Sun09272020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Tóth paprika iz Bezdana

Tóth paprika iz Bezdana

  • PDF

Paprika je jedna od najviše gajenih i najrentabilnijih kultura koja se koristi kao povrće, začin i lek. Sadrži biološki važne materije, ugljene hirate, ulja, jabučne i limunske kiseline, vitam C, kompleks vitaina B, alkaloid kapsaicin. Njena zemlja porekla su delovi Centralne i Južne Amerike, a u Portugaliju je preneta početkom XVI veka. Vek kasnije, počela je da se koristi u Španiji, Italiji i na Balkanu. U Srbiju su je doneli Turci u XVII veku, a u severne krajeve došla je preko Mađarske. Danas se uzgaja u čitavom svetu.
U Srbiji se paprika uzgaja od leskovačke kotline do Horgoša. Svaki kraj, regija, pa i selo, papriku tretiraju na svoj specifičan način, a porodica Tóth iz Bezdana je jedna od takvih. Šarmantna gospođa Tóth Rózsa, otkrila nam je tajnu vrhunskog kvaliteta i jedinstvenog ukusa slatke i ljute mlevene paprika, koja dolazi iz njenog domaćinstva:
- Moja porodica se intenzivno bavi proizvodnjom paprika punih 25 godina. Radila sam neko vreme kao negovateljica, ali smo, moj suprug János, koji je po zanimanju kapetan broda, odlučili da nastavimo tradiciju uzgoja ove povrtarske kulture kako su to radili naši stari, roditelji, dede i bake, i to na njihov, starinski način. I dok su oni prerađivali papriku samo za domaće potrebe, moj muž i ja smo to podigli na jedan viši nivo, ali samo po količini paprike koju prerađujemo. Postupak ručno brane paprika, koja se ručno čisti, kojoj se odstranjuje peteljka kako bi se proverio kvalitet i ispravnost svakog pojedinačnog ploda, ostao je nepromenjen. Kod nas nema pokretnih traka, nema ubrzavanja postupka radi olakšavanja posla, kod nas ne može da se potkrade greška, tj. truo i neispravan plod. U preradu ide samo paprika prvog razreda, ona bez greške, najbolja. Pariku druge i treće klase prodajemo. Kupci su nam ponekad i drugi proizvođači paprika.
-Papriku sami gajimo, na površini od 10 hektara. Nikada ne kupujemo i ne dokupljujemo sa strane, jer jedino smo sigurni u ono što sami proizvedemo, 100% ispratimo od pripreme zemljišta, sadnje, tretiranja do branja. Nažalost, iako nam naša deca Mariann i Árpád pomažu, ne možemo na ovaj način da postignemo veću proizvodnju. Sve što proizvedemo prodajemo sami na pijaci u Bezdanu i okolini. Za našu slatku i ljutu mlevenu paprku, zainteresovani su i veliki sistemi, ali mi ovim načinom rada ne možemo da proizvedemo veće količine, a da zadržimo isti kvalitet. A kvalitet nam je najbitniji, smisao našeg napora. Za taj napor smo nagrađeni posle male i velike zlatne medalje, sada i šampionskim peharom kvaliteta 79. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
Međutim, ova porodica je dobila šansu da putem nove tehnologije još više unapredi svoju proizvodnju, koja garantuje zdraviji, ekološki pouzdaniji proizvod. U okviru jednog od projekata Dunavske strategije, paprika porodice Tóth će biti tretirana novom π – tehnologijom. Ova tehnologija kojom se “popravlja priroda”, a čovek štiti preko hrane, zasniva se na korišćenje π- vode. Ovaj tretman ratarskih kultura (ali i svih drugih poljoprivrednih grana) π- vodom, omogućava razvoj biljke bez upotrebe herbicida, đubriva i sli, čime se sprečava, između ostalog, zagađivanje okoline. Osim pozitivnog ekonomskog efekta, dobija se otpornija i zdravija biljka, koja daje veći prinos. Kvalitet ploda na koji se primenjuje π- tehnologija je neuporedvo veći od onoga na kojem se primenjuje tradicionalan način proizvodnje. Ovo je novina koja će se po prvi put u našoj zemlji primeniti na gazdinstvu u Bezdanu, a u Evropi se koristi već neko vreme: Slovačkoj 7 godina na 4.000 hektara a u Mađarskoj 20 godina na 30.000 hektara.
I kako kažu Turijci da nema kobasice bez dobre paprike, Kanjižani i Subotičani, ni dobrog gulaša, a poznato je da nema ni dobrog jela bez zaprške, koja bez crvene aleve paprike nema niti ukusa niti boje, a o paprikašima i da ne govorimo. Jedan takav – čobanac, svake godine priprema se u Bezdanu na etno manifestaciji „Trojni susret“, na kojoj se druže komšije iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a porodica Tóth i tu igra zapaženu ulogu. Ova porodica je dobar primer da se radom i kvalitetom ne samo postižu vrhunski rezultati već i da se kvaliteti pronalaze, prepoznaju i udružuju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #9 Juraj 16-03-2017 15:28
Koristim 15 g sve teze doci do nje
Citiraj
 
 
0 #8 Milan Cvetkovic 15-05-2016 12:32
Postovani,

Kako mogu da narucim papriku od vas?

Pozdrav,
Milan
Citiraj
 
 
0 #7 Milan 19-04-2016 14:25
Jel ima neko broj telefona
Citiraj
 
 
0 #6 dejan 20-01-2015 20:47
zanima da li moze da se naruci paprika preko telefonom i da se posalje kurirskom sluzbom?? hvala
Citiraj
 
 
0 #5 ivan 08-07-2014 14:41
Kako doci do paprike? Gdje ju nabaviti?
Citiraj
 
 
0 #4 Vik 09-06-2014 11:24
Nagyon finom. A legjobb amit eddig ettem. Hol lehet ilyet venne / rendelni?
Citiraj
 
 
+1 #3 Tót Árpád 10-06-2012 03:55
:-)
Köszönjök szépen..örömmel haljuk megelégedésüket..:!!
Hvala lepó


Tóth .....
Citiraj
 
 
+1 #2 kovacs alexandra 25-05-2012 10:13
:-* :-x nagyon finom a paprika
Citiraj
 
 
+3 #1 Banovic Marina 22-04-2012 00:21
NIKO NEMA OVAKO DOBAR PROIZVOD KAO VI.SVE CESTITKE OD SRCA!!!
Citiraj
 

Dodaj komentar