Thu12032020

Poslednja izmena:12:26:49 PM

Back KULTURA MUZIKA Zontag u Zbirci strane umetnosti u Novom Sadu

Zontag u Zbirci strane umetnosti u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Koncert povodom promocije muzičkog izdanja "Zontag - februar 2012." autora Vladimira Zontaga održan je u petak, 2. marta u Zbirci strane umetnosti u Novom Sadu. Novosadskoj publici ovaj autor je već poznat, pre svega po neobičnoj izložbi “Tesla i svetlosni Zmaj”, održanoj na dan Zmajevog rođenja (6. decembra) 2011. godine, u rustičnom prostoru Spomen zbirke “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici. I koliko god da smo se, iznenađeni vrhunskom postavkom o Nikoli Tesli, Jovanu Jovanoviću, ali i Mark Tvenu i njihovoj povezanosti pitali, gde je ovaj čovek bio do sada, on nas je, samo nekoliko meseci kasnije, iznenadio dvosatnim koncertom, koji je šarmantno nazvao rok kabareom.
Ovaj multimedijalni umetnik, se pored muzike bavi i stripom i istorijom rokenrola i urbane kulture i dobitnik je međunarodne nagrade za multikreativnost.Vladimir Zontag je sa 12 godina imao svoju prvu samostalnu izložbu, u 14. godini počeo je da peva u lokalnoj rok grupi, a u 17. je osnivao svoj prvi bend. Objavio je nekoliko muzičkih autorskih projekata, CD "Energy and light" i CD "Psiho Delija", koautorski projekti CD "Laku noć deco", te CD i strip "Kuhinja". Na njegovom prvom albumu svirala je postava koju je zamislio a potom i ostvario, bubnjar iz Električnog orgazma, basista iz Ekatarine Velike, gitarista iz Psihopolisa. A za sebe kaže:
-Ja sam multimedijalni umetnik i postoje nedoumice oko mene, ako se predstavim kao strip crtač ili književnik, rok muzičar, ljudi imaju različite uspomene u odnosu na to šta sam im trenutno predstavio. U mom životu je dosadno ako se ne čuje moja muzika. Moram da priznam da je meni muzika na prvom mestu, pa slikarstvo i književnost, koje se tuku za drugo mesto, ali muzika je na sigurnom prvom mestu. Večeras sam imao čast da vam predstavim moj novi CD koji je nastao u Beču, u saradnji sa jednim od najboljih bubnjara sveta, Dušanom Novakovom, svirao sam i pevao, postavio sam svoje spotove i sve je zamišljeno, i ostvareno kao nesvakidašnje opušteno druženje.
-Pokušavam da napravim jedan performans gde su svi dobrodošli i gde se uspostavlja mnogo prisnija veza nego na rok koncertima. Jer, ja i ne pravim obične koncerte, nego sa gitarom. Da bi izvukao nedostatak benda i nedostatak euforije komercijalne muzike, pribegavam priči i zabavljam ljude, dižem tenziju, pokušavam zapravo da otvorim dušu koliko god mogu.
Osim što su se lepo zabavljali i posetioci i autor ove večeri, uz dobru muziku i krajnje opuštenu atmosferu, raduje saznanje da je Muzej grada izuzetno dobar akustični prostor koji je ovim koncertom premijerno otvorio svoje kapije, a direktorica muzeja, Vesna Nedeljković – Angelovski je najavila slične projekte.
Pored neosporne činjenice da se muzejski prostor i muzika vizuelno i auditivno dopunjavaju i oplemenjuju, raduje činjenica da je Novi Sad dobio još jedno ovakvo mesto, izuzetno značajno u trci za “Evropsku prestonicu kulture 2020.”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar