Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Tehnička škola iz Trstenika napravila najbolji biznis plan

Tehnička škola iz Trstenika napravila najbolji biznis plan

  • PDF

Na takmičenju „Najbolje od najboljih“, održanom u četvrtak, 8. marta u Beogradu u organizaciji British Council-a i „Dostignuća mladih u Srbiji“, devet srednjoškolskih timova iz cele Srbije predstavilo je svoje poslovne ideje zasnovane na najuspešnijim primerima britanskih socijalnih preduzeća. Prema oceni stručnog žirija, koji su činili predstavnici poslovnog sektora u Srbiji, najbolji biznis plan predstavio je tim „Blue Moon“ iz Tehničke škole iz Trstenika čija ideja je bila da pokrenu preduzeće koje bi se bavilo rasađivanjem i prodajom sobnog i baštenskog cveća i koje bi zapošljavalo članove udruženja gluvonemih osoba. Nagradu članovima pobedničkog tima dodelio je britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport.
-Nismo očekivali ovu nagradu, konkurencija je zaista bila jaka. Kroz ovaj program smo naučili mnogo o socijalnom preduzetništvu i nadam se da će u budućnosti biti prilike da se naše ideje realizuju - izjavili su Marija, Bogdan, Andrijana, Boris i Aleksa iz pobedničkog tima.
Takmičarima i gostima ovog jednodnevnog događaja obratili su se direktor „Dostignuća mladih u Srbiji“ Darko Radičanin i direktor British Council-a u Srbiji Toni O'Brajan.
-Naš program se sprovodi u srednjim školama širom Srbije, pa nam je zadovoljstvo kada na ovakav način vidimo rezultate svog rada. Naš cilj je da mladima, kroz partnerstvo sa poslovnim sektorom, pružimo uvid u savremeni način poslovanja koji ih motiviše da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delu - izjavio je Darko Radičanin.
Toni O'Brajan je naveo primer koji pokazuje koliko je socijalno preduzetništvo važan i opšte prepoznat koncept u britanskom obrazovnom sistemu:
-U Škotskoj socijalno preduzetništvo predstavlja deo nastavnog programa u više od dve stotine škola. Izuzetno mi je drago što vidim da je u Srbiji sve više dobrih preduzetničkih ideja koje, poput onih u Britaniji, pored profita, u obzir uzimaju i rešavanje društvenih i ekoloških problema.
Kroz obuku u okviru programa „Najbolje od najboljih“ tokom novembra i decembra 2011. prošlo je više od stotinu učenika i 25 profesora srednjih škola iz cele Srbije. Njihov zadatak bio je da, podeljeni u učeničke timove predvođene profesorima-mentorima i uz savete trenera koje su angažovali British Council i „Dostignuća mladih u Srbiji“, osmisle biznis planove zasnovane na najuspešnijim primerima britanskih socijalnih preduzeća.
Devet najboljih timova kvalifikovalo se za finalno takmičenje na kome je svaki učenički tim imao samo 4 minuta da predstavi svoju ideju socijalnog preduzeća kao oblika profitabilnog, društveno angažovanog poslovanja koje pored profita u obzir uzima i rešavanje gorućih društvenih problema i problema očuvanja životne sredine.

*Izvor: www.bizlife.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com