Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistički klaster Srem publikovao sjajnu mapu

Turistički klaster Srem publikovao sjajnu mapu

  • PDF

Fonda Turistički klaster Srem, održao u utorak, 13.03.2012. godine u Sremskoj Kamenici, u sali Doma za stara lica "Konak" , godišnju skupštinu, sa uobičajenim dnevnim redom za te prilike: usvajanje godišnjeg izveštaja o radu, finansijskog izveštaja i plana rada za 2012. godinu; informacija o toku realizacije projekta i aktivnostima koje predstoje; identifikacija zajedničkih potreba članica i priprema za najavljen, nov konkurs namenjen klasterima u Vojvodini; jačanje kapaciteta klastera kroz poslovno povezivanje članica, razmena informacija i druženje članica, kao i tekuća pitanja.
Direktor Fonda Duška Davidović iznela je podatke o radu u prethodnoj godini, dobijenim finansijskim sredstvima i planovima za 2012. godinu. Opšti utisak je da klaster koji je formiran pre četiri godine i broji 24 članice, a ovom prilikom je primio i četiri nove, nije zaživeo u punoj meri. No, stvari ne idu teško samo u ovom klasteru, već ne funkcionišu na mnogo mesta, ovde, ponajviše zahvaljujući inertnosti samih članova, koji ne samo što nisu preterano zainteresovani za aktivno uključivanje, već neredovno plaćaju i članarinu, pa ima dosta pratećih problema. No, treba u svakom slučaju pohvaliti napore Duške Davidović i manjeg broja članova na učešću na raznim manifestacijama i afirmaciji ovog Fonda, koji opstaje i ima izuzetnu perspektivu.
Da je zasita tako, najbolje se vidi po novodštampanoj turističkoj mapi Srema, pod oficijelnim naslovom “Vaš vodič kroz SremNo2, na srpskom i engleskom jeziku u tiražu od 3.500 primeraka, koja sadrži čak 14 mapa u jednoj i predstavlja ne samo lepote i mogućnosti Srema, već i svojevrsni program ovog fonda.
Gledajući mapu, čovek zaista može da nađe mnogo razloga da dođe i da se zadrži u Sremu. Pored auto karte, tu je i karta železnice, planinarskih staza Fruške Gore, auto karta do fruškogorskih manastira, vinska karta, mapa biciklističkih staza, turističke informacije, turističke manifestacije, turističke atrakcije, mape turističkih proizvoda, smeštaj, restorani, kafei, usluge i još mnogo toga…Izdavanje ove mape, prema mom skromnom mišljenju, zaista izuzetne u svakom pogledu, potpomogao je Pokrajinski sekretarijat za privredu, uz saradnju bezmalo svih najvažnijih faktora u Sremu, kao što su Eparhija sremska, Planinarski savez Srbije, Biciklistički savez Vojvodine, Planinarsko društvo Borkovac iz Rume i mnog drugi. Svoje mesto na mapi našli su i članovi klastera.
Prema rečima direktorke klastera Duške Davidović u narednim šest mesecima, najviše će se raditi na daljoj afirmaciji sremskog turizma u okviru projekta “Srem, Srem, Srem…”, za čiju ralizaciju su dobijena sredstva na konkursu kod Pokrajinskog sekretarijata za privredu (250.000 od traženih 500.000), ali će se nastojati da se uz pomoć članica Fonda, predstavnika lokalne samouprave, turističke privrede, sektora malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i pojedinaca dobije dodatna finansijska podrška za dalju popularizaciju Srema i njegovih vrednosti.
O tim šansama za dalji razvoj govorio je i prof. dr Slobodan Morača sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, dok je prof. dr Dragan Tešanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta više pričao o postojećim, ali, nezaštićenim i neiskorišćenim gastronomskim mogućnostima i ovom vidu turizma.
Davidovićeva je, takođe, naglasila da je od izuzetnog značaja za klaster i izrada sajta sremskog turizma, koji treba da bude završen u najskorije vreme. Dotle će se aktivnosti odvijati u saradnji sa članicama. Jedna od najznačajnijih manifestacija u tom smislu, biće obeležavanje 15. godišnjice zaštite Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“, najvećoj atrakciji i članici, uzdanici Fonda Turistički Klaster Srema.

- Tim povodom održaće se veliki broj aktivnosti. U proleće sa početkom turističke sezone u Zasavicu na Vizitorski centar treba da stigne paleontološka postavka izložbe ,,Svet dinosaurusa,, u prirodnoj veličini, koja će trajati nepuna tri meseca, zatim, tu su tradicionalne manifestacije poput Dana mangulice, Dana Magarica, prolećne i jesenje Štukijade, i slično. U maju će se održati manifestacija Dani gljiva Srema i Mačve. Realizacija istraživačkog kampa je predviđena, tradicionalno u letnjim mesecima, a početkom novembra naučni skup o biodiverzitetu rezervata. Do kraja godine će biti postavljena kružna „Panorama“, sa prikazom staništa u rezervatu, izgradiće se sportski tereni kao i prvi prirodni bazen sa filtriranjem vode uz pomoć biofiltera. Biće odštampana i foto-monografija Zasavice i naučno-popularna monografija o gljivama Zasavice. Počeće i petogodišnji monitoring istraživanja ptica, čiji rezultat će biti štampanje Atlasa ptica gnezdarica Specijalnog rezervata prirode Zasavica – obavestila je Dušanka Davidović.

Više slika možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com