Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Salon knjiga, umetnosti, nauke i znanja

Salon knjiga, umetnosti, nauke i znanja

  • PDF

Prvog marta otvoren su na Novosadskom sajmu otvoreni 18. Međunarodni sajam knjiga, 17. izložba umetnosti „Art – Expo“ i 8. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“.

Salon knjiga se predstavio sa preko 50 knjižara i izdavača iz zemlje i inostranstva, od umetnosti najzastupljeniji su slikari, a predstavnici srednjih škola i visokoobrazovnih institucija vrcaju mladošću i idejama.

Otvarajući ovu manifestaciju, vojvođanski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić rekao je da Novosadski sajam ovom manifestacijom nudi integrisani koncept kulture, umetnosti i obrazovanja, jedinstven u Srbiji.

Organizatori su tokom sajamskih dana (Salon knjiga i Art – expo, traju od 1.-6. marta a Putokazi od 1. -3. mata), omogućili održavanje niza programskih aktivnosti u hali i Kongresnom centru Novosadskog sajma. Da navedemo samo neke: „Dani Laze Kostića“, Evropski fejsbuk pesnički festival, „Dan biblioteke i bibliotekara“, kvizovi, nemačko veče, javni čas crtanja stripa...

Prvog dana je novosadskom piscu Vladimiru Gvozdenu svečano uručena nagrada "Laza Kostić" za delo "Srpska putopisna kultura", u izdanju Službenog glasnika iz Beograda, a posetioci Salona će narednih dana moći da sretnu dobitnika Zmajeve nagrade Vojislava Karanovića, dobitnika NIN-ove nagrade Slobodana Tišmu, laureata nagrade "Meša Selimović" Dejana Aleksića i dobitnika Vitalove nagrade Uglješu Šajtinca.

U auli Novosadskog sajma posetioci će moći da vide izložbu skulptura iz fonda Internacionalnog simpozijuma skulpture Terra iz Kikinde, koji obeležava tridesetogodišnjicu svog delovanja; Internacionalnu izložbu umetničkih zastava; Izložbu povodom 60 godina od početka rada umetničkih kolonija u Vojvodini pod nazivom „Desetorica sa slike“ i edukativnu izložbu Matice srpske o Jovanu Hadžiću.

 

Više slika sa Novosadskog sajma, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com