Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Lisa Brown: Engleski jezik kao most

Lisa Brown: Engleski jezik kao most

  • PDF

Engleskinja srpskog porekla Lisa Brown, je pre petnaestak godina odlučila da postane deo velikog pokreta učenja engleskog jezika, jednog od najvećih biznisa u svetu, jer kako i sama kaže:
–Ne znati danas engleski jezik znači ne komunicirati sa svetom.

Lisa Brown je u ranoj mladosti zbog ljubavi otišla iz svog rodnog Zemuna, da bi se posle 42. godine, koliko je živela u Londonu, ponovo vratila u Srbiju. Međutim, njeno vraćanje nije konačno i danas ona ima dva doma i dve domovine. Poslednjih godina koliko vremena provodi u Engleskoj, toliko vremena provodi i u Srbiji.
Lisa Brown je vlasnica i direktorica „The English Book”, prestižne beogradske, srpske, a moglo bi se reći i svetske firme, koja je generalni zastupnik dve izdavačke kuće Oxford Univesity Press-a i Macmillan Education-a, i distributer njihovih udžbenika za učenje engleskog jezika u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, u kojima se u svakom većem gradu nalazi njena knjižara. Uz saglasnost Ministarstva prosvete, a s obzirom da se način učenja stranog jezika promenio, „The English Book” organizuje seminare iz metodike nastave (Teacher meeting), i na taj način omogućava usavršavanje nastavnika.
Imajući u vidu da je kod učenja stranog jezika najvažnija neposredna komunikacija, Lisa Brown je pre desetak godina pokrenula edukativni turizam. Organizuje letnje škole u Notingemu i Brajtonu, Kamp engleskg jezika u hotelu “Putnik” na Kopaoniku, po ugledu na kampove u Engleskoj. Odlučila je da pokrene i edukativni turizam, ali u našoj zemlji za Engleze, da strancima pokaže lepotu posebno Istočne Srbije, u koju je veliki zaljubljenik. U međuvremenu je u Rajačkim pimnicama kupila kuću, a ideja da se, pored distribucije knjiga, bavi etnoturizmom, poprima sve jasnije obrise.
-Izgleda da je trebalo da vidim najpre celu Englesku, u kojoj sam živela više od pola života, pa Evropu i svet, da bi shvatila koliko je moj kraj lep i da poželim da ga pokažem strancima koji ne znaju koliko Srbija ima lepota.
Lisa Brown je završila studije biznisa na Lester Univerzitetu i dugo se uspešno bavila politikom. Međutim, pre petnaestk godina došla je na ideju da se ostvari i u biznisu a jedina prava veza i pravi biznis između Srbije i Velike Britanije je jezik.
Sada je sa njom i njen sin Richard Brown, koji ima dijametralno suprotan životni put od svoje majke. Rodio se u Engleskoj, na Kent Univerzitetu u Kenterberiju diplomirao filozofiju sa primenjenom književnošću, ali se zaljubio u Beograđanku, potom oženio i postao Beograđanin. Danas radi sa majkom i jedan je od glavnih zagovornika letnje škole na Kopaoniku, kao jeftinije i pristupačnije varijante od učenja jezika u Engleskoj.
Most kulture između dve zemlje Brown-ovi šire i na drugačiji nain. Pred Novogodišnje praznike, u svojim knjižarama organizovali su prodajnu izložbu skupocenog engleskog porcelana. Za porcelanske figurice filgranske izrade vladalo je izuzetno interesovanje, a posetioci su imali prilike da iz nekih šoljica natenane popiju pravi engleski čaj sa mlekom i probaju čuveni engleski biskvit. Sličnu izložbu, gospođa Brown priređuje u knjižarama The English Booka za Osmomartovske praznike i Dan mladenaca, a moguće je da to postane i uobičajena praksa.
Ono što Lisu Brown izdvaja iz plejade uspešnih žena je njena titula vinske lady , koju je zaslužila u Udruženju evropskih vinskih vitezova “Sveti Georgije” iz Novog Sada. Lisa je jedan od najaktivnijih članova Viteškog odbora, na čije sastanke dolazi redovno iz Beograda po svim vremenskim uslovima i na kojima ima izuzetno aktivnu ulogu. Njena sposobnost komunikacije, biće odlučujuća u sticanju pozitivnog imidža Srbije u očima učesnika 47. Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova F.I.C.B. koji se održava u Srbiji od 31. maja do 6. juna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com