse. Dragi prijatelji, još jednom, dobro došli u Beograd.

Evropska komisija, udruženje koje ima za cilj da promoviše Evropu kao turističku destinaciju širom sveta, po drugi put učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma. Ima 34 članice, što je više od 27 članica Evropske unije. I Srbija je članica ove komisije, i još 15 koje su deo ovog međunarodnog sajma. Turska je preko 20 godina članica tog udruženja.

Prvi put se Nemačka pojavljuje kao zemlja izlagač, a tim povodom Petra Hedorfer, direktorka Turističke organizacije Nemačke i predsednica Evropske turističke komisije je izjavila:

-Kancelariji turističkog odbora Nemačke koja će biti otvorena u martu u Beogradu, će nuditi naš program ne samo Srbiji, već nadam se da ćemo pokriti čitav region Balkana. Dakle zemlje su: Rumunuja, Bugarska, Makedonija, Hrvatska, BIH, Crna Gora..., šest okolnih zemalja. Balkan predstavlja jedan vliki potencijal od kojeg ćemo svi u Evropi imati mogućnosti da utičemo na njegovo širenje. Kao primer navela bih reku Dunav koja protiče kroz 14 zemalja Evrope.
Ove godine počasni gost sajma je Turska. Državni sekretar u turskom Ministarstvu kulture i turizma Ozgur Ozaslan, naveo je da je ponosan što je njegova zemlja partner na ovogodišnjem sajmu i izrazio uverenje da će taj status doprineti još boljoj saradnji dve zemlje, posebno u oblasti kulture i turizma. On je dodao da smo svi svi svedoci ekonomske represije i političke nestabilnosti i da je neophodna saradnja svih zemalja u regionu da bi se prevazišao nepovoljan uticaj. Turska zauzima sedmo mesto na listi turističkih sila sveta, a prošle godine tu zemlju je posetilo 31,5 miliona turista.

Nakon pozdravnih govora, prisutima se obratio Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je naglasio da je ovogodišnji 34. Međunarodni sajam turizma do sada najveća manifestacija u oblasti turizma organizovana u Srbiji.

-I ovaj sajam pokazuje da je Srbija zemlja integracija, saradnje, partnerstva, prilika da prenesemo jasnu poruku svetu da je ona takođe aktivna u međunarodnim organizacijama, da je otvorena za saradnju sa zemljama u regionu i čitavoj Evropi i da ovo danas pokazuje da imamo prijatelje i u Evropi i u svetu, ljudi koji vole Srbiju, ali je vole zato što je ovo jedna velika zemlja otvorenog srca.

Ministar Ćirić je sa zadovoljstvom objavio da na ovogodišnjem 34. Međunarodnom sajmu turizma učestvuje rekordnih 1002 izlagača, 32 izlagača hotelske i ugostiteljske opreme, 120 izlagača-vinara, kao i 64 izlagača na Sajmu suvenira.

On je, takođe, obavestio, da će Srbija sa partnerima iz Rumunije, Hrvatske i Bugarske od ove godine otpočeti novi turistički proizvod - putevima rimskih imperatora.

-Turizam jeste za Srbiju milijardu dolara prihoda, jeste nešto preko sedam miliona noćenja, ali je turizam za Srbiju i nova infrastruktura i novi kapaciteti i nova radna mesta za naše ljude. Mi u regionu počinjemo da prepoznajemo značaj koji turizam iima i u ekonomskom, socijalnom i političkom smislu i u smislu regionalnog razvoja.

Sve što treba da uradite je da ubedite nekog da dođe u Srbiju, a onaj ko dođe neće nikad otići. Mislim da to dovoljno govori o potencijalima i o onome što mi možemo da ponudimo i u oblasti turizma, ekonomije, kulture i sporta – izjavio je minister Ćirić i potom zvanično otvorio ovogodišnji 34. Međunarodni sajam turizma u Beogradu.

Više slika sa 34. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com