Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE GTO Kragujevca, primer da se turizam može razvijati sopstvenim snagama

GTO Kragujevca, primer da se turizam može razvijati sopstvenim snagama

  • PDF

Gradska turistička organizacija Kragujevca je nagrađena „Turističkom slagalicom za 2011." za najuspešniju novu manifestaciju „Šumadijski dani otvorenih dvorišta". Ova manifestacija je krenula iz sela Vlakče 2007. godine, a prošle godine je na njoj učestvovalo šest opština: Aranđelovac, Batočina, Knić, Rača, Rekovac i grad Kragujevac, sa ukupno 130 domaćinstava.
Na 34. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, održanom od 23 do 26. februara, jedan dan, na štandu GTO „Kragujevac", predstavilo se seosko domaćinstvo sa živopisnih padina planine Rudnik, „Kuća Čolović", domaćina Mihajla Ćurčića iz sela Mala Vrbica. Tim povodom, Snežana Milisavljević, direktorica GTO Kragujevac, izložila je planove i mogućnosti razvoja ruralnog turizma kragujevačkog kraja.
– Krgujevac ima oko 200.000 stanovnika i nalazi se u srcu Srbije, u centralnoj Srbiji u Šumadiji, i od 2008. godine pa na ovamo, potpisivanje ugovora sa Fiat-om, Kragujevcu je donelo rast broja gostiju, pre svega vezano za poslovni turizam. Prošle, 2011. Godine, imali smo 12% veći broj dolazaka, od 36 do 40%, u zavisnosti od meseca, veći broj noćenja u odnosu na 2010. godinu. To je i kontinuitet rasta broja gostiju i noćenja poslednjih nekoliko godina, ali tek 20% od broja gostiju koji je Kragujevac imao krajem 80-tih godina.
– Priča o ruralnom turizmu je drugačija priča od ostalih, s obzirom da nismo dobili nikakava sredstva kroz međunarodne projekte. Mi smo u potpuno drugačijoj situaciji. Apsolutno nemamo mogućnost da apliciramo ni za jedan od međunarodnih projekata niti da iz tih projekata dobijemo sredstva, ne samo mi u Kragujevcu, već i mi u Centralnoj Srbiji, u Šumadiji. Naša strategija morala je da bude zasnovana na sopstvenim snagama. Kao prvo, udružili smo se, nas devet opština, podelili smo sredstva i učestvovali na 34. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, vezujući taj nastup za rurualni turizam. Bez obzira na to što nemamo dodatna ulaganja i finansijske injekcije, mi poslednje dve, tri godine ipak krećemo uzlaznom linijom u razvoju ruralnog turizma. Šta smo radili? Napravili smo jednu pravu malu medijsku kampanju i iskoristili to što grad Kragujevac ulaže dosta sredstava u razvoj poljoprivredne proizvodnje, pa je recimo, za 2011. godinu, njihov budžet bio 130 miliona dinara. Mi smo se jednostavno priključili kolegama koji rade razvoj poljoprivrede, razvoj sela kroz infrastrukturu, kroz kupovinu stoke, mehanizacije, itd., i kada oni drže tribine, i mi smo tu da ispričamo nešto o seoskom turizmu. Napravili smo veliku medijsku kampanju, trenutno imamo 16 kategorisanih seoskih domaćinstava. S obzirom da para nije bilo, osim medijske kampanje, tribina, išli smo po selima bukvalno od čoveka do čoveka, i anketirali stanovništvo. Zainteresovanima za bavljenje seoskim turizmom organizovali smo sve kako bi im pomogli i realizaciji njohovih nastojanja. Iskoristili smo sale, predavače, govorili smo o seoskom turizmu i predočili smo našim domaćinima, šta je za njih bitno. Pošli smo od toga da, ako nemaju velike višespratice, treba da iskoriste ono što imaju, što je odlika Šumadije, male kuće krečene u belo, sa tamnim prozorima i lepo uređena dvorišta, cveće i šumadijske specijalitete, ali i mogućnost aktivnog odmora. Umrežili smo se sa našim udruženjima lovaca, a ima ih 20.000 u Centralnoj Srbiji, udruženjem gljivara, ribolovaca, planinarima, i sa svim manastirima u okolini Kragujevca, i u seoski turizam uveli smo mogućnost aktivnog odmora na selu, odnosno prateće sadržaje, a našim domaćinima smo predočili da je naš cilj očuvanje kulturno istorijskog nasleđa i ekologije u selima.
–U međuvremenu počelo je da se dešava još nešto. Poslednjih nekoliko godina organizujemo manifestaciju „Otvorena dvorišta“. Krenulo je iz sela Vlakče, kao regionalna manifestacija, u koju su se postepeno, osim kragujevačkih sela uključile i druge opštine, a mi se nadamo da će to postati manifestacija na nivou Srbije. Cilj ovakve jedne manifestacije je da se prirodno okruženje u sredinama oplemeni. Biramo najlepša dvorišta, dodeljujemo nagrade, napravimo pravi mali sabor, igre, pesme itd. Pokušali smo da uradimo promociju na najbolji mogući način imajući u vidu da je sve to rađeno bez velikih projekata koji podrazumevaju izdvajanje velikih finanasijskih sredstava.
-Istovremeno, radimo Sajam rurualnog turizma, koji je doživeo veliku ekspanziju poslednje dve godine. Na sajmu je u novembru 2011. godine, bilo preko 70 izlagača, kragujevačka hala je bila puna, a mi kao grad domaćin nismo uspeli da dobijemo 20 kvadrata pride koje smo tražili. Na Sajmu su se okupile ne samo naše kolege iz Srbije, nego i naši gosti, prošle godine iz Slovenije, ove godine Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Sajam ruralnog turizma u Kragujevcu svake godine ima sve veći broj izlagača, a tokom svih dana trajanja sajma organizuju se tribine sa stručnim temama, uglavnom onih koje su domaćini u anketnim listićima naveli da ih interesuje. Paralelno sa događanjima u zgradi sajma, ispred hale održavaju se takmičenja u kuvanju šumadijskog čaja, lovačkog gulaša i riblje čorbe. Svake godine je sve više ekipa i već smo se sreli sa mnogo ljudi koji su nam rekli „Vidimo se u Kragujevcu, u novembru“ – sa zadovoljstvom je obavestila Snežana Milisavljević, direktorica GTO Kragujevac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com