Thu09242020

Poslednja izmena:11:43:10 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Zaharije Trnavčević U poljoprivredi leži budućnost

Zaharije Trnavčević U poljoprivredi leži budućnost

  • PDF

Konferenciji za novinare u hotelu „Tiski cvet“ u Novom Bečeju, povodom otkupa 1700 hektara zemlje od firme BD Agro iz Dobanovaca od strane 63 ovdašnja zemljoradnika, prisustvovao je i doajen srpske poljoprivrede, dugogodišnji urednik emisije „Znanje na poklon“, Zaharije Trnavčević. Tom prilikom, gospodin Trnavčević je pozdravio prisutne, poželeo im da ih zemlja dobro služi, a i oni nju, jer u poljoprivredi leži budućnost.

-Primećuje se nešto što ranije nije postojalo, a to je glad za zemljom. To je prva dobra pozitivna stvar. Takođe, sve više poljoprivrednika zna da probije zvučni zid od 10 tona kukuruza po hektaru, da ga sa lakoćom proizvede. Danas dobijaju 7, možda 8 tona pšenice po hektaru. Dakle, stasala je jedna nova generacija poljoprivrednika koja se bliži nivou na kojem se nalaze poljoprivrednici Evropske Unije. To je ono što je i naša težnja, da ova zemlja, kada uđe u EU, ali i pre toga, bude jedan veliki proizvođač hrane.
Jedna studija kaže da će 2050. godine na našoj planeti živeti umesto sadašnjih sedam, devet milijardi ljudi. Na istom prostoru će biti još manje obradivog zemljišta, jer će se presecati nove saobraćajnice, širiti naselja... Treba ishraniti te dve nove milijarde ljudi na tom smanjenom prostoru. To ukazuje da onaj koji se bavi poljoprivredom, proizvodi hranu, ima dobru perspektivu da svoj rad, trud i znanje moći dobro da unovči, jer će poljoprivreda i agrar, što se pokazalo i za vreme ove globalne krize, biti manje pogođeni od ostalih privrednih grana.
Ovde, među vama ima i starijih ali ono što me raduje su mlađi poljoprivrednici. Vi ste, ustvari, taj ešalon novih, mladih, preduzimljivih pa i školovanih za ovaj posao. Vi ste taj ešalon koji treba da stane na čelo i tu poljoprivredu, agrar Vojvodine i Srbije i povede je putem na kojem se nalazi danas agrar u EU. Još jednom, svaka sreća na ovom dobrom pazaru. Živeli.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar