Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Održan sedmi Sajam poljoprivrede u Šapcu

Održan sedmi Sajam poljoprivrede u Šapcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Šabac, grad sa 70.000 stanovnika, je od davnina poznat po istoimenom vašaru, ali i po šabačkoj stočnoj pijaci na Kamičku, na kojoj se svakog petka održava prava smotra i prodaja stoke i svega onog što je vezano za poljoprivredu. Godine 2006. je grad Šabac po prvi put organizovao manifestaciju koja je imala za cilj da na jednom mestu okupi sve ono što je vezano za poljoprivrednu proizvodnju organizujući Sajam poljoprivrede. Manifestacija je postala tradicionalna i što je još važnije, od početka do danas privlači kako veliki broj izlagača, tako i posetilaca.
Tako je bilo i na ovogodišnjem sedmom „Sajmu poljoprivrede - Šabac 2012“, odloženom zbog loših vremenskih prilika u februaru, ali održanom od 02. do 04. marta 2012. godine, na oko 1.000 m2 zatvorenog prostora u Sportskoj hali „ ZORKA “ u Šapcu, kao i oko 500 m2 otvorenog prostora ispred hale, gde je bila izložena mehanizacija i oprema, koju je otvorio prof. dr Miroslav Milošević iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, a svečanosti otvaranja prisustvovali su i predstavnici Direkcije za poljoprivredu grada Šapca i brojne zvanice iz Mačvanskog okruga. Organizatori su baš hteli da prof. Malešević, jedan od najcenjenijih poljoprivrednih stručnjaka, bude taj koji će otvoriti ovogodišnji sajam poljoprivrede i pozdraviti prisutne goste, a njegovo prisustvo iskoristili su da mu predaju specijalno priznanje za dragoceni doprinos u organizaciji ove manifestacije, kao i zasluge u razvoju moderne poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima.
Raznovrsnost ponude pedesetak izlagača iz oblasti hemijskih sredstava, stočne hrane, dopunskih i potpunih krmnih smeša, opreme za poljoprivredu, ratarske i stočarske proizvodnje, pogonskih i priključnih mašina, kao i nastup predstavnika semenskih kuća, privukao je više od 15.000 posetilaca, za koje je organizator obezbedio besplatan ulaz, što se pokazalo kao jako dobar potez. Tako se, praktično, na Sajmu poljoprivrede u Šapcu moglo naći sve što je vodećoj privrednoj grani u Srbiji i potrebno. Zadovoljni su i organizatori – šabački RTV "AS", Agencija „Agromark“ iz Novog Sada, kao i pokrovitelj Grad Šabac, jer su uspeli da omoguće neposredan kontakt stručnjaka i poljoprivrednika pred predstojeću setvu, kako bi se uspostavila saradnja i postigli što viši prinosi u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i izlagači, od kojih su neki sami izjavili da nikad nisu podelili toliko propagandnog materijala kao u ova tri dana na sajmu u Šapcu
Šabac je centar Mačvanskog okruga, koji danas ima oko 350.000 stanovnika. Okružen je bitnim trgovinskim centrima: Sremska Mitrovica, Bijeljina, Ruma, Bogatić, Loznica, Koceljeva,Vladimirci, Krupanj i Obrenovac. Na teritoriji šabačke opštine zastupljene su ratarska, povrtarska i voćarska proizvodnja, a koncentracija razvoja stočarstva nosi primat u Srbiji. Ima nekoliko stotina hiljada plodnih oraničnih površina, a veći deo stanovništva se isključivo bavi poljoprivredom. Ratarsko-stočarsku proizvodnju karakteriše visok nivo mehanizovanosti pogonskih i priključnih mašina u poljoprivredi. Zato je za ovo područje od izuzetnog značaja kontinuitet u održavanju jednog ovako modernog sajma, koji ima veliku perspektivu zbog sve većeg interesovanja izlagača, ali, još važnije, zbog velikog broja stanovnika koji su sve više zainteresovani za bavljenje poljoprivredom, za koju se nova perspektiva otvara nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo Srbije u EU .

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com