Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Svetska vinska viteška elita potvrdila dolazak u Srbiju

Svetska vinska viteška elita potvrdila dolazak u Srbiju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Udruženje evropski vinski vitezovi Sveti Gerogije iz Novog Sada, ubrzano se priprema za predstojeći 47. Svetski kongres udruženja vinskih vitezova, koji se od 31. maja do 6. juna ove godine održava u Srbiji.

 

O tome je detaljno bilo reči na redovnom, mesečnom, martovskom, sastanku Viteškog odbora, koji je, između ostalog, analizirao urađeno u prethodnih 30 dana.
Tako su, između ostalog, nastavljajući promociju ove, za Srbiju najznačajnije vinske manifestacije u 2012. godini, članovi Udruženja, nakon održane konferencije za novinare u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada sredinom februara, zajedno sa TONS-om predstavili ovaj događaj i na 34. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Na štandu Turističke organizacije Grada Novog Sada, svakodnevno su vinari, članovi udruženja ili prijatelji, organizovali besplatnu degustaciju vina, koja je izazvala veliku pozornost posetilaca, pomalo iznenađenih, ali istovremeno i obradovanih ovim gestom. Viteška vina iz Vinarije Mačkov podrum iz Iriga, Vinarije Aleks i Vinum iz Sremskih Karlovaca, Vinski dvor iz Hajdukova, DiBonis iz Subotice i Vinarije Vindulo iz Temerina, probali su brojni vinoljupci, među kojima su bili i Taleb Rifai, generalni sekretar Svetske turističke organizacije, Ozgur Ozaslan, državni sekretar u Ministarstvu kulture i turizma Vlade Republike Turske, Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Srbije i mnogi drugi, koji su uz božanski napitak od vinskih vitezova dobili detaljne informacije o održavanju kongresa.
Prokonzul Udruženja, gospodin Aleksandar Kojić, obavestio je prisutne članove Viteškog odbora o tome da prijave za učešće na kongresu stižu svakodnevno. Tako su svoje učešće potvrdili vinski vitezovi iz SAD (45), Mađarske (11), Francuske (14), Slovenije (28), Švajcarske (2), Japana (2), Holandije (2), Španije (1), a u najavi je dolazak delegacije iz Austrije (8), Bugarske (11), Slovenije (4), Konga (6) … Kako je do početka kongresa ostalo više od 50 dana, veruje se da će broj učesnika biti udvostručen, jer još nisu pristigle prijave učesnika zemalja iz okruženja, koji će, kako se očekuje, biti i najbrojniji. Što je još važnije, većina do sada prijavljenih, najavila je svoj ostanak u Srbiji svih sedam dana, a to znači da će obići Novi Sad, Sremske Karlovce, Suboticu, Irig, Beograd, Topolu i Vršac.
Vitez Nenad Bermet Aleks Ratković, čija je maskota oficijelni suvenir 47. Svetskog kongresa, zadužen za organizaciju Međunarodnog turnira u rozeu, obavestio je da su počele da pristižu prijave za učešće na ovom jedinstvenom takmičenju, za koji se prijave primaju do 31. aprila, a ocenjivanje će biti izvršeno sredinom maja, kako bi se 1. juna u 19 h na svečanoj večeri na Ribarskom ostrvu mogli proglasiti pobednici i degustirati uzorci. Očekuje se da će svoje rozee poslati između 100 i 150 vinara iz zemlje i inostranstva, a protokolarne stvari oko slanja uzoraka su uspešno rešene.
Martovska sednica Viteškog odbora Udruženja evropski vinski vitezovi iz Novog Sada, ostaće upamćena i po tome što je član Viteškog odbora, uz Lisu Brown, postala još jedna žena vinska ledy, gospođa Radmila Jovanović. Takođe, dogovoreno je da se 31. marta u 12 h u Katedrali Imena Marijinog u Novom Sadu, održi viteška svečanost, kojom prilikom će biti obavljen prijem nešto više od dvadesetak novih članova (Udruženje trenutno broji 350 članova).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com