Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Klaster Istar 21: Bogatstvo različitosti nastavlja svoj razvojni put

Klaster Istar 21: Bogatstvo različitosti nastavlja svoj razvojni put

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

Klaster Istar 21, održao je redovan godišnji sastanak, u restoranu Fontana u Novom Sadu, koji je bio tesan da primi sve zainteresovane. Ovim sastankom sumirane su aktivnosti članica klastera, njih 37, aktuelne tokom jeseni, zime i početkom proleća, i planirane naredne.

Jedna tačka dnevnog reda posebno je bila posvećena benefitima koje su naša zemlja i naš turizam dobili kandidaturom Srbije u EU, sa posebnim osvrtom na pogodnosti za mala i srednja preduzeća. Na sastanku su predstavljeni neki novi projekti, na koje članice Klastera mogu da konkurišu, bilo je razgovora o budućim zajedničkim nastupima i promocijama kao i dogovora o narednim sastancima. Prihvaćen je predlog da se članovi okupljaju jednom mesečno i da svaki sastanak nosi posebnu temu. Takođe, usaglašeni su kriterijumi za prijem novih članova u Klaster Istar 21, u smislu pristupa, članarina itd. kao deo vizije ili onoga što će biti i uslov, kada Srbija bude deo EU.

Interesovanje za članstvo u klasteru je sve veće. Zainteresovanost je velika i za priključenje određenim radnim grupama koje će biti formirane u zavisnosti od potreba. Jedno od njih je grupa za nautički turizam. Tendencija je da klaster Istar 21 preraste u instituciju, koja će se ozbiljno baviti razvojem turizma u Podunavlju, da kroz inicijative privatnog sektora, a zatim i NVO u ovim selima,  potpomogne razvoj turizma u ovoj regiji. To podrazumeva i apliciranje za  razne projekte u EU, koji će doprineti razvoju turizma u selima. Cilj i smisao ovog klastera je da s jedne strane potpomogne razviju turizma, sa druge strane da ga promoviše, i da se na taj način zatvori krug. Međutim, pre i iznad svega jeste demonstracija kvalitetnog turističkog proizvoda, i zato se inistira da su sve karike u tom lancu ponude podjednako jake, da ne mogu da se dese kiksevi i organizacioni propusti. S jedne strane radi se na razvoju turizma, a sa druge na jačanju članica klastera, da one budu spremne da pruže usluge turistima na jednom evropskom nivou.

Najveći projekat klastera Istar 21, tokom 2011. godine, prošle godine, „Bogatstvo različitosti“ nastavlja svoj razvojni put. Zamišljen da pomogne popularizaciju ruralnog turizma aktualizacijom najvećeg vojvođanskog blaga, multikulturalnosti, ove godine se širi na sela Istočne Srbije. O tome Biljana Marčeta, sekretar Klastera i vlasnica TA „Magelan“ kaže:

-Projekat „Bogatstvo različitosti“ se sada ne odvija više u dva nego u tri pravca. Osim promocija izabranih sela i edukacija njihovih žitelja, treći pravac planira izbor sela nizvodno od Beograda, konkretno, Istočne Srbije. Ove godine treba da izaberemo 10 sela koja će se priključiti našem projektu, sa identičnom idejom da se osmisli  kompletna turistička tura duž Dunava. Ono što će biti drugačije u odnosu na izbor vojvođanskih sela, je da neće više biti akcenat na mutikulturalnosti već na nekim drugim stvarima. Konkurs je otvoren do 6. aprila, a sa obilaskom sela komisija kreće u maju. Za sada imamo 18 prijavljenih sela i 3 u najavi, što je sasvim lep odziv.

Pripadnici izabranih sela, njih četrnaest iz Vojvodine, složni su u oceni da je ovaj projekat iz osnove promenio njihove živote, međuljudske odnose, ali i selo, naravno na bolje. Na koji način je to postignuto, Biljana Marčeta kaže:

-I ove godine nastavljamo sa obilaskom izabranih sela Vojvodine, dovodimo goste, a ja bih volela da možemo da nastavimo sa nekim subvencionisanim izletima, što je bila praksa u toku prošle godine. Naime, naše iskstvo govori o tome da domaći gost preferira poznate destinacije, proverena mesta. Projekat obilaska sela koja su donedavno bila u zapećku, predstavljaju pravu nepoznanicu. Naš projekat je u začetku i njime tek stvaramo poznatost destinacija. Iz tog razloga mislim da bi država trebala da nas pomogne da dobijemo sredstva da bar pokrijemo deo troškova. Ovako, suočavamo se situacijom da pojedine turističke agencije koje vode turiste na turistički prepoznatljive lokacije, u troškovnik aranžmana uključuju samo prevoz, vodiča i ništa više. Naši programi su sveobuhvatni i podrazumevaju doček gostiju, obilazak mesta, spomenike kulture uz stručne vodiče, folklor i kulturni program, ručak i mnogo toga, pa je teško biti konkurentan sa cenom.

- Osim dovođenja gostiju u konkursom izabrana sela, zajednički nastupamo na sajmovima. Prvo bih istakla učestvovanje na ovogodišnjem Beogradskom sajmu turizma, koje je prošlo vrlo zapaženo. Imali smo raspored prema kojem su se na dva sata smenjivala sela sa svojim programima. Sa našeg štanda su se mogli čuti i tamburaši, videti žene koje nešto prave, a sve to uz prezentaciju gastronomske ponude. Bili smo prisutni i na Sajmu turizma u Budimpešti. Napravili smo jednodnevni izlet sa punim autobusom predstavnika naših sela, a uslov da bi se priključili programu je bio da se pojave u nošnjama svojih nacionalnih zajednica, i da na taj način mađarskom tržištu predstavimo to naše šarenilo i bogatstvo. Činjenica je da mađarsko tržište ne zna dovoljno o turističkoj ponudi Vojvodine, a šta tek reći o nekim drugim zemljama, sa kojima se ne graničimo? Nastup na sajmu u Budimpešti rezultirao je saradnjom sa regionom Južne Mađarske. Saradnja će ići u pravcu zajedničkih projekata i dovođenje njihovih srednjoškolaca i đačkih grupa, jer je to svakako najmasovniji vid turizma. Sledeći korak bi bio izrada programa za vikend posete turista iz Mađarske.

-Na Berlinski sajam turizma smo poveli sedamnaestoro ljudi iz naših sela, među kojima i tamburaški orkestar iz Golubinaca, „Ladan špricer“. Moram da naglasim da su komentari organizatora, ali i posetilaca Berlinskog sajma bili, da je to jedan od najuspešnijih nastupa Vojvodine, i uopšte Srbije na tom sajmu ikada. Tema predstavljanja Srbije je bila njena gastronomska ponuda, kao „hrana za dušu“, a Vojvođani su se znalački predstavili štrudlom sa makom, turijskom kobasicom, kulenom iz Selenče, itd.

I ono što nam je oduvek bilo na dohvat ruke, a uspeli smo da ga degradiramo i potisnemo u nepoznato i zaostalo, naše selo ovim projektom se potpuno probudilo. Listom su svi gosti, učesnici u promotivnom turama tokom 2012. godine bili iznenađeni sposobnostima, kreativnošću, bogatstvom i različitostima koje ove male sredine čuvaju i neguju. Ovaj projekat je najbolje promovisao zaboravljenu istinu da svaki grad liči jedan na drugi, a da je svako selo jedinstvena i neponovljiva senzacija-obavestila je Biljana Marčeta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com